Speltester - 3 840 x 2 160

Med en så bred skara kraftfulla grafikkort från flera tillverkare passar vi även på att utsätta dem för eldprovet inom höga upplösningar idag: Ultra HD. Vi kör igenom flera av våra speltester med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar för att pressa bandbredd och renderingsförmåga till max.

Något som är värt att notera är att vi inte längre uppdaterar guiden med resultat för treskärmslösningen 5 760 x 1 080 pixlar. Vi ersätter istället dessa tester med 4K-tester, som i sin tur motsvarar samma upplösning som fyra 1080p-skärmar, det vill säga cirka 33 procent fler pixlar än en treskärmslösning. Äldre resultat för flerskärmslösningar kommer ligga längst ner på den här sidan, men de kommer inte längre att uppdateras löpande.

Ultra HD är ingen lätt upplösning att driva ens med dagens mest moderna grafikkort, då inget av de deltagande korten klarar av att hålla sig över ett miniumum på 60 bildrutor per sekund. Vi kan ana ett litet övertag för Nvidias vassaste kort, men AMD-alternativen kniper förstaplatsen i Crysis 3, Skyrim och Sleeping Dogs.

Eyefinity/Surround, 5 760 x 1 080, från innan 2014-12-17

Battlefield3_5760

De överklockade GTX 780 Ti-korten kniper snabbt förstaplatsen i Battlefield 3 med flera skärmar, men R9 290X-korten ligger inte långt därefter i genomsnitt. Däremot har Nvidias flaggskeppskrets ett lite tydligare försprång i minimumvärde. Vi hittar sedan korten med GTX 780 och R9 290 ganska jämnt placerade strax nedanför.

Battlefield4_5760

Med sin tyngre optimering till det röda lagets fördel blir Battlefield 3 tuffare för Nvidia, vars flaggskepp GTX 780 Ti även i sina överklockade utföranden hamnar bakom R9 290X från Asus och Gigabyte. Vi kan dock se en mer märkbar prestandaskalning på GTX 780 Ti än på R9 290X.

bioshock_5760

Bioshock på tre skärmar trivs tydligt bäst på Nvidias grafikkort, och här springer GTX 780 om R9 290X från flera tillverkare och tar en andraplats bakom GTX 780 Ti, där Gigabytes modell kniper tronen.

 

Crysis3_5760

GTX 780 Ti från MSI, Gigabyte och Palit är snabbast i Far Cry 3, men fabriksöverklockade R9 290X från Asus brottas rätt duktigt mot GTX 780 även i överklockat läge.

FarCry3_5760

Far Cry 3 ger mer instabila miniminivåer, men här lyckas R9 290X-korten klättra högre upp på listan än GTX 780-deltagarna. GTX 780 Ti är dock fortfarande den snabbaste kretsen i listan, och GTX 770 får särskilt svårt att hålla reda på minimiresultaten.

Skyrim_5760

GTX 780 Ti bjuder på fin prestandaskalning i Skyrim och kniper åter en förstaplats med klart spelbara resultat, medan R9 290X brottas duktigt med fabriksöverklockade GTX 780.

Tombraider_5760

Tomb Raider trivs helt klart bäst hos det gröna laget i dessa upplösningar, och R9 290X har lite svårare att hänga med även med fabriksöverklockning.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?