Slutledning

Geforce GTX 780 är ett inte på något sätt överraskande grafikkort. Nvidia har med sin GK110 GPU en ganska bekväm situation där man trots väntans tider på nya arkitektur kunnat ta rejäla kliv i grafikkortsprestanda och faktiskt höja ribban radikalt på konsumentmarknaden när det gäller GPU-prestanda.

Geforce GTX Titan är det utan tvivel snabbaste grafikkortet på konsumentmarknaden idag men när Nvidia idag presenterar sin nya GTX 700-serie och toppmodellen GTX 780 är det faktiskt inte långt fram till flaggskeppet i Nvidias Geforce-familj.

Geforce GTX 780 är ett ruggigt snabbt grafikkort och med 50 procent fler Cuda-kärnor samt 50 procent högre minnesbandbredd än sin föregångare GTX 680 är det fullständig knock i de flesta tester. Tack vare sin högre klockfrekvens är GTX 680 inte helt chanslös, men vi ser prestandaökningar på mellan 20-50 procent när vi byter upp oss till Geforce GTX 780. Geforce GTX 780 också rejält mycket kraftfullare än HD7970 GHz i alla speltester förutom

”Geforce GTX 780 är ett ruggigt snabbt grafikkort.”

Dirt där AMD har ett tydligt övertag. Med en ensam kraftfull GPU behöver man inte heller oroa sig för några märkbara problem med ojämna renderingstider. Geforce GTX 780 må bygga på samma grundarkitektur som Nvidia använder i GTX 600-familjen men de prestandaökningar vi ser är utan tvivel värdiga att lanseras under en ny produktfamilj. Att vi även bjuds på en ny effektivare version av GPU Boost och en finslipad fläktkontroller får ses som en liten bonus.

Snittprestanda över våra 12 speltester:

  • Geforce GTX 780 ger 27,3 procent högre fps än GTX 680
  • Geforce GTX 780 ger 15 procent högre fps än HD7970 GHz
  • Geforce GTX 780 tappar 7,3 procent fps jämfört med GTX Titan

Nvidia har trots sina specifikationer och återanvändning av GK110-grafikkretsen lyckats sänka strömförbrukningen jämfört med GTX Titan. Vårt testsystem drar mellan 20-30 watt mindre med GTX 780 än med GTX Titan vid tung grafikbelastning och även om GTX 780 drar mer ström än GTX 680 och HD7970 GHz är det faktiskt förhållandevis små marginaler.

Tystaste referenskortet vi testat

Sist men inte minst har vi grafikkortets kylare som hämtats från flaggskeppet Titan. Resultatet är det tystaste referenskortet vi testat i premium och prestandasegmentet. Även om vi ofta förespråkar grafikkort med tredjepartskylare är GTX 780 faktiskt ett kort som klarar sig riktigt bra med sin referenskylare. Speciellt för dem som tänkt investera i flera kort för en SLI-konfiguration där fläktens utblås i expansionspanelen bör bidra till bättre ventilation.

Hårdvarumässigt finns det egentligen ingenting att klaga på när det gäller Geforce GTX 780. Grafikkortet är rasande snabbt, klarar av att driva även högupplösta system med flera skärmar och gör det både tyst och utan allt för överdriven strömförbrukning.

Mjukvarumässigt har Nvidia också gjort bra ifrån sig med drivrutiner som fungerar förhållandevis väl vid exempelvis konfigurering av flera skärmar. Geforce Experience börjar också bli en intressant mjukvarulösning med bredare funktionalitet som Shadowplay.

Bra drivrutiner men dåligt spelpaket

Där Nvidia däremot brister är sina spelpaket. Visst är Metro: Last Light ett till synes trevlig spel och ett välkommet tillskott. Men när man köper ett grafikkort i premiumklassen ska vi kunna förvänta oss mer godsaker på köpet, AMD visar hur slipstenen ska dras med sitt Never Settle-paket där vi får inte mindre än 3 tunga speltitlar på köpet även i lägre prissegment.

