Byggnad: BIOS-inställningar

I denna del av datorbyggarskolan koncentrerar vi oss på hårdvaran, med andra ord valet av komponenter och byggnad av datorn. Mjukvara som installation av operativsystem och liknande är något vi kommer titta på i andra uppföljningsartiklar men det finns en mjukvara vi kommer gå igenom även i denna artikel. Det är CMOS/BIOS som vi nyligen nämnt och anledningen till detta är att BIOS är tätt sammanbundet med hårdvaran och kan ses som en kontrollstation för din dator och hur den arbetar med mjukvaran du installerar.
BIOS kommer man åt genom att vid datorns uppstart trycka antingen DEL, F1 eller det kommande moderkortstillverkaren valt att använda. Vilket kommando som använda ska stå både i manualen och på skärmen direkt vid uppstart av systemet.

BIOS skiljer sig inte bara kosmetiskt utan även inställningsmässigt en hel del mellan olika moderkort därför är det snudd på omöjligt att ge en guide som visar exakt hur man ställer in BIOS på just ditt system. Vi kommer att använda oss av BIOS i DFI LANPARTY nF4 SLI-DR som mall och ge er lite riktlinjer för inställningar i BIOS, men se inte detta avsnitt som en exakt guide utan mer som ett hjälpmedel.

DFI LANPARTY nF4 SLI-DR BIOS

Här ovan ser ni huvudmenyn i BIOS för vårt DFI-moderkort och vi kommer lite kort gå igenom de mest intressanta menyerna för att ni själva ska se vilka inställningar som går att göra i BIOS och vilka som är viktigast.

Standard CMOS Features
Advanced BIOS features
Hard Disk boot Priority

Den första menyn heter Standard CMOS Features och innehåller inställningar för klockan och även vilka lagringsenheter som är inkopplade. Denna meny är användbar om man får problem med hårddiskar som inte går att hitta i Windows eller liknande. Är hårddisken inkopplad ska den finnas listad i BIOS, vissa SATA-kontroller på moderkort listas dock i en egen meny. Som synes har vi även satt Drive A (diskettstation) på None.
Advanced BIOS Features håller reda på en del olika funktioner däribland boot priority (uppstart-ordningen) där det är viktigt att man ställer in CDROM som första boot device om man vill installera Windows från en CD. Inställning av vilka enheter som datorn ska boota ifrån finns det på alla moderkort, men upplägget i BIOS kan se annorlunda ut.
Hard Disk Priority håller koll på i vilken ordning datorn ska starta från hårddiskarna, om du har fler hårddiskar se till att den hårddisk du har eller vill ha operativsystemet installerat på ligger som första hårddisk.

Advanced Chipset Features
Integrated Peripherals
PC Health Status

Advanced Chipset Features har lite mer djupare inställningar som ingen vanlig användare har någon större användning av. Dessa skiljer sig även en hel del från moderkort till moderkort, speciellt mellan olika styrkretsar/chipset som används.
Integrated Peripherals håller koll på de integrerade kretsar som moderkortet använder sig av för bland annat USB-gränssnitt, ljudkrets, nätverkskretsar eller liknande. Installerar man ett externt ljudkort, som i vårt fall, ska man se till att stänga av en eventuell integrerad ljudkrets i BIOS för att undvika komplikationer. För dem med USB-mus och tangentbord kan det vara bra att aktivera stöd för dessa enheter i BIOS.
PC Health Status är även det en meny som finns nästan alla moderkort i någon form. Namnen på dessa skiljer sig ofta men grundfunktionen är att man här ska kunna avläsa allt från temperaturer på processor, moderkort och kontrollera spänningar eller fläkthastigheter. I vårt fall kan man även ställa in hur moderkortet ska styra fläktar som kopplas in till dess portar för att få en tystare och effektivare kylning. Första gången man startar datorn kan det vara bra att låta den stå arbetandes i denna meny under 10-20min för att se att t.ex. processortemperaturen inte stiger alarmerande fort.

Genie BIOS Setting
DRAM Configuration
Inställning av minneslatens

Genie BIOS Setting är namnet på den meny som på DFI:s moderkort håller reda på inställningar för processorns klockfrekvens och spänningsinställningar till processor, minne och styrkrets. Här kan man, med rätt kunskap, överklocka sin processor för att ytterligare pressa datorns prestanda. Det är dock inget vi rekommenderar att man ger sig på i första taget. Vi kommer dock att publicera en separat överklockningsartikel för dem som vill ge sig in på detta område. De flesta användare ska annars låta inställningarna i denna meny vara som dem är. Cool’n’Quiet kan man dock gärna aktivera för Athlon 64-system, vilket med rätt inställningar i Windows ger betydligt lägre värmeutveckling när datorn inte används men är påslagen.
DRAM Configuration håller reda på systemminnets inställningar och här kan man ställa in minnets latenser efter egna önskemål men det är något vi endast rekommenderar för mer erfarna användare. För aggressiva latenser ger ofta problem med stabilitet och kan i vissa fall göra att datorn vägrar starta, varpå man måste nollställa BIOS. Det lättaste är att ställa in allting på Auto/By SPD och låta minnesmodulerna själva ställa in dessa inställningar. För den som vill få ut optimal prestanda ur sin dator kan det dock finnas möjligheter att optimera dessa inställningar så länge man har RAM-minne av hög kvalité.

Vi har här gett er en genomgång av de viktigare delarna av BIOS på det moderkort vi använt. Men oavsett moderkort och BIOS-upplägg är grunderna desamma. Använd manualen och fråga i forumet om ni är osäkra för just dina inställningar i BIOS. För dem som vill ta det säkra före det osäkra kan man dock använda sig av kommandot ”Load Optimized Defaults” som finns i någon form hos alla moderkort. Detta ställer automatiskt in inställningarna till de bästa möjliga utan att riskera problem med stabilitet eller liknande. Med denna inställning ska allting fungera, men med lite pill går det att få systemet bättre optimerat.

Load Optimized Defaults

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?