Benq har länge haft ett stenhårt fäste på gamingmarknaden med många modeller i olika prisklasser. Vi tar en titt på Benq XL2420G – en renodlad 24-tums spelskärm med 1080p och Nvidia G-sync, med hög bildfrekvens i fokus.

Fler och fler skärmas utrustas med Nvidia:s teknik för dynamisk uppdateringsfrekvens vilket gör dem extra intressanta för spelare med kompatibla grafikkort. Med XL2420G presenterar Benq en G-sync-skärm av det lite mindre slaget som kan användas utan G-sync om konsumenten så vill det och som siktar på en lite lägre upplösning på 1 920 x 1 080 för att premiera hög bildfrekvens.

Benq_XL2420Gi_001

Benq XL2420G
Storlek 24 tum
Paneltyp TN
Upplösning 1920 x1080
Maximal uppdateringsfrekvens 144 Hertz
Kontrastförhållande 1000:1
Responstid 1 ms (GTG)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
2 x HDMI
1 x DVI-D
Ljud Line-in
Hörlursutgång
USB 1 x Displayport
1 x DVI-D
1 x USB (A-B)
Justeringsmöjligheter Höjning/sänkning
Vridning
Lutning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x DVI-D
1 x USB (A-B)
Strömförsörjning Inbyggt nätaggregat
Strömförbrukning Användning: 26W
Standby: 12W
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.nu Product price

 

Benq XL2420G – Renodlad spelskärm

Att spela med G-sync i 144 Hertz är alltid en imponerande upplevelse, likaså när man gör det på XL2420G. Den stora skillnad jämfört med de tidigare skärmar med G-sync som vi har provat är storleken på skärmen och upplösningen, det känns lite konstigt att man valt 24 tum och 1080p på en skärm som ändå kostar omkring 6 000 kronor. Vår gissning är att Benq vill locka den majoritet av spelare som fortfarande sitter i lägre upplösningar för att nå höga bildfrekvenser med en premiumskärm för just deras målgrupp.

Byggmässigt är XL2420G en gedigen produkt, även om designen vid första anblick ser plastig ut. Plasten som används är av en matt typ som håller genomgående bra kvalitet. Stabiliteten är väldigt god och för det kan man tacka den väldigt genomtänka skärmfoten som tar utrymme i sidled istället för på djupet som vi sett på några andra modeller. Skärmen har stöd för samtliga justeringsmöjligheter vi är vana vid att se vid det här laget, Höjning/sänkning, lutning, vridning och pivot.

Benq_XL2420Gi_002

deltae_cal_XL2420G

Bildmässigt är XL2420G lite av en blandad påse, färgåtergivningen är ganska långt ifrån perfekt, även om den är bra för en TN-panel. Vid våra tester med kolorimeter kunde vi observera ett deltaE-medelvärde på 4,1 och ett maxvärde på 9,9 i skärmens standardutförande. Efter kalibrering sjönk värdena till 2,9 respektive 6,1. Resultatet är inget spektakulärt men är bra för en spelskärm som inte är ämnad för till exempel bildarbete. TN-panelen levererar riktigt bra betraktningsvinklar och väldigt lite färgskiftning ses i sidled och höjdled.

Benq_XL2420Gi_008
OSD-menyn är lättnavigerad och kan även styras vid en medföljande kontroll som kallas för S-switch och som kan fästas vid sidan av skärmfoten med hjälp av en magnet. Utan kontrollen är OSD-menyn lätthanterlig med knappar på skärmens högerkant. Menyn visar tydligt vad varje knapp gör så det finns ingen större risk för förvirring och skärmen har många bra funktioner, vilket är trevligt att se. Bland annat kan man ändra mellan tre olika färgtemperaturer samt ställa in RGB individuellt om så önskas. Det finns även en funktion som Benq kallar “Blur Reduction” och tanken med den är att den ska motverka den suddiga känslan som kan uppstå i spel där man behöver göra snabba manövrar. Man ska dock ha i åtanke att skärmen inte kan leverera 144 hertz med Blur Reduction aktiverat, utan man är begränsad till maximalt 120 hertz.

