Summering och omdöme

Summering och omdöme

Alla grafikkort baserade på Nvidias Pascal-krets GP104, det vill säga GTX 1080, är entusiastgrafikkort inriktade för spelare med 4K bildskärmar, som vill ha det bästa på marknaden och där pengar inte är ett hinder.

Asus GTX 1080 ROG Strix är det första, och hittills enda, egendesignade GTX 1080-baserade grafikkortet från Asus och man satsar allt på ett kort, och man gör det rätt. De höga klockfrekvenserna från fabrik ger det här kortet en liten skjuts i prestanda och det är utan tvekan ett kort i toppklass. Även energieffektiviteten är i absolut toppklass, med något högre totalförbrukning än Founder’s Edition men tillräckligt mycket bättre prestanda för att piska allt annat vi testat i prestanda per enhet energi.Asus_Geforce_GTX_1080_Strix_01

Kylarlösningen DirectCU III håller kortet svalt under belastning utan att påverka ljudnivån, det är i våra tester i princip ljudlöst när det används i ett stängt chassi med rimlig ventilation. En av de mer negativa egenskaperna med GTX 1080 ROG Strix är att kylaren känns plastig. Det är svårt att komma ifrån plast i datorkomponenter, och det är ett medvetet val tillverkarna gör för att hålla kostnaderna nere, men vi önskar att man satsade lite mer på kvalitetskänslan till den här modellen. Det är dock inget som praktiskt påverkar hur kortet fungerar.

Tittar vi på vad Asus erbjuder som mervärde, för att sticka ut från mängden, hittar vi förutom Asus Aura-kontrollerad RGB-belysning, två 4-pinskontakter med fläktkontroller för att knyta chassifläktar till grafikkortet, samt en extra HDMI kontakt, för VR-produkter eller andra HDMI-skärmar eller TV-apparater. Det är två trevliga nyheter som kanske inte alla konsumenter kommer dra nytta av, men som trots allt känns genomtänkta och praktiska.

Asus GTX 1080 ROG Strix erbjuder grym prestanda med en gedigen kylarlösning, riktpriset landar på 7 399 kronor, förhållandevis aggressivt för ett GTX 1080, vilket gör det här kortet till ett riktigt bra alternativ för entusiaster och väl förtjänst av utmärkelsen Rekommenderar.

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix
9.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd298 mm
Minne8 GB GDDR5X
Fördelar
+ Mycket bra prestanda
+ Tyst och svalt
+ Energieffektivt
Nackdelar
- Högt pris
- Plastig kylare
- Låg OC-potential
Bra att veta
Har två frekvenslägen, Gaming och OC, där Gaming är aktivt från fabrik och OC kan aktiveras för lite bättre prestanda.
Prestanda9.5
Kylning9.5
Energieffektivitet9
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys

Den nya generationens grafikkort har precis börjat hitta ut till butiker, med GTX 1080 och lillebror GTX 1070 i spetsen. AMD kommer att presentera deras första Polaris-baserade grafikkort Radeon RX 480 i slutet av juni och vi tycker att det är värt att vänta på lanseringen av detta kort innan man bestämmer sig för ett köp i sommar. Det är ont om Pascalkort på butikshyllorna och priserna är som högst just nu, lagom till lanseringen av Radeon RX 480 lär det bli lite fler kort ute, även fler partnertillverkade modeller, samtidigt som priserna kanske hinner falla.

De kommande dagarna kommer vi att publicera fler recensioner på GTX 1080-kort från MSI, EVGA, och Gigabyte, så håll ett öga öppet på Nordichardware framöver.

RGB-belysta grafikkort
Gör RGB-belysning ett grafikkort mer personligt, eller är det mest en onödig gimmick?

Håll utkik på Nordichardware för fler uppdateringar, och missa inte våra samlingsartiklar för de nya grafikserierna som du hittar här nedanför:

Rubrik

17
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
6 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
NorrlandmuSMitt NamndarrenjAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Viktor Ojansivu
Medlem
Viktor Ojansivu

Grymt test som vanligt! Hade det funnits oändligt med riksdaler på kontot hade detta varit ett givet köp men nu är det tyvärr inte fallet. Får istället hoppas på att de klämmer dit samma kylare på RX480 och att priset hamnar söder om 3000kr. Vill de spara in på något för att göra det mer budgetvänligt så kan ju diskobelysningen kanske skippas? 🙂

laudanum
Medlem

Kan ni ge en rimlig förklaring till att GTX 980 får 20% sämre resultat än GTX 970 i Witcher 3 1920*1080 i era tester? (Samma generation till skillnad mot Titan som får ännu sämre resultat).

On topic så hoppas jag RX 480 träffar rätt pris/prestandamässigt jämfört med GTX 1070. Kör fortfarande 1080-skärm 60hz (ingen VR/3d) så har ingen anledning att titta högre upp.

