Komponenter: Bildskärm/Monitor

En dator utan skärm är inte mycket och för att du överhuvudtaget ska kunna arbeta med din dator krävs en skärm som visar vad datorn gör, eller rättare sagt vad du sagt åt datorn att göra. De förut så vanliga bildrörsskärmarna är utan tvekan utdöende, de kallades ofta för CRT kort och gott. De är billiga och har ofta riktigt bra egenskaper för sitt låga pris. Dock så upplevs det ganska tröttsamt att stirra långa stunder på en bildrörsskärm.

Alternativet är plattskärmen som finns i många varianter. De är smala, och tar därmed liten plats i jämförelse med CRT, och ofta väldigt behagliga för ögonen att titta på. De har dock lidit av vissa brister i färgåtergivning och framförallt så märker man av att de har en fördröjning. Det vill säga att du rör musen, men den reagerar först senare och det kan även bli ett spår efter musen på skärmen. Moderna skärmar har dock kommit så långt i utvecklingen att båda dessa brister, färg och fördröjning (respons), blivit minimerade till ganska svåra att upptäcka om man jämför med en korrekt skärm.

När du valt typ av skärm så ska du sedan välja storlek på skärmen. Den vanliga storleken för bildrörsskärmar har gått sakta uppåt. Har du inga större krav kan du hitta en hyfsad skärm för lite över tusenlappen. Många väljer dock att ta en liten större skärm och hamnar då runt 22-24″. Skillnaden i pris är inte så farlig och du får tillgång till högre upplösningar och bättre bildpaneler.

Normal upplösning hos datorer du kan hitta på bibliotek eller i skolan brukar vara 1024×768 pixlar. Det innebär att skärmen visar 1024 pixlar horisontellt och 768 vertikalt. Detta för att ett förhållande som ska likna det du har på en vanlig TV, 4:3. Det finns dock upplösningar som avviker från detta, t.ex. 1280×1024 som är väldigt vanlig och har ett förhållande på 5:4 istället.

Samtron 95P – en dinosaurie

Medan en bildrörsskärm kräver ett uppdateringsintervall på ungefär 85HZ eller högre för att verka behaglig så fungerar en LCD/TFT bra i 60Hz. Storleken på bildytan är även den större än på en bildrörsskärm. Medan en CRT har en riktig yta som är ungefär en tum mindre än den som anges för bildröret så utnyttjar en plattskärm hela ytan. Anledning till att en CRT har en mindre yta än den som anges är bildröret inte är kapabel att visa bilden ända ut. Däremot när det gäller upplösningar så är plattskärm något annorlunda. Den är byggd för att fungera vid endast en upplösning. Du kan titta i tabellen nedan för att se de vanligaste. Man kan dock använda andra upplösningar, men man får dock då oftast dras med en liten försämring i bildkvalité.

När man väljer en plattskärm bör man även titta närmare på vilka videoutgångar man har tillgång till. DisplayPort, DVI eller HDMI gör det möjligt att skicka signalerna från datorn och grafikkortet digitalt istället för att dom ska omvandlas till analoga signaler, som VGA, först och sedan till digitala igen i skärmen. Varje omvandling innebär en försämring av bilden.

TFT: LG L1750H

Om monitorn stöder HDMI-gränssnittet så är det troligt att den även stöder HDCP. HDCP är ett krypteringsprotokoll som används av de nya lagringsformaten HD DVD och Blu-ray och har blivit mycket vanligt på hemelektronikmarknaden och kommer bli en nödvändighet för att verkligen kunna njuta av filmerna med dessa format.

Nedan finns två tabeller som visar på de vanligaste upplösningarna med moderna TFT-monitorer. Det finns avvikelser, men vi hoppas att dessa tabeller ska hjälpa dig i jakten för rätt monitor. Viktigt att notera är att bredbildsskärmar har genomgått en evolution där det första formatet 16:10 har ersatts av det mer standardiserade 16:9. Det tydligaste exemplet på detta är att upplösningen har justerats från 1920×1200 till 1920×1080 pixlar.

Standardskärmar – 4:3 bildförhållande
Yta Upplösning
17″ 1 280 x 1 024
19″ 1 280 x 1 024
20 – 21″ 1 600 x 1 200

 

Bredbildsskärmar – 16:9 / 16:10 bildförhållande
Yta Upplösning
17″ 1 280 x 1 024
19″ 1 280 x 1024, 1 366 x 768, 1 440 x 900
20 – 22″ 1 680 x 1 050, 1 920 x 1 080, 1 920 x 1 200
23 – 27″ 1 920 x 1 080, 1 920 x 1 200
27″ 2 560 x 1 440
30″ 2 560 x 1 600

Då utvecklingen av framförallt platta skärmar går raskt framåt skulle en lista här snabbt bli föråldrad. Vi får därför hänvisa till våra recensioner, forumet och denna FAQ istället.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?