Uppdatering 2013-05-24: Nvidia har precis bekräftat att Geforce GTX 780 i dagsläget inte har något spelpaket subventionerat av Nvidia själva. Metro: Last Light gäller endast tidigare kort i GTX 600-serien och således är det upp till partnertillverkarna att skeppa sina egna kort med egna spel, vilket gör jämförelsen med AMD ännu tuffare för Nvidias del.

Den höga prislappen kunde varit högre

Vilket också för oss in på den sista delikata pusselbiten för GTX 780 – prislappen. Nvidias position på premiummarknaden är tyvärr inte bara positiv för oss konsumenter. Det är det gröna lägret som styr prissättningen i den yttersta premiumklassen då AMD, bortsett från HD 7990, inte har grafikkort att hävda sig med här för tillfället. De första rapporterna talade om att GTX 780 skulle kosta nästan lika mycket som GTX Titan, inte helt förvånande med tanke på den snarlika prestandan.

När kortet nu lanseras gör det dock det med ett riktpris på saftiga 5 949 kronor inklusive moms. En rejäl summa för ett grafikkort och drygt tusenlappen högre än ingångspriset för GTX 680 förra året. Detta gör kortet närmast 50 procent dyrare än de nuvarande priserna för GTX 680 och HD7970 GHz. En inte allt för rolig jämförelse med andra ord. Jämför vi däremot med kusinen GTX Titan är GTX 780 snarare 30-35 procent billigare och trots allt inom räckhåll prestandamässigt i många fall.

Geforce GTX 780 är ett ypperligt grafikkort för dem riktigt krävande spelarna och prestandafantasterna. Förutom de som planerar att spela med flera skärmar eller i 4K-upplösningar skulle vi också rekommendera detta kort framför syskonet GTX Titan. Titan är ett snabbare kort men prisskillnaden är för de flesta inte motiverad i dagsläget.

Det kostar onekligen att ligga på topp på grafikkortsmarknaden idag och så länge man väljer att satsa på en ensam GPU är det bara frågan vilken Nvidia-modell man ska välja i det yttersta prestandasegmentet. Geforce GTX 780 är en fullvärdig efterträdare till GTX 680 och nu väntar vi bara på övriga medlemmar i GTX 700-familjen som sägs stå redo i kulisserna. 

Nvidia Geforce GTX 780 3GB

Fördelar:
+ Imponerande prestanda
+ Fin överklockningspotential
+ GPU Boost 2.0
+ Bra prestanda per watt
+ Väl fungerande surround-stöd
+ Tystaste referenskylaren på premiummarknaden

Nackdelar:
– Hög prislapp
– Inga medföljande spel från Nvidia

Riktpris: 5 949 kronor inklusive moms

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedflakesLuckyLukefackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
bran
Medlem
bran

Fråga; varför testar ni endast upplösningar som i flertalet fall ändå inte är ”spelbara” (under 30FPS)?

Medlem
Calle2003

Tomb Raider lägsta pris på Prisjakt länkar mot Sleeping Dogs.

fackamato
Medlem

Hm. Mitt GTX 580 har pajjat, sa jag ”maste” ha ett nytt graffe. Kikat lange pa GTX 670 men det ar inte sa billigt. Sneglade pa 7970 och det ar ju ofta lika bra samt lite billigare (nu ar det ju AMD, vilket inte ar jatteskoj i Linux, men men…)

Kan man vanta sig lite pris-sankningar fram NVIDIA och/eller AMD nu med detta kort lanserat?

LuckyLuke
Medlem
LuckyLuke

har ni några resultat för fler skärmsupplösningar när kortet har överklockas?

Gunnar Blennborn
Medlem
Gunnar Blennborn

Hur är det med 3d gaming igentligen? Påverkar det kortet eller är det bara skärm som är viktigt i det avseendet?