LG 1730B är en LCD-monitor med fina specifikationer till ett realtivt lågt pris. Men kan man verkligen tillverka en 17″ LCD-monitor med dessa förutsättningar utan att kvalitén blir lidande? Det ämnar vi ta reda på i denna recension.

Sist så tittade vi på en skärm från Sony som rent prismässigt spelar i en annan division än den vi ska bekanta oss med idag. Dagens utmanare hör hemma i det stora segmentet där det bokstavligen kryllar av modeller från diverse tillverkare. Jag talar om 17 tum TFT och mellanklassen. Hur klarar sig denna LG skärm i konkurrensen och är den något för dig? Det är vad vi ska ta reda på idag.


Vi går raskt vidare med specifikationerna på nästa sida.


 

Foto: LG Electronics


Följande specifikationer har hämtats från manualen samt LG Electronics hemsida.

Specifikationer
LG Electronics L1730B
Storlek
17" (337,9 x 270,3mm)
Pixel Pitch 0,264(H)x 0,264(V)mm
Kontrast 550:1
Betraktningsvinkel 160(H)/140(V)
Horisontalfrekvens 30-83 kHz
Vertikalfrekvens 56-75 Hz
Ljusstyrka 250 cd/m2
Responstid 12 ms
Upplösning 1280 x 1024
Färger 16,2 miljoner
Anslutningar D-Sub (Analog) & DVI-D (Digital)
Pivot Nej
Höj/sänkbar fot Ja
VESA standard Ja, 100 x 100mm
Meny OSD, 10 språk (inkl svenska)
Strömförbrukning < 40W (3W i standby)
Nätdel Integrerad, 90-264V
Högtalare Nej
Mikrofon Nej
USB Nej
Mått (B x H x D) 398 x 400,5 x 140 mm
Vikt 6,1 kg
Garanti 3 år

Skärmens specifikationer finns det inte så mycket att säga om egentligen, inget som sticker ut från mängden i varken positiv eller negativ bemärkelse.


Garanti

Funktionsgarantin är 3 år, men det som det talas mest om LCD-monitorer är pixelgarantin. När man betalar tusentals kronor på en ny skärm vill man gärna få en felfri sådan. Pixelgarantins omfattning är enligt ISO 13406-2. Detta innebär det att det maximala antalet felaktiga pixlar är följande; 7 ljusa subpixlar, 7 mörka subpixlar eller en kombination av 7 stycken. Många av de stora tillverkarna följer denna standarden, mindre ska man absolut inte förvänta sig. Tvärtom anser jag att det är dags att ställa ännu högre krav nu när volymerna och lönsamheten verkligen börjar gå upp för tillverkarna.


Standarder


TCO-99, EPA, Energy Star, GOST, C-TICK, UL, cUL, SEMKO, FCC-B, CE, VCCI-2, ISO 13406-2, TUV-GS.


Följande tabell visar vad som följde med i förpackningen.

Innehåll
LCD-monitor
Nätkabel
HD15-HD15-videokabel (VGA-kabel)
DVI-D-videokabel
Manual
CD-ROM-skiva (programvara, bruksanvisningar mm)
Garantikort
Monitor Driver Install Guide

Installation

Installera drivrutiner och koppla in sladdarna. Det är ungefär vad som krävs av användaren idag. Inga konstigheter med andra ord. Medföljande mjukvara är en CD-skiva med drivrutiner. Inte så mycket, men det räcker.


Inställningar


Skärmen bjuder på goda inställningsmöjligheter. Foten är roterbar kring sin egen axel, dessutom kan du höja och sänka skärmen, vilket jag tycker är en användbar funktion men som tyvärr många skärmar saknar. Skärmen går givetvis även att vinkla olika mycket så att du får bildytan precis som du vill ha den. Nedåt går skärmen att vinkla vad jag skulle vilja säga är normalt, men uppåt så går den att vinkla lite mer än genomsnittet.
Den enda inställningen jag saknar är pivot-funktionen, fast den kan man ju diskutera hur många det är som verkligen använder sig av.
En sak att tänka på är att skärmen även säljs utan höjdjusterbar fot, då under namnet

L1730BSNT, men är i övrigt samma produkt.
Bilderna nedan visar skärmens maximala inställningar vad det gäller fotens höjd och vinkel på skärmen.


OSDn är ganska sparsmakad, jag hade gärna sett några fler färdiga profiler, även om jag personligen tycker att man ska kalibrera skärmen efter sina egna behov.
Det är vissa inställningsmöjligheter man ej får tillgång till då man använder DVI-anslutningen, de är markerade med mörkgrå och finns på bild 4,5 och 6 nedan.


Design är en ytterst personlig sak, jag låter därför bilderna här nedan och i resten av recensionen tala för sig själva, så kan man skaffa sig en egen uppfattning.

Utseende


Det är en väldigt stilren och diskret design. Den är snygg, men inget du lägger märke till skulle man kunna säga. Det är först när man ser skärmen från baksidan jag höjer en aning på ögonbrynet. Här har den ett lite annorlunda utseende, med någon sorts räfflad aluminum-look. Den kostar säkert inte mer att tillverka än en mer ordinär baksida, men den är annorlunda, fångar ens uppmärksamhet en kort stund och är absolut inte fulare än en mer ordinär bakdel. Nu spelar säkert inte baksidan så stor roll för de flesta då den ofta bara står mot en vägg.


