Komponenter: Högtalare/Hörlurar

Högtalare och hörlurar behövs om man vill få ut någon form av ljud från sin dator. Oavsett vilken typ av användare man är kommer man vilja få ut någon form av ljud. Många skärmar idag har högtalare inbyggda, men de är inte av något nämnvärd kvalité. Desamma kan man säga om högtalarna i många bärbara dator. Det finns väldigt många alternativ för den som vill köpa högtalare eller hörlurar för sin dator. Från att varit en ganska liten och bortglömd marknad växte den till rejält under 2000-talet och är idag en viktig marknad för många företag.

Högtalare

Det finns ett par större aktörer som jobbar med ljud för specifikt datorer. Logitech, Creative, Altec, Sony, men även Hercules, JBL och Speed-Link har producerat kriterrosade produkter. Det finns så klart ännu fler och vilket som passar just dig är något vi bara kan ge tips kring.


Logitech Z-5500

Det finns en uppsjö av varianter som stäcker sig från två stereohögtalare, med eller utan subwoofer, till surroundsystem med upp till 8 satelliter och dubbla subwoofers. När man köper högtalare gäller de vanliga direktiven att inte låta sig luras av watt-antal och häftiga funktioner, och att du får i regel mycket mera ljud om du går upp lite i budget. Flera kanaler behöver inte heller betyda en bättre upplevelse. Det bästa är alltid testa själv och läsa runt innan man köper.

Det gäller att matcha sitt högtalarval med vad ljudkortet eller din ljudkretsen på moderkortet klarar av. Det är ganska onödigt att köpa ett 8-kanalssystem när ljudkretsen ändå bara kan skicka ut sex kanaler. Huruvida man känner att man behöver surroundljud eller inte är upp till varje individs behov. Surroundljud blir allt vanligare i spel, samtidigt som många ljudkort har funktioner för att omvandla stereoljud till surround.


Hercules XPS 2.1

Hörlurar

Hörlurar har tagit över en del av markanden som högtalare byggde upp. Högtalare sprider ljudet fritt, vilket kan vara en nackdel om man vill förbli hemlig eller helt enkelt inte störa grannar eller övriga medlemmar av hemmet. Hörlurar är inte längre begränsade till två kanaler. Ett flertal tillverkare har lanserat så kallade surroundheadsets som har ett flertal högtalarelement inbyggda i varje kåpa för att kunna återge upp till sex kanaler.


Tritton Audio Xtreme PC

Gaming Headsets har blivit en ganska stor del av marknaden för PC-inriktade hörlurar. Den kanske mest uppenbara skillnaden mellan dessa och normala hörlurar är att de har en mikrofon. En del är mer inställsbara än andra, men idag vågar vi nästan påstå att de flesta är av fullgod kvalité. Röstkommunikation har blivit mycket vanligt bland spelare och en bra mikrofon är inte att underskatta.

Utöver att matcha funktioner mellan högtalare och ljudkort gäller det även att se till att ljudkortet har utgångar som kopplas till högtalarna. Många ljudkort har både analoga och digitala, optiska, utgångar, men det är inte säkert att du hittar samma hos högtalarna. Om du har möjlighet att använda digitala utgångar kan det vara att föredera i form av både mer funktioner och bättre ljudkvalité, men även mindre kablar.

I och med att marknaden för Gaming Headsets har växt till sig har fler och fler börjat söka sig tillbaka vanliga stereohörlurar, framförallt mer kräsna lyssnare. Ljudkort har blivit av bättre kvalité och i och med att mer och mer av vår musik sparas digitalt höjs vill fler verkligen kunna njuta av sin musik på bästa sätt. Huruvida detta ska ses som kritik till PC-hörlurstillverkarna eller en hyllning till tillverkarna av vanliga stereohörlurar låter vi er avgöra.

Det har även lett till att företag som Sennheiser och AKG har börjat använda sin teknik för att göra mer renodlade datorhörlurar, men inte för den delen glömma var de kom ifrån.


AKG K601

Det lanseras hela tiden nya hörlurar och som vanligt får vi hänvisa er till våra recensioner och forumet för tips och riktlinjer krings vad som kan vara bästa för dig.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?