Summering och omdöme

Minstingen i Pascal-familjen Geforce GTX 1050 Ti blir med stor sannolikhet det här årets sista grafikkortslansering. Det fyller ett stort hål för Nvidia som har hittills valt att fokusera på högre prisklasser, men det är ett hål som konkurrenten AMD redan har täppt igen.

Grafikkretsen GP107 är tyvärr inte lika effektivt som syskonen i Pascal-familjen och det halkar lite efter jämfört med prismässigt nästan likvärdiga grafikkort som till exempel Radeon RX 470, medan det totalt krossar det lite billigare RX 460 och fjolårets modeller det ersätter. Prestandamässigt är det i klass med fjolårets Geforce GTX 960 och kanske även Radeon R9 380X i syntetiska tester och speltester, medan det halkar efter i DirectX 12-baserade spel.

Geforce GTX 1050 Ti kan vara ett bra alternativ för den som letar efter ett grafikkort för gaming i 1080p, där det presterar bra även i mer krävande spel, men det har tuff konkurrens från AMD som nyligen valde att sänka priset på Radeon RX 470, ett grafikkort som presterar bättre och som snart kan komma att kosta nästan lika mycket. Partnertillverkade grafikkort kostar olika mycket och det är svårt att avgöra vad priset landar på i Sverige, men med ett riktpris på ungefär 1 700 kronor tycker vi att det är aningen för dyrt vid tillfället.

I slutändan är vår rekommendation att du inte kastar dig över köpknappen riktigt ännu; dels har vi börjat skymta prissänkningar i hela AMD:s segment som kan vara värda att överväga, och dels kan det vara bra att avvakta för att se hur Geforce GTX 1050 (utan Ti) presterar när testerna dyker upp under de kommande veckorna.


MSI Geforce GTX 1050 Ti Gaming X

msi_gtx_1050ti_gaming_x_06

MSI Geforce GTX 1050 Ti Gaming X är ett påkostat instegsgrafikkort med en toppklassad kylarlösning och överklockade frekvenser från fabrik. Klockfrekvensen landar på 1 354 megahertz, en ökning på nästan 5 procent jämfört med referensfrekvensen. Det är utrustat med en 6-pin strömkontakt för bättre överklockningspotential, något som det inte riktigt lever upp till eftersom den lite billigare varianten utan extern strömförsörjning överklockar nästan lika bra. Kylarlösningen är den toppklassade Twin Frozr 6 som är en av de tystaste kylarna på marknaden idag.

Tyvärr begränsas Geforce GTX 1050 Ti Gaming X av det för höga priset, som vid skrivande stund uppgår till 1 890 kronor. På den prisklassen finns det betydligt bättre grafikkort att köpa, som till exempel Radeon RX 470. Om priset kommer ner till under 1 700 kronor kan det vara ett bra alternativ för den som vill ha ett Nvidia-kort, exempelvis för G-Sync.

MSI Geforce GTX 1050 Ti Gaming X
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd229 mm
Minne4 GB GDDR5
Fördelar
+ Bra prestanda
+ Effektiv grafikkrets
+ Toppklassad kylarlösning
Nackdelar
- För dyr i prestandaklassen
Bra att veta
Har tre olika frekvenslägen som enkelt ställs in med mjukvara
Prestanda5.4
Kylning9
Energieffektivitet7.1
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

MSI Geforce GTX 1050 Ti OC

msi_gtx_1050ti_01

MSI Geforce GTX 1050 Ti OC är en lite billigare modell med en mindre kylarlösning och något lägre klockfrekvenser från fabrik. Klockfrekvensen landar på 1 342 megahertz, en ökning på 4 procent från referensfrekvensen. OC-modellen har ingen extern strömförsörjning utan drar ström från moderkortet. Trots det låga specificerade TDP-värdet på 75 watt överklockar den här modellen bra. Kylarlösningen gör ett ypperligt jobb med att hålla grafikkretsen sval men fläkten på vårt testexemplar kan stundvis låta lite mycket.

Vid skrivande stund har det är grafikkortet ett pris på 1 599 kronor vilket gör det till ett attraktivt grafikkort för gaming i 1080p. Prestandamässigt likvärdiga Geforce GTX 960 kostar idag fortfarande ungefär 1 800 kronor samtidigt som det är mindre effektivt och bygger på en gammal arkitektur. MSI Geforce GTX 1050 Ti ser ut att kunna bli ett bra alternativ för den som har en begränsad budget, men i nuläget behöver du inte lägga mycket mer pengar för att få ett betydligt snabbare Radeon RX 470. Det går miste om en rekommendation för det lite höga priset, men kan vara värt att hålla ett öga öppet efter framöver.

MSI Geforce GTX 1050 Ti OC
7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd177 mm
Minne4 GB GDDR5
Fördelar
+ Bra prestanda
+ Effektiv grafikkrets
+ Kompakt storlek
Nackdelar
- Något klent i DX12
Bra att veta
Kräver ingen extern strömförsörjning
Prestanda5.3
Kylning8.6
Energieffektivitet7.1
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2016-10-25

Nu har Nvidia lanserat det sista Pascal-kortet och det visat sig vara ett bra alternativ för gaming på 1080p men priset är lite för högt och vi avvaktar med en rekommendation. Vid  skrivande stund gäller det att hålla koll på de aktuella priserna på marknaden innan ett köp, där prestandaskillnader på upp till 20 procent ibland bara kan skilja på 200 till 300 kronor. För under 1 500 kronor är Geforce GTX 1050 Ti ett bra alternativ, medan Radeon RX 470 kniper platsen under 2 000 kronor. För prestanda- och entusiastklassen gäller grafikkorten som har fått utmärkelser i Grafikkortsguiden.

I nästa artikel kommer vi att fokusera på prestandaklassen, mer specifikt tre olika Geforce GTX 1070-modeller från partnertillverkare.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Hamit SenNicklasTripptrapptrullkarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Spännande kort, har läst att många råder en att avvakta med köpa direkt, då första ”batchen” av kort kan vara lite svaga för överklockning och sånt. Undrar om ni här vet något om det eller om det är bara ”rykten”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tomshardware som testat både 1050 och 1050 ti sågar den senare för att det ligger för högt i pris i jämförelse med ”vanliga” 1050. Istället är det ”vanliga” 1050 som rekommenderas för den hugade spekulanten.

Nicklas
Gäst
Nicklas

Det var tydligen inte så stor skillnad på hur mycket ström dom äter. Jag trodde gaming versionen hade en extra sladd pga att moderkortet kanske inte kunde ge ut all ström som krävdes igenom pcie porten. inte för att det har någon större betydelse kanske men det får ju en att undra om hur mycket ström som kan komma ut igenom pcie innan den går i sönder.. kan iofs också vara så att jag har missuppfattat hela poängen med extra sladden lol. Temperaturen på OC va ju lite lägre i både load och idle men jag antar att ni tog… Läs hela »

Nicklas
Gäst
Nicklas

Glömde tilllägga att Battlefield 3 för temp test är ganska så messigt val eftersom båda grafikkorten är enligt game-debate och ”can you run it” 200% över rekommenderad prestanda klass vilket gör testen ganska fel räknad eller kanske bättre sagt otrovärdig och att temperaturen kan komma högre med ett bättre spel val för testen som är i samma klass