Strömförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

Arkitekturen Pascal har visat sig vara imponerande strömsnål och effektiv, vilket vi ser även här. Polaris-baserade Radeon RX-korten kan inte hålla jämna steg med Nvidias Pascal, där det får se sig slaget med god marginal. Ett av XFX-korten halkar efter trots upprepade tester och med stor sannolikhet är det vårt testexemplar som spökar.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Även i den genomsnittliga förbrukningen ser vi hur strömsnål Pascal faktiskt är. Radeon-korten hänger inte med, men de visar förbättring jämfört med fjolårets grafikkort. Gigabytes GTX 1050 Ti kniper förstaplatsen tillsammans med minstingen från EVGA.

Maximal effektförbrukning – spel

Effektförbrukningsmönstret fortsätter även här med Nvidia i täten som det mest strömsnåla alternativet. Det är dock värt att tänka på att grafikkretsarna inte är i samma prestandaklass, och den stora skillnaden därför förväntad. Radeon-korten förbrukar som mest inte mindre än Geforce GTX 1080, och är överlag snäppet bättre än konkurrenternas modeller som vi har testat tidigare.

Effektivitet – energi per renderad bildruta

Samtliga förbrukningstester bygger faktiskt upp till den här biten, nämligen effektiviteten. De lägre upplösningarna är något mer intressanta eftersom samtliga grafikkort inte är riktigt gjorda för högupplöst gaming. Vi ser att Radeon RX 480 visar framfötterna här som det mest effektiva grafikkortet, följt av Gigabytes Geforce GTX 1050 Ti. Det är små skillnader mellan Radeon RX 470 korten, där XFX-modellen är det något bättre av de tre. Geforce GTX 1050-korten halkar efter och placerar sig mot slutet, men betydligt bättre än fjolårets storsäljare GTX 960.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
AndersHamit SenZappBewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Saknar lite andra spel men fin recension i övrigt!

Zapp
Medlem
Zapp

”eftersom samtliga testade grafikkort i artikeln presterar likvärdigt”

Yeah right… Kanske artikelförfattaren borde ta en till titt på sina EGNA siffror? Vi skruvar fram klockan lite… Undrar vad som är mest prisvärt då, och vilket kort som förlorat mest i värde?