Kvalitet

Skärmen är lite rickig då man ställer in den, speciellt i sidled. Annars är foten stabil, ingen risk att den skulle råka välta om man stöter till den eller så. För att hämta ett scenario från verkligheten, sitter du med en ratt kopplad till datorn, monterad på ett lite halvkasst skrivbord och du verkligen tar i för att vinna loppet så kan det hända att skärmen visar att den inte är lite småplastig och rickig. Men förmodligen är du så uppe i loppet att du inte märket något.
Vi går vidare till knapparna, i vilka det inte är någon överdriven kvalitetskänsla, men de är väl infällda och de är ingen risk att ta fel knapp, eller att de skulle gå sönder genom att man stöter i dem eller liknande. Lite plastig känsla i dem bara.Funktioner

Precis som Sonyn vi testade sist så är detta en helt naken monitor, utan några usb-portar, högtalare eller annat lull-lull. På gott och ont.


Anslutningar

Skärmen har digital och analog anslutning. Testerna görs i huvudsak med den digitala anslutningen då inget annat nämns. Kvaliten på den analoga anslutningen behandlas i ett separat avsnitt längre fram i recensionen.


Hårdvaran spelar mindre roll när det är en skärm vi recenserar (undantaget grafikkortet), men mjukvaran kan vara av större intresse. Nedan följer samtliga specifikationer för systemet.

Testsystem
Hårdvara
Processor:
AMD AthlonXP 2800+ Barton (2,087 GHz)
CPU-kylare:
Zalman CNPS6000-CU
Moderkort:
Abit NF7-S v2.0
RAM:
1024 MB DDR400 CL2.5
Grafikkort:
Radeon9600 PRO (128 MB, 400/300 MHz)
Hårddisk:
RAID0: 2x 160 GB Seagate Barracuda 7200.7 SATA100 GB
Western Digial Caviar WD1000BB
Optisk enhet:
NEC ND-2510A DVD+/-RW
PSU:
Antec True Power 380W
Monitor:
LG Electronics L1730B
Mjukvara
Operativsystem:
Windows XP Professional SP2
Upplösning:
1280x1024x32bit, 60Hz
Drivrutiner:
Catalyst 4.12
Detonator 61.77
DirectX 9.0c
nForce Drivers v4.24
Testprogram:
Nokia Monitor Test v1.0a
Spel:
Doom3
Quake III Arena
Warhammer 40000: Dawn of War
Filmer:
Kill Bill: Volume 1 (DVD)
Terminator 2 (DVD)

Jag har valt tre spel som ställer krav på både mörka, snabba respektive detaljrika partier. Filmerna är en färgrik, en mörk och en äldre. Äldre restaurerade filmer kan ofta upplevas som överdetaljerade och krispiga med en skarp skärm. Mer om detta längre fram i recensionen.


Följande tester ska försöka vara så objektiva som möjligt och det är Nokia Monitor Test v1.0a som använts i stor utsträckning. Det är ett mkt enkelt litet program som testar egenskaper som ljusstyrka, kontrast, konvergens, färger, döda pixlar mm.

Ljusstyrka och kontrast

Här ligger skärmen precis som man kan vänta i ett det stora mellansegmentet. Det är inga utmärkande goda egenskaper, men det finns ingen anledning till att du skulle bli besviken å andra sidan.


Ljusgenomsläpp

Man skulle även ha använt rubriken svärta, då det är vad man avser. En LCD-skärm har generellt sett inte lika bra svärta som en CRT, men kan lida av oregelbundet ljusgenomsläpp däremot. Här finns det dock ingenting att anmärka på, utan LG:n levererar jämn och inte på något vis dålig svärta.


Konvergens

Den höga pixel-pitchen gör att det nästan inte uppstår några som helst konvergensfel vid ett sådant testmoment. I pratiken spelar detta dock mindre roll för oss normala användare.


Färger

Färgerna återges jämt över ytan och har en fin balans mellan varandra. De är inte livliga, utan lite gråaktiga och tappar lite i intenstitet mot kanterna, något som dock är väldigt vanligt men knappt märkbart ens i testprogram.


Betraktningsvinkel

Det finns inga som helst tvivel på att de specificerade betraktningsvinklarna på 160 grader i horisontell led och 140 i vertikal inte skulle stämma. Allting återges på ett korrekt sätt ungefär ut till de specificerade vinklarna, där bildern markant försämras. Så LG har prickat in specifikationerna fint här.

Analog mot digital

Majoriteten av slutanvändarna kommer självklart att använda DVI-anslutningen, men det finns tillfälle då även en analog ingång kan vara önskvärd.
Den analonga ingången levererar bra kvalité, om du av någon anledning inte kan använda den digitala så utgör den ett användbart alternativ. Det är knappt något brus eller störningar i bilden alls, väl godkänt resultat för den analoga ingången.Följande är subjektiva bedömningar som handlar om hur jag upplevt skärmen i några olika situationer. Vi börjar med att sätta oss ner med tre spel som ska representera de flesta krav som en skärm ska klara av.


