Temperaturer och ljudnivå

energi

Temperatur och ljudnivå
Testmetod: Mätning av temperaturer på grafikkretsen samt kortens ljudnivå.
Tester och Kommentar: Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets generellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;
15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
Mätning av maximal effektförbrukning (för hela systemet utan skärm), högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
5 minuter av vila i Windows-skrivbord.
Efterföljs av mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå vid vila.
Testutrustning: Decibelmätare
MSI Afterburner (avläsning av temperatur)

Vi har fått ge inte minst AMD en stor känga tidigare för den undermåliga kylningen på referensmodellerna av sina toppkort, så nu hoppas vi på att få se partnertillverkarna råda bot på den hetta som plågat det röda flaggskeppet. Det ska även bli intressant att se hur partnertillverkarnas kylare står sig mot Nvidias referenskylare i toppsegmentet.

temp_idle

Vi kan trots allt se en tydlig temperaturminskning hos R9 290X från både Asus och Gigabyte, varav Asus är svalast när det inte är i SIlent Mode. Vi hittar däremot de fabriksöverklockade varianterna av GTX 780 Ti i botten av listan, och både Gigabyte, MSI och Palit klarar av vilotemperaturerna väl, varav Palit är effektivast av de tre.

temp_load

Trots tredjepartskylaren springer temperaturen vid belastning iväg lite för Asus R9 290X i sitt Silent mode, med några graders marginal ner till det vanliga läget. Gigabytes Windforce-kylare klarar sig bättre, med någa graders marginal. Det rör sig dock fortfarande om väldigt varma kort, även om den akuta hettan som uppstår med referenskylaren tycks hållas i schack. Palit fortsätter vara svalast av GTX 780 Ti-korten.

Ljudnivå

Nästan alla tillverkare skyltar med att hålla ljudnivåerna i schack med sina kylare till toppkorten, så det ska bli intressant att se om de i många fall stora attrapperna till kylare inte bara håller korten svala, utan även snälla mot öronen.

sound_idle

Utan belastning finns det inget särskilt att anmärka på, utan alla korten håller sig tysta.

sound_load

Om ni undrar varför vi inte rekommenderar någon att köpa grafikkort baserade på AMD:s referensdesign kan nog diagrammet ovan förklara det mesta. I ren ljudnivå ligger AMD:s referensmodeller i en egen liga och ingen smickrande sådan, samtliga andra kort håller sig under 40 decibel. Av R9 290X-korten är det Asus modell i Silent mode som är tystast, men även övriga tillverkare har lyckats hålla nere ljudnivån. Bland GTX 780 Ti-korten är Palits modell mer högljudd, med ett ljudtryck högre än referenskylaren. Generellt är det de Nvidia-baserade grafikkorten som når bäst resultat och bland tillverkarna är det precis som i mellanklassen MSI som ligger i täten. Företagets nuvarande generation av kylaren Twinfrozr är helt enkelt i en klass för sig när det kommer till ljudnivå.

Det är även värt att notera att vårt exemplar av MSI R9 290X Lightning har haft en del problem med sin tredje fläkt, som dock ska vara löst i och med en ny version av verktyget Fan Utility. Mer information finns på kortets produktsida i guiden.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?