Benq_XL2420Gi_004
Den mest intressanta funktionen är att man kan ändra mellan klassiskt läge och G-sync. I klassiskt läge skärmen utnyttja samtliga skärmingångar som skärmen erbjuder, HDMI, DVI och Displayport. I G-syncläget kan enbart Displayport användas. Att kunna växla mellan de två efter behov är en funktion som verkligen uppskattas och liknande funktioner borde finnas på andra G-syncskärmar. Utöver skärmingångarna så kan skärmen även agera USB-hub, dock har Benq av någon anledning valt att använda sig av USB 2.0-portar istället för USB 3.0.

Benq_XL2420Gi_005
Vid skrivbordsanvändande och filmtittande drar Benq XL2420G 26 watt. I standby förbrukas hela 12 watt, men det är något vi är vana vid att se hos skärmar med G-sync och någonting som tycks bero på G-sync-modulens viloförbrukning. Vi observerade samma fenomen på Asus PG278Q.

Riktpriset för Benq XL2420G ligger på omkring 6 000 kronor inklusive moms i skrivande stund.

Summering

Det börjar gå mot höst och för många av oss innebär det att man spenderar mer tid inomhus, kanske framför datorn och framför allt då skärmen. BenQ Xl2420G är en vass renodlad spelskärm riktat mot dem som vill få mer ut av sitt spelande i 1080p. Den relativt höga prispunkten gör dock att den inte drar med sig någon utmärkelse. För att se hur just BenQ XL2420G står sig mot konkurrentenerna kan du ta en titt i Svenska bilskärmsguiden, men ett sammanfattat omdöme följer här nedanför.

Benq_XL2420Gi_001

”Benq XL2420G är en renodlad spelskärm som riktar in sig på spelande i 1080p. Med en uppdateringsfrekvens på 144 hertz tillsammans med Nvidia G-sync levererar den ett riktigt bra upplevelse samtidigt som den erbjuder bra funktionalitet i menyer. TN-panelen levererar bra färger för spelande och riktigt bra betraktningsvinklar för sin panelsort. Byggkvalitén är gedigen även om designen kan upplevas som plastig. Stabilteten är väldigt god och samtliga justeringsmöjligheter, höjning/sänkning, lutning, vridning och pivot kan utföras utan problem. Den funktion vi blev mest imponerade av var möjligheten att skifta mellan G-sync och ett klassiskt läge där samtliga skärmportar kan användas istället för enbart displayport i G-syncläget. Trots det överlag positiva intrycket kan vi inte ge Benq XL2420G någon utmärkelse i nuläget. Det som tynger ner omdömet är främst den låga upplösningen i förhållande till prislappen; riktpriset för XL2420G ligger i skrivande stund på omkring 6 000 kronor, en prisklass där den kan komma att slåss mot mer högupplösta skärmar som Asus ROG Swift PG278Q och Acer XB270HU.” – Svenska Bildskärmsguiden 2015-09-14

Lägstapris på Prisjakt.nu: Product price

Uppateringar och utmärkelser i Svenska Bildskärmsguiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/Bildskarmsguiden.png

I och med att Benq XL2420G med sitt något för höga pris inte kvalificerar sig till någon utmärkelse i nuläget påverkar den inte heller våra stående utmärkelser i Svenska bildskärmsguiden.

G-sync fortsätter att ha en stark närvaro på displaymarknaden och fler och fler intressanta skärmar släpps med tekniken. AMD:s Freesync är inte sämre på bollen och där ska enligt uppgfter släppas en hel del intressanta skärmar med deras teknik under årets tredje kvartal. Numera har vi även IFA-mässan i backspegeln där flera stora aktörer visat upp nya spelanpassade skärmar; bland de mest nämnvärda hittar vi Asus ultrabreda ROG 348Q med 100 hertz uppdateringsfrekvens samt Acer Predator Z35 som ska kunna överklockas till hela 200 hertz – vi kommer dock få vänta ytterligare några månader innan någon av dessa skärmar når markanden.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Segen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

En TN på 24 tum med 1080 upplösning för ca 6 papp? Giriga nvidia vill ha galet mkt pengar för sin teknik.
Monopolets ”vakra” ansikte….