Anton Karmehed
Admin

Tjena laudanum! Det är en enkel förklaring, något har blivit fel i diagrammen för GTX 980 i The Witcher 3. Vi har plockat ned dessa resultat tills vi analyserat vad som gått fel, troligtvis något i inläsningen av resultat i våra diagram. Ursäkta förvirringen! 🙂

Ralliartswe
Medlem
Ralliartswe

I fps-testet för Witcher 3 så undrar jag hur ett 970 kan få högre värde än ett 980 i 1440p. Förväxlat dom båda?

Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Hoppas ni har använt de ”vanliga” klocksen på grafikkorten i era test och inte de missvisande ”dopade”, som resultaten som blir med OC profilen satt till ”default” på MSI och ASUS grafikkort…

Länkar: http://videocardz.com/61121/asus-and-msi-accused-of-sending-modified-cards-to-the-press
https://www.techpowerup.com/223440/msi-and-asus-send-vga-review-samples-with-higher-clocks-than-retail-cards
http://www.eteknix.com/msi-asus-use-oc-bios-default-reviewers/

Blir till o köra om hela testet annars, OM ni nu vill vara seriösa med era tester. 😉

Morkul
Medlem
Morkul

Det som du länkar är att tillverkare skickar kort till recensenter som är högre klockade än vad som faktiskt säljs i butikerna, detta i sig har inget med OC kort att göra utan det är rövare som tillverkare tar ibland (eller om det är misstag från tillverkarna vad vet jag.)

Men självklart måste NH testa korten med de klockfrekvenser som de kommer säljas i butik med och ingenting annat. Dock ska de inte testas med bas-frekvensen heller, det är ju trots att fabriksöverklockade kort.

Carl Holmberg
Editor

Vi har testat med Gaming mode aktiverat, det vill säga utan de ”dopade” frekvenserna – det skulle vi kanske tydliggjort lite mer i artikeln. Helst hade vi velat flasha kortet med ett korrekt konsument-BIOS (vilket vi gjort med ett par tidigare kort), men då vi inte fick något nytt BIOS av Asus så bytte vi profil manuellt i AI Tweaker 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Artiklarna som länkas handlar just om BIOS som har tillgång till högre frekvenser än vad butiksversioner egentligen hade vilket jag tycker riktigt dåligt gjort av tillverkarna. Men så länge ni backar till de frekvenser som kommer vara tillgängliga för butiksversionen så kommer recensionen vara tillförlitlig. Måste bara tillägga att detta kort dock aldrig kommer vara något för mig då jag aldrig kommer vara någon som betalar extra för att få LED någonting jag stoppar i min burk. Eftersom jag redan sitter på 4K skärm så är det dock intressant att se 1080 regressioner då jag med största sannolikhet kommer köpa… Läs hela »

Jarmo
Medlem
Jarmo

Bra test som vanligt av NH

Husse Busse
Medlem
Husse Busse

Här står det lite om begränsningar vid OC av GTX 1080..
https://xdevs.com/guide/pascal_oc/

darrenj
Medlem
darrenj

Förvånade att ni inte testa med senaste spel som kräver lite mer kanske..som Hitman på DX12 eller Ashes of Singuality. MEN jag har dem… vill gärna testa kortet i mitt ny Skylake bygge!!

darrenj
Medlem
darrenj

Bra test,,, önskar senare spel som kanske kräver mer som Hitman Dx12 eller Ashes of Singularity DX12… MEN både har jag på min snygg Skylake build. Bara skicka kortet hit…

Anton Karmehed
Admin

Tjena Darrenj! Vi kikar för närvarande på olika DX12-tester, problemet är att dagens verktyg som fraps inte fungerar i DX12 så det krävs att spelen själva har egna integrerade benchmarks eller så får man jobba med extremt meckiga script själv.
Kortfattat, det är inte så lätt att köra DX12-tester som vi hade önskat. Samt att det fortfarande är förhållandevis få spel som stödjer det. Men med det sagt, det kommer! 🙂

darrenj
Medlem
darrenj

Men både spel har inbyggt benches för DX12. Jag har kört dem i alla fall.
Förlåt dubble post förresten
https://youtu.be/iCzYD8nqva8

Helt annan sak. För ett tag sedan (för länge sedan) anmälde jag intresse för att göra recensioner på engelska..Men nu är det utebliven antar jag.

Jag hålla på med en hel del saker just nu
http://imgur.com/a/yGUnz
http://imgur.com/a/UmwCW

What
Medlem
What

Hej!
Det verkar ha smugit sig in ett litet fel, i tabellen på sid 2.
”Anslutningar 3x DP 1.4, 1x HDMI 2.0b,1x DL-DVI ”
ASUS-kortet har ju 2 DP + 2 HDMI.

muS
Medlem
muS

Kommer ni ändra betyget nu när Asus har höjt priset på grafikkortet till 7995 kr?

Norrland
Gäst
Norrland

Bra prestanda med detta kort, jag har två stycken själv. Mitt enda negativa är att båda dessa har Coilwhine 🙂 Undrar om asus hade QC problem under första-andra batchen. Dom är kontaktade och jag hoppas att det går å lösa.