Sammanfattning och slutsats

När AMD för ungefär två veckor sen mjuklanserade Nano med att presentera det på pappret var vi många på kontoret som blev lite skeptiska. Det var mycket som var för bra för att vara sant, men efter nästan en vecka med det här kortet så kan vi inte göra något annat än att gratulera AMD. För hur man än väljer att se på Nano så är det en väldigt fräck produkt, en frisk vind i den lite tråkiga grafikkortsmarknaden.

AMD har lyckats utveckla ett grafikkort som mäter in på smått otroliga 150 millimeter, men det är inget vilket grafikkort som helst, utan ett grafikkort som presterar lika bra som ett nästan dubbelt så stort grafikkort. Men det tar inte slut där, Nano har lägre effektförbrukning än genomsnittet på samma prestandaklass och det håller relativt låga temperaturer under belastning i vårt testlabb. Det är ett riktigt trevligt grafikkort helt enkelt.

Presterar solklart bättre än konkurrenterna i storleksklassen

Om vi sammanfattar prestandatesterna ser vi att Nano presterar bättre än ett Geforce GTX 980 och snäppet under Radeon R9 Fury. Nano är helt enkelt världens kraftfullaste grafikkort på ITX marknaden, och det finns ingen konkurrens i dagsläget.

Nano kommer inte utan brister. Till att börja med så saknar Nano stöd för HDMI 2.0. Problemet uppstår nämligen när man vill bygga ett kompakt system och ställa det vid sin nya 4K TV. HDMI 1.4 som Nano stödjer klarar inte av upplösningen 4K i 60 bilder per sekund. Lösningen är en Displayport till HDMI adapter, som finns att köpa i handeln idag, men det är ett onödigt misstag från AMD som man borde lösa genom att skicka med adaptern som ett tillbehör.

När det kommer till överklockningen blir vi både imponerade och besvikna på samma gång. Vi får tyvärr konstatera att överklockningsmöjligheterna är precis lika låsta på R9 Nano som på R9 Fury och Fury X, vilket innebär låst minnesfrekvens, låst spänning och en maximal frekvensökning på ungefär 50 megahertz. Vad som däremot är imponerande är att R9 Nano faktiskt presterar i klass med det vattenkylda och strömtörstigare Fury X när de körs vid samma klockfrekvens.

AMD R9 Nano 043

Nano kräver ett chassi med ventilation

I det kompletta ITX-system som AMD skickade Nano med mätte vi betydligt högre ljudnivå och temperatur på Nano. Det kan vara värt att notera för de som utgår från våra värden från vårt testlabb där Nano mäter både tystare och svalare. För att hålla alla grafikkort vi testar till en skala måste vi utgå från värdena från vårt testlabb, men det är värt att notera för den som är intresserad av att bygga ett ITX-system med Nano att det kanske inte är så tyst och svalt som i våra tester.

Vårt exemplar av Nano lider av coil whine, och det är inte på vad vi kan kalla acceptabla nivåer. I vårt klimatkontrollerade testlabb kunde vi tydligt höra ljudet från grafikkortet när det testades i vår spelsvit. Ljudet stiger i intensitet när grafikkortet belastas som mest och det var som sagt inte alls klart märkbart. Coil whine kan bero på en variation av saker, där nätaggregat kan vara ett av problemen. I vårt fall var det inte så, testexemplaren av Nano låter även på andra testriggar. Vi hoppas att AMD är medvetna om problemet och att detta är något som inte påverkar alla exemplar i lika stor utsträckning men bör vara något man har i åtanke inför ett köp.

Inget grafikkort kan mäta sig i prestanda per centimeter

HDMI 1.4 och coil whine kommer kanske inte avskräcka många entusiaster, något som däremot kommer göra det är priset. Riktpriset för Nano blir 6 990 kronor, ett pris som vi tycker är alldeles för högt. Nano är ett prestandakort som imponerar för att vara så litet och vi hoppas att priset sjunker snabbt, men har men ett fullstort chassi finns det ingen mening med att köpa ett Nano. Men det är också här AMD skiljer Nano från mängden. Det marknadsförs specifikt mot entusiaster som vill bygga kraftfulla ITX-system, en betydligt mindre marknad, och här har Nano ingen konkurrens. Det finns inget grafikkort som kan mäta sig med Nano när det kommer till prestanda per centimeter.

Vi på redaktionen tycker att AMD har lyckats utveckla ett väldigt intressant grafikkort som förtjänar utmärkelsen bra köp med motiveringen att det är riktat för de entusiaster som vill bygga ett kraftfullt ITX-system med det bästa som finns på marknaden idag. Värt att notera är att nästa generations HBM troligen dyker upp med nästa generations grafikkretsar under 2016 och vi hoppas att fler grafikkort går ner i storlek likt Nano, men behåller prestandan.