 

Quake III Arena
Ett av de snabbaste på marknaden, vilket ställer stora krav på responstiden hos en LCD-skärmar. Garanterat hög FPS på nya datorer.

Spelet som fortfarande har sin givna plats i de flesta tester dyker upp även här. Skärmen som ju har en responstid på 12ms har inga problem att hänga med i spelet, men det hade vi inte trott heller.


 

Warhammer 40K: Dawn of War
Strategispel ställer krav på detaljer och skalbarhet. Dawn of War har gott om detaljer och det är mycket information på skärmen.

Detta skulle man kunna kalla för motsatsen till Quake III, om vi ser på vilka aspekter som vi tittar närmare på hos skärmen. Här är det att föredra om din dator klarar av att spelet i skärmens native-upplösning, dvs 1280×1024. Då får man nästan aldrig problem med otydligheter i bilden. Men även skalningen klarar denna skärmen bra.


 

Doom 3
Mörkt är ett adjektiv som många skulle beskriva detta spelet med, därför är det lämpligt att testa skärmens mörkeregenskaper med.

Jag testar Doom 3 med anledning att se hur detaljer i ett FPS-spel återges i olika upplösningar, men framförallt för att se hur spelet klarar det mörkaste spelet jag kunde komma på. Skalningen vid olika upplösningar är bra, man ser inga konstigheter. De mörka partierna återges på ett förvånansvärt jämnt och fint sett, vilket gör att svärtan ser bra ut för att vara en LCD. Men det saknas fortfarande lite detaljer i de mörkaste delarna.


Film

Men en verklig storlek på 17 tum kan man faktiskt se på filmer och serier i nödfall, åtminstone om de är i 4:3 format. Det största problemet med film och video i allmänhet är där det förekommer mörkare partier, där svärtan påminner om att det ändå är en LCD-skärm vi har att göra med. Vid widescreen-formaten gör sig detta alltid uppmärksammat, då upp till halva ytan är konstant svart.
Jag valde att se några delar ur Kill Bill: Volume 1 då den representerar dels nya filmer med bra kvalité på utgåvorna och dels är den färgstark och testar skärmens egenskaper även i det avseendet.
Skärmen klarar både att återge detaljer i filmen samt färger på ett tillfredsställande sätt. Här finns inte så mkt att säga egentligen, utan det tycker jag man ska förvänta sig av en skärm i denna prisklassen år 2005.Tills sist valde jag att se Terminator 2, en av mina favoriter. Det är en äldre film som restaurerats för att möta dagens krav. Det är lätt hänt att bilden då blir övertydlig, krispig och ser överarbeted ut när man tittar på en LCD-skärm. Jag vet att jag personligen är lite överkänslig för krispighet i filmer, så jag har försökt ta hänsyn till detta i min bedömning.
Skärmen klarar sig bra i testet, jag upplever inte bilden som särskillt mycket krispigare än om jag hade sett den från DVD-spelaren via TV:n, även om en viss skillnad finns.


Det är svårt att bedömma en sån här skärm. Det finns väldigt många konkurrerande skärmar i den här prisklssen och storleken. Det är svårt att säga varför du ska köpa just den här och inte den där andra. Jag anser att bildkvalitén och responstiderna har blivt så pass bra även för det här mellansegmentet att de uppfyller den normala användarens krav. Kvar finns då faktorer som byggkvalitet, tillgänglighet, urval på färger och vilket märke man föredrar osv.
Om vi ändå ska syna skärmen lite mer noggrant så är den stora fördelen med denna skärmen ändå att den inte har några direkta nackdelar. Visst, den känns lite plastig, är kanske inte den mest solida när du ska ställa in den, men det är trots allt en billig skärm, eller ska jag säga prisvärd, vi har att göra med. Då tycker jag att det är helt rätt av LG att i första hand fokusera på det vi kommer till nu, bildegenskaperna. Det finns faktiskt inget dåligt att säga om bilden, men inte något att berömma den för å andra sidan. När vi nu talar om mellansegmentet så är detta ändå ett gott betyg.

För att väldigt kort sammanfatta skärmen så får du en för pengarna en väldigt konkurrenskraftig bild, en fot med relativt bra inställningsmöjligheter och en klart godkänd byggkvalité. Det du inte får är USB-anslutningar, inbyggda högtalare eller några andra finesser.
När detta skrivs så ska du kunna hitta skärmen för under 2700kr, så om det är prisklassen för dig och du prioriterar bildkvalité framför en massa extra finesser så tycker jag definitvt att du ska titta närmare på LG Electronics L1730B.

+ Prisvärd
+ Bra bildkvalité
+ Inga direkta svagheter

– Avsaknad av USB-portar, högtalare, mic och andra finesser
– Något plastig känsla


Jag vill passa på att tacka Anton Lind som bidragit med skärmen till denna recension.


Foto: Alla bilder i recensionen tillhör Calle Drangel då det inte nämns något annat – www.djdreams.se

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid