viewsonic_banner

Professionella arbetsskärmar är i en klass för sig själva på marknaden, ofta med väldigt höga prislappar för de extra funktioner och certifieringar som proffsanvändare vill ha – Vi tar en titt på Viewsonics välpresterande 4K-skärm VP2780-4K med IPS-panel.

För den som vill arbeta med redigering av olika slag på ett professionellt vis krävs också utrustning som håller professionell nivå. Detta gäller särskilt den kanske viktigaste delen av utrustningen, skärmen. Viewsonic tar fasta på detta med VP2780-4K, en synnerligen intressant skärm till skrivbordet för den som vill arbeta i 4K.

Viewsonic_VP2780-4K_001

Viewsonic VP2780-4K
Storlek 27 tum
Paneltyp IPS
Upplösning 3 840 x 2 160
Maximal uppdateringsfrekvens 60 Hz
Kontrastförhållande 1 000:1
Responstid 5ms(GtG)
2ms (G delta)
Bildanslutningar 1 x Displayport 1.2
1 x HDMI
2 x HDMI MHL
1 x Mini Displayport
Ljud Line-out
USB 4 x USB 3.0
Justeringsmöjligheter Höjning/Sänkning
Lutning
Vridning
Pivot
Medföljande kablar 1 x Displayport
1 x HDMI
1 x MHL
1 x USB 3.0 (A-B)
Strömförsörjning Externt nätaggregat
VESA-fäste Ja
Lägstapris på Prisjakt.se

Produktivitet i 4K – nya standarden?

Att arbeta i 4K är allt som oftast en riktigt trevlig upplevelse, något som förhöjs riktigt mycket av de egenskaper som VP2780-4K besitter. Saker så som 100 procent sRGB-täckning, 80 procent Adobe RGB samt 10-bitars färgdjup gör skärmen mycket väl lämpad för bild och video-produktion, särskilt efter kalibrering.

deltae_uncal_VP2780-4K deltae_cal_VP2780-4K

Viewsonic VP2780-4K använder sig av en IPS-panel av riktigt hög kvalitet och levererar näst intill perfekta betraktningsvinklar. Färgåtergivningen är ganska spektakulär dels före, men särskilt efter, mjukvarukalibrering. I standardutförande kunde vi uppmäta ett deltaE-medelvärde på 1,6 och ett maxvärde på 3. Efter kalibrering sjunker medelvärdet till 0,8 och maxvärdet stannar kvar på 3. Med andra ord riktigt bra resultat.

luminocity_mark_VP2780-4K

VP2780-4K är ska enligt specifikationer leverera 350 candela per kvadratmeter vid full ljusstyrka, men med max värde inställt i menyn levererar skärmen hela 420 candela per kvadratmeter, något som visserligen är imponerande, men vi rekommenderar att man drar ner styrkan något, även om man sitter i en ljus omgivning.

Utsida och byggkvalitet

Byggmässigt är skärmen mycket imponerande och kvalitén är hög. Designen är sparsam utåt, men ändå på något vis respektingivande – skärmen väger trots allt in på över 9 kilo och har en fot som till och med är större än den på ASUS ROG Swift PG287Q. Foten ger god stabilitet men tar upp en bra bit av skrivbordet, något man bör ha i åtanke.

Viewsonic_VP2780-4K_005

Vad gäller fysiska justeringsmöjligheter så har VP2780-4K stöd för att man förväntar sig av en skärm i den här prisklassen. Höjning/sänkning, lutning, vridning och pivot kan utföras utan den rubbas eller att man behöver stabilisera skärmen med handen.

Viewsonic VP2780-4K är inte tänkt som en spelskärm men det går trots detta att få en tillfredsställande spelupplevelse om man inte är så kräsen vad gäller inställningar och nöjer sig med att inte spela de allra senaste titlarna.

Viewsonic_VP2780-4K_002

VP2780-4K drar cirka 40 watt vid både skrivbordsanvändande och videouppspelning i standardutförande. Efter kalibrering och justering av ljusstyrka och gamma så halveras nästan detta till 23 watt för både skrivbordsanvändning och video. Vid standby drar skärmen 0,1 watt i våra tester oavsett kalibrering.

Tillgängligheten på Viewsonic VP2780-4K i Sverige är för tillfället osäker men riktpriset ligger på omkring 10 000 kronor.

Summering

Sommaren är nästan här och för de flesta innebär det en period av lugnare tempo och varmare dagar. På skärmfronten slappnas det dock inte av och fler och fler tillverkare börjar komma ut med egna versioner av skärmar med både Freesync och G-sync. Bland annat har Acer och ASUS avslöjat nya modeller på Computex-mässan i Taiwan. För att se hur just Viewsonic VP2780-4K står sig mot konkurrentenerna kan du ta en titt i Svenska bilskärmsguiden, men ett sammanfattat omdöme följer här nedanför.

Viewsonic_VP2780-4K_award

”Viewsonic VP2780-4K är i sig inte någon unik eller nytänkande skärm, men det är en skärm som gör allt den lovar riktigt väl. 4K-upplösningen möjliggör riktigt god produktivitet och färgåtergivningen är i toppklass vilket gör skärmen lämpad för professionellt grafiskt arbete och videoredigering.
Byggkvalitén är väldigt bra och designen är något tillbakadragen men har ändå något som gör att den sticker ut och imponerar. Skärmfoten är väldigt stor men bidrar även till en riktigt bra stabilitet. Justeringsmöjligheterna är även dem riktigt bra och på grund av stabiliteten går höjning/sänkning, lutning, vridning och pivot att utföra utan att man behöver stödja upp skärmen med handen.

Det är svårt att hitta några direkta nackdelar med VP2780-4K. Det är inte en skärm för vem som helst utan om man behöver en sån här skärm är man med stor säkerhet redan medveten om det. Viewsonic VP2780-4K är för dig som vill ha en skärm att arbeta på och är beredd att betala extra för de funktioner som en sådan skärm erbjuder. Den riktigt bra byggkvalitén, suveräna färgåtergivningen i samband funktioner särskilt avsedda för produktivitet gör VP2780-4K till ett bra köp.” – Svenska bildskärmsguiden – 2015-06-25

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Svenska Bildskärmsguiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/Bildskarmsguiden.png4K-skärmarna börjar komma i fler och fler skepnader men trots detta är markaden inte riktigt mogen för att fullt ut anamma den höga upplösningen. Det som håller tillbaka övergången är kort sagt hårdvaran som inte riktigt orkar med ännu om man inte är villig att spendera en mindre förmögenhet. Med detta sagt är den mest intressanta delen av skärmvärlden fortfarande slaget om de dynamiska uppdateringsfrekvenserna – G-Sync mot Freesync. Det är där man ska hålla blicken fäst de närmsta månaderna om man vill se var gamingskärmarnas framtid är på väg.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TobberianMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

27 tum är för litet för 4k minst 35″ helst 40″ annars är det inte intressant (enligt mig) Sitter på en dell 3014 30″ skulle aldrig kunna tänka mig att ha mindre skärm

Morkul
Medlem
Morkul

Fler recensioner av denna typ av monitorer vill i alla fall jag se. Tack NH! Denna monitor såg riktigt fin ut och priset inte alls så högt som jag hade förväntat mig. Då färgåtergivning är det som klart viktigast så får jag not titta närmare på 10-bit skärmar om priserna ligger i denna klassen. Angående skärmstorlek så tycker jag runt 27-30″ är lagom, större så vill jag sitta längre ifrån för att det ska kännas rätt och det har jag inte datorrum stort nog för att göra, ja om jag inte ska börja skata ut flera datorer och det vill… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

Synd att korttillverkarna fortfarande håller på sin ”10bit-endast-för-PROkort-kassako” bara. 😡 (hoppas 4K-bluray/rec.2020 botar det om inte förr).

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Tobberian”]Synd att korttillverkarna fortfarande håller på sin ”10bit-endast-för-PROkort-kassako” bara. 😡 (hoppas 4K-bluray/rec.2020 botar det om inte förr).[/quote] Detta är en quote från nVidias hemsida:NVIDIA Geforce graphics cards have offered 10-bit per color out to a full screen Direct X surface since the Geforce 200 series GPUs. Due to the way most applications use traditional Windows API functions to create the application UI and viewport display, this method is not used for professional applications such as Adobe Premiere Pro and Adobe Photoshop. These programs use OpenGL 10-bit per color buffers which require an NVIDIA Quadro GPU with DisplayPort connector. A… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

Japp försökte förut (windows ps) men nej.
Lite sökning nu säger fortfarande att de är firepro/quadro som gäller.
HADE det gått i win så hade nog företagen haft friskt med fin reklam om det också, istället för alla tvetydigheter.

Grejen är väl den att det finns inget stort [u]allmänt[/u] intresse/videomatrial för 10bit heller… än så länge.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Tobberian”]Japp försökte förut (windows ps) men nej.Lite sökning nu säger fortfarande att de är firepro/quadro som gäller.HADE det gått i win så hade nog företagen haft friskt med fin reklam om det också, istället för alla tvetydigheter. Grejen är väl den att det finns inget stort [u]allmänt[/u] intresse/videomatrial för 10bit heller… än så länge.[/quote] Stora problemet är ju bristen på program som stöder 10-bit som använder DirectX på Windows. Professionella applikationer för bild och videoeditering använder ju OpenGL och det fungerar ju inte på Windows. På Linux fungerar det dock utmärkt med OpenGL om du använder DisplayPort. Värt att… Läs hela »

Tobberian
Medlem
Tobberian

Tackar. 🙂