AMD R9 Nano 034

AMD Radeon R9 Nano
NordicHardware award BraKop darkgreenFördelar
+ Det i särklass mest kraftfulla grafikkortet i ITX-format
+ Kompakt nog att få plats i nästan alla datorchassi
+ Effektiv kylare för sin storlek
+ Nästintill ljudlös kylningsfläkt

Nackdelar
– Coil whine på redaktionens testexemplar
– Något höga temperaturer under belastning
– Inget stöd för HDMI 2.0
– Hög prislapp

Cirkapris: 6 990 kronor (riktpris)

 

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
tonyfHeJoCarl HolmbergNiaburethMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Michael Z
Gäst
Michael Z

Boom !
One more for the red team!

Lars Larsson
Gäst
Lars Larsson

Vad är det för chassi?

Morkul
Medlem
Morkul

Vad håller NH på med? Coil whine, hög temp, inget stöd för HDMI 2.0 (idag??) samt högt pris och fortfarande bra köp utmärkelse? Varför då? Låter ju som NH har köpt hela AMDs marknadsföringskampanj angående ITX grafikkort. Då i stort sätt alla ITX chassin klarar grafikkort på 27cm i dagsläget så spelar längden på grafikkortet mindre roll så varför göra så stor affär av det? Läser man igenom motiveringen på slutet så förstår jag verkligen inte varför detta kort fick en utmärkelse. Själv är jag tämligen missnöjd med samtliga grafikkorts släpp hittills i år. Sitter man på lägre upplösningar så… Läs hela »

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”Morkul”]Vad håller NH på med? Coil whine, hög temp, inget stöd för HDMI 2.0 (idag??) samt högt pris och fortfarande bra köp utmärkelse? Varför då? Låter ju som NH har köpt hela AMDs marknadsföringskampanj angående ITX grafikkort. Då i stort sätt alla ITX chassin klarar grafikkort på 27cm i dagsläget så spelar längden på grafikkortet mindre roll så varför göra så stor affär av det? Läser man igenom motiveringen på slutet så förstår jag verkligen inte varför detta kort fick en utmärkelse. Själv är jag tämligen missnöjd med samtliga grafikkorts släpp hittills i år. Sitter man på lägre upplösningar… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Niabureth”]Vad menar du? Vad de tänkte på? Förstår du inte att det inte går att göra något bättre idag. Har mycket svårt att tro att nästa generations kort kommer fixa 4K med några höga inställningar heller. Speciellt inte om man är ute efter ett minimum på 60fps.[/quote] Det är klart att jag förstår att de inte kan göra bättre idag, jag kan dock fortfarande vara besviken över det. Klarar inte nästa generation heller 4K men vettiga inställningar så kommer antalet sålda grafikkort sjunka kraftigt och antagligen bli döden för något av företagen. Dock så är jag helt övertygad om… Läs hela »

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”Morkul”][quote name=”Niabureth”]Vad menar du? Vad de tänkte på? Förstår du inte att det inte går att göra något bättre idag. Har mycket svårt att tro att nästa generations kort kommer fixa 4K med några höga inställningar heller. Speciellt inte om man är ute efter ett minimum på 60fps.[/quote] Det är klart att jag förstår att de inte kan göra bättre idag, jag kan dock fortfarande vara besviken över det. Klarar inte nästa generation heller 4K men vettiga inställningar så kommer antalet sålda grafikkort sjunka kraftigt och antagligen bli döden för något av företagen. Dock så är jag helt övertygad… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Morkul”]Vad håller NH på med? Coil whine, hög temp, inget stöd för HDMI 2.0 (idag??) samt högt pris och fortfarande bra köp utmärkelse? Varför då? Låter ju som NH har köpt hela AMDs marknadsföringskampanj angående ITX grafikkort. Då i stort sätt alla ITX chassin klarar grafikkort på 27cm i dagsläget så spelar längden på grafikkortet mindre roll så varför göra så stor affär av det? Läser man igenom motiveringen på slutet så förstår jag verkligen inte varför detta kort fick en utmärkelse. Själv är jag tämligen missnöjd med samtliga grafikkorts släpp hittills i år. Sitter man på lägre upplösningar… Läs hela »

HeJo
Medlem
HeJo

.

tonyf
Gäst
tonyf

Mycket synd att ni ej har testat R9 390 så man kan jämföra emellan, blir ju så att man lixom saknar detta och går till andra sidor