AMD avslutade 2011 storslaget med deras helt nya Radeon HD 7970, men det är inte förrän idag kortet faktiskt lanseras på riktigt. Tillverkarna har fått fria händer att leka med kortet och XFX introducerar en version med alldeles egen kylare från dag ett.

HD 7970 har blivit en besynnerlig lansering från AMD:s sida. De valde att avtäcka kortet den 22:e december för att på så sätt få ett stark avslut på året, vilket i sig var bättre än att låta deras senaste Bulldozer-arkitektur i FX-serien göra det. Men det blev inte förrän idag som kortet faktiskt lanseras och ska finnas ute på butikshyllorna, den officiella lanseringen blev trots allt 2012. Företagets avtäckning av kortet den 22:e december fick skarp kritik från såväl media, som entusiaster något som har gjort att man inte heller lanserar HD 7950 idag. AMD har lyssnat och kortet ska finnas tillgängligt i butik samtidigt som alla sekretessavtal går ut och tester läggs upp. HD 7950 får istället vänta till början på februari månad innan det både avtäcks och lanseras.

Från en ytterst besynnerlig lansering och lillebror HD 7950 till grafikkortet vi ska tala om idag, nämligen HD 7970. Men vad vi har på testbänken är inte samma grafikkort som avtäcktes i slutet av förra månaden och året. AMD, men även NVIDIA icke att förglömma har börjat ge sina partners friare händer när det kommer till grafikkort. Förr gav företagen sin närmaste partners strikta order om att de inte får sälja någonting som inte följde företagens egna referensdesigner. Det här gjorde ofta att samtliga företag under flera månaders tid sålde exakt samma grafikkort som den andra, med undantag för mindre ändringar i BIOS och klisterlappen på kylaren.

Både AMD och NVIDIA har börjat gå över till en friare modell, där de låter sina partners särskilja sig från mängden från dag ett. XFX har därför skickat deras version av HD 7970, med en helt egen kylare.

xfx.797011

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition
Krets Tahiti XT
Radeon-kärnor 2 048
GCN-enheter 32
Klockfrekvens 925 MHz
Texturenheter 128
ROP:s 32
Minnesbuss 384-bit
Minnesmängd 3 072 MB GDDR5
Minnesfrekvens 1 375 MHz (5 500 MHz effektivt)
Max TDP 250W
Videoutgångar 1 x DVI-I, 1 x HDMI 1.4a, 2 x Mini-DisplayPort 1.2
Tillbehör CrossFire-kabel, CD med drivrutiner, manual, dörrhängare

Grafikkortet följer AMD:s referensfrekvenser, och därmed får det en klockfrekvens på 925 MHz, medan GDDR5-minnet lägger sig på 5 500 MHz. XFX kommer även att skeppa överklockade modeller med en basfrekvens på 1 000 MHz, men det vi fick följer alltså AMD:s egna standard. Vad de däremot har gjort är att hoppa över referenskylaren, och istället satsa på en alldeles egen från dag ett med deras Double Dissipation Edition.

xfx.797013

Medan XFX version av HD 7970 kommer med annan kylare, så gäller inte samma sak kretskortet. På grund av den korta tid HD 7970 funnits ute har det helt enkelt inte funnits tid att utveckla ett alldeles eget kretskort. Men detta behöver inte vara till ondo, då både både AMD och NVIDIA på senare år rykt upp sig och levererar mycket bättre grafikkort än förr då tillverkarnas egna varianter kunde vara att föredra, speciellt vid överklockning.

xfx.797014

Videoutgångarna är precis samma som på referensdesignen då det trots allt är samma kretskort vi talar om. Vi hittar en DVI-I, en HDMI 1.4a och två Mini-DisplayPort 1.2. DisplayPort-utgångarna är vad AMD själva vill kalla det framtidssäkra, då de stördjer nästa generations skärmar 4K-upplösning – 4 096 x 2 160. Kortets båda Mini-DisplayPort 1.2 har en bandbredd på 21,6 Gb/s, medan HDMI 1.4a-porten med en frekvens på 3 GHz ska kunna trycka ut en bild på 4 096 x 3 190 alternativt 1 920 x 1 080, mera känt som 1080p i stereoskopisk 3D med en bildfrekvens på 60 FPS.

Även om XFX behövt följa AMD:s referensdesign har de förutom kylaren lagt till en egen touch med bakplåten på grafikkortet. Hur stor nytta den faktiskt gör sett till luftflödet är troligtvis väldigt minimal men det sätter ändå deras egen prägel på kortet.

xfx.797012

AMD gör samma sak som vi såg när de lanserade HD 6970 och HD 6950, som ger entusiaster och överklockare ett mervärde med just deras grafikkort. Vid kortets CrossFire-kontakter sitter en liten BIOS-switch. Den är helt enkelt till för att snabbt och enkelt kunna byta BIOS, och för de med kunskapen att modifiera och ändra BIOS minimeras risken att kortet blir total förstört. Det ska bli intressant och se om AMD inkluderar denna BIOS-switch även på HD 7950 och om det kommer gå att låsa upp till ett HD 7970 – precis som ett HD 6950 går att låsa upp till ett HD 6970 med lite tur.

xfx.797010Don’t disturb me when I am cleaning in my room!

De medföljande tillbehören bjuder inte på mycket, utan är ungefär vad man kan vänta sig från ett grafikkort idag. Vi hittar en CrossFire-brygga, HDMI till DVI-adapter, skiva med drivrutiner, manual och lite information om kylaren. Vi hittar även en lapp som kan vara till nytta när man spelar och inte vill bli störd, hur bra den fungerar däremot kan vi inte svara på då det hänger på personerna man bor ihop med.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.