Överklockningsresultat

Radeon HD 7970 kan redan briljera med att vara världens snabbaste grafikkort med en GPU, men för den som eftersträvar mer prestanda än så kan vi meddela att det finns absolut mer att hämta. Vid testtillfället fanns tyvärr inget program tillgängligt för att justera spänningen på grafikkortet, så vi fick nöja oss med standardspänning och öka frekvenserna därefter. Trots denna begränsning blev vi inte besvikna.

temp.afterOCmetro

Vi höjde först klockfrekvensen på GPU:n till 1 200 MHz, men fick sedan dra tillbaka den något för att vara stabilt i de spelen ni återfinner i vår testsvit. Vad vi landade på var imponerande 1 162 MHz – en överklockning på 25 procent utan att öka spänningen. Även grafikminnet gick att pressa mot nya höjder, från 5 500 MHz till 7 304 MHz vilket är ettt lyft på närmare 33 procent. När det kommer till XFX kylningslösning så fortsatte den att imponera även här. Vi kan inte säga att vi upplevde grafikkort som högljutt ens vid överklockning.

Med dessa siffror i åtanke, kan vi bara tänka oss hur högt man kan gå med mjukvara som stödjer justering av spänningen till grafikkortet. Även om just det här exemplaret klarade av dessa klockfrekvenser vill vi ge ett varningens ord till våra läsare. Alla grafikkort och processorer överklockar olika, och bara för att vi nådde dessa resultat betyder det inte att erat HD 7970 kommer göra detsamma. Men vad vi kan säga är att klockfrekvenser över 1 000 eller till och med 1 100 MHz borde vara enkelt att uppnå, speciellt med mjukvara där man kan justera spänningen till GPU:n. Så hur ser prestandan ut med vår överklockning?

3DMark_11OC

BF3OC

DiRT3OC

Crysis2OC

Civ5OC

Metro2033OC

BorderlandsOC

AvPOC

Överklockat så slår HD 7970 jämna slag med förra generationens grafikkort med två GPU:er från både AMD och NVIDIA och ligger därmed inte längre på efterkälken. Vi kan även säga att skalningen med ökade klockfrekvenser ligger i linje med vad vi kunnat vänta oss och HD 7970 bör inte lämna någon besviken. Men överklockning har sina nackdelar – ökad strömförbrukning. Gäller samma sak HD 7970?

Power_OC

Fast i det här fallet var ökningen inte alls så stor som den hade kunnat vara. Grafikkortet drar visseligen 45W mer än vid sina standardfrekvenser, men med en frisk överklockning på 25 respektive 33 procent på GPU och minne ser siffrorna riktigt bra ut speciellt i kombination med den prestandaökning vi fick. AMD Tahiti och HD 7970 kan skala upp till klockfrekvenser vi sällan skådat på ett grafikkort, men strömförbrukningen håller sig trots detta nere på en bra nivå.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.