Byggnad: Felsökningstips

Om datorn alltså inte vill starta på första försöket, vilket faktiskt händer titt som tätt, ska man inte få panik för det. Det första man ska undersöka är om datorn överhuvudtaget reagerar på att man trycker på power-knappen. Om moderkortet inte verkar få ström, inga dioder eller fläktar går igång kan det helt enkelt vara så att man inte kopplat in strömkablarna ordentligt eller att man kanske glömt slå på nätaggregatet. Det kan även vara så att kabeln för power-knappen inte sitter rätt och därför inte ger moderkortet rätt ”start”-signal. Andra enkla saker att testa är en ny strömkabel eller annat vägguttag. Kontrollera dessa eventuella problem och försök igen, skulle det fortfarande inte starta är risken att nätaggregatet eller moderkortet inte fungerar.

Om systemet däremot får ström, fläktar och hårddiskar startar bland annat, men det inte kommer någon bild på monitorn får man börja undersöka andra möjliga orsaker. Även här kan det vara kablar som inte sitter rätt, eller ordentligt, mellan t.ex. grafikkort och monitor. En relativt enkel och ofta effektiv metod att komma förbi uppstartproblemen är att först och främst nollställa BIOS/CMOS på moderkortet. BIOS/CMOS lagrar vissa grundinställningar för moderkortet som tiden, minnets inställningar, processorhastighet med mera och styr hur systemet försöker starta. Dessa grundinställningar är ofta olika från system till system beroende på vilka komponenter man väljer, så speciellt om man har ett begagnat moderkort är risken stor att dessa inställningar inte stämmer och när man nollställer CMOS behöver inte moderkortet ta hänsyn till unika inställningar vilket gör det lättare att få systemet att starta. Nollställning av CMOS sker oftast med hjälp av en liten jumper på moderkortet. Dra ur strömsladden till nätaggregatet så att moderkortet inte får någon ström och flytta jumpern i 1-2 sekunder, flytta sedan tillbaka jumpern i sitt första läge och starta upp datorn på nytt.

Clear CMOS jumper

Vissa moderkort har även en felsökningsdisplay som ofta består av två teckendioder som kan visa olika siffror och bokstavskombinationer för att identifiera olika hårdvarufel. Det kan vara ett stort plus då man med hjälp av manualen enkelt kan se i vilken fas systemet ”fastnar”. Är det en felkod som har med minnet att göra kan det vara värt att kontrollera dessa t.ex. Annars använder moderkort i regel ljudkoder för att ge en hänvisning om vilken del av systemet som har problem. Detta är dock en teknik som inte används särskilt ofta, då moderkortstillverkare inte alltid dokumenterar ljudkoder i manualer och chassitillverkare ofta levererar chassi utan högtalare för koppling till moderkortet.


FF står för ”Fault Free” med ABIT:s moderkort

När datorn till synes startar och hårddisken aktiveras är chansen stor att problemen har med minnet att göra så detta är något man ska kontrollera extra noga. Men om man trots allt inte får sitt system att starta och ge bild får man kontakta datorbutiken man beställt sina delar ifrån, men det kan oftast vara värt att skriva en förfrågan i vårt forum där andra användare kan dela med sig av sina tips eller kanske liknande erfarenheter där man använt liknande komponenter i sitt bygge.

När man väl fått igång sitt system finns det en del grundinställningar man kan ge sig på i BIOS/CMOS som gör att systemet presterar optimalt. Vilket också blir den sista delen vi kommer att gå igenom i vårt datorbygge.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?