MSI Geforce GTX 770 Lightning 2GB

MSI_GTX770_Gaming_01

MSI Geforce GTX 770 Lightning 2GB
Krets GK110
Cuda-kärnor 1 536 st.
GPU-frekvens 1 115 MHz (Referens GTX770 – 1 046 MHz)
Boostfrekvens 1 202 MHz (Referens GTX770 – 1 085 MHz)
Grafikminne 2 GB GDDR5 (Referens GTX770 – 2 GB)
Minnesbuss 256-bit (Referens GTX760 – 256-bit)
Minnesfrekvens 7 010 MHz effektivt (Referens GTX 770: 7 010 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 2 x 8 pin
Längd 280 mm

MSI har länge värnat om sin stora satsning på entusiaster och överklockare. Tillverkarens Lightning-familj är personifieringen av denna satsning på grafikkortsmarknaden och GTX 770 Lightning är onekligen ett kort som står ut från mängden. Klockfrekvenserna är redan från fabrik rejält spetsade till 1 115 megahertz basfrekvens och 1 202 megahertz boostfrekvens. Minnet däremot får stanna vid sin referensfrekvens på 7 010 megahertz vilket vi kan tycka är lite tråkigt, om än inte helt oväntat, på ett så pass påkostat kort.

MSI_GTX770_Gaming_02

MSI väljer att köra vidare på sin Twinfrozr IV-kylare även i sitt Lightningkort men förutom sina rejäla värmeledningsrör och stora fläktar har kretskortet även en sandwich-liknande kylningslösning. Samma metallplåt på framsidan som hos gaming-kortet paras med en heltäckande metallplatta baktill. I mitten av metallplattan hittar vi även MSI:s GPU Reactor, ett extra kretskort som ska agera spänningsfilter för GPU. Vilket ska maximera kortet överklockningspotential och stabilitet vid höga spänningar.

MSI_GTX770_Gaming_03 MSI_GTX770_Gaming_06
MSI_GTX770_Gaming_09 MSI_GTX770_Lightning_05

Kretskortet är också en skräddarsydd lösning för Lightning-modellen. Kretskortet är extra högt och rymmer en mäktig spänningsdel med extra MOSFETs som matas av två 8-pins strömkontakter. Vi kan även hitta ett mer avancerat chip för övervakning och styrning av spänningar, en switch som växlar mellan standardbios och LN2-bios samt mätpunkter för spänningar (GPU, Minne och PLL) direkt på kortet.

MSI_GTX770_Gaming_10

Trots sin ganska påkostade bestyckning är MSI GTX 770 Lightning ett lite större kort än sitt Gaming-syskon. Kortet mäter 280 millimeter långt men är samtidigt också högre än många andra motsvarande kort i GTX 770-klassen med. Vi har även här vissa problem med att få in kortet i vårt testsystem vars fasta monteringsanordning för expansionskort är lite i vägen.

MSI väljer att skeppa sitt Lightningkort med en extra lång SLI-kabel som är redo för både fyr- och trevägs SLI samt kablar för att lättare mäta spänningen på kortet med en multimeter. Afterburner används för övervakning och överklockning och kan med LN2 BIOS aktiverat ge användaren möjlighet att skruva upp power limit långt över Nvidias referensvärde. Tyvärr är detta något vi inte fick att fungera på vårt testsystem, men det också mest effekt just vid extremöverklockning.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?