Slutledning

Radeon HD 7970 som bygger på världens första grafikkrets på 28nm, lämnar en väldigt positiv eftersmak hos oss på redaktionen. Grafikkortet imponerar både i prestanda och strömförbrukning, och med lovord från AMD att situationen med 28nm är bättre än när de första 40nm-kretsarna introducerades har vi mycket att vänta från företag. Men även från NVIDIA när nu de kan tänkas få ut sina 28nm-kretsar i form av arkitekturen Kepler.

xfx.797015

I kunde se att grafikkortet klarade av att leverera i spel och både HD 6970 och GTX 580 får se sig slagna av det nya flaggskeppet. HD 6990 och GTX 590 håller sig dock kvar på toppen vilket i sig inte var helt oväntat då båda huserar två GPU:er, och när grafikkorten har det extremt höga TDP-värdet på 375W respektive 365W mot HD 7970 som bara ligger på 250W.

Precis som AMD sagt så krävs mycket av övrigt hårdvara för att verkligen dra nytta av ett HD 7970, speciellt skärmen. Med sin stora minnesbuffert på 3 GB för en enda GPU, rekommenderar AMD HD 7970 specifikt för de som har en skärm som stödjer upplösningar högre än 1080p eller kör med en flerskärmskonfiguration i EyeFinity. Någonting som även våra tester påvisade när vi fick in en 27-tumsskärm i testlabbet som stödjer 2 560 x 1 440.

  • HD 7970 presterar 32,1% högre i snitt, än HD 6970 i upplösning 1 920 x 1 080.
  • HD 7970 presterar 15,5% högre i snitt, än GTX 580 i 1 920 x 1 080.
  • HD 7970 presterar 40,2% högre i snitt, än HD 6970 i upplösning 2 560 x 1 440.
  • HD 7970 presterar 21,8% högre i snitt, än GTX 580 i 2 560 x 1 440.

Med en ny tillverkningsteknik hade vi stora förhoppningar på grafikkortets strömförbrukning. Utan belastning drar kortet väldigt lite och var en av de bästa i testet. Även vid belastning ser det bra ut då det drar något mer än HD 6970, och något mindre än ett GTX 580. Medan det inte går att förneka att det är lite strömhungrigare än AMD:s tidigare prestandakort med en GPU, så anser vi att det är fullt rättfärdigat när det med råge utpresterar denna lösning men även NVIDIA:s.

Vi ska inte heller glömma att det vi har är inget vanligt HD 7970 från AMD. Utan XFX egna variant anlände till oss med en egen kylningslösning som inte gjort oss besvikna. Kylaren såg till att grafikkortet höll sig precis under 80 grader, och detta trots en låg ljudnivå. XFX:s lösning är kort sagt väldigt tyst och är någonting vi utan tvekan kan ”rekommendera” våra läsare.

Fysikens lagar har kommit ikapp grafikkortsmarknaden

Även om HD 7970 överlag är väldigt bra både sett till prestanda och strömförbrukning, är det inte riktigt så bra som det en gång i tiden har varit. Vi har tidigare sett ännu högre prestanda, och mer imponerande siffror sett till strömförbrukning vid ett generationsbyte än vad vi ser här. Nyare tillverkningstekniker kan helt enkelt inte erbjuda samma fördelar som de en gång i tiden har gjort, och det är inte många år kvar innan vi inte längre kan skala kisel nedåt. Problemet är inte längre om företagen kan släppa en krets som presterar bra, det stora problemet är att klara av denna bedrift inom en viss strömbudget.

Den fördel vi ser med nya tillverkningstekniker och det marknaden konstant skriker efter; lägre strömförbrukning och värmeutveckling kommer att fortsätta blir mindre i takt med att vi går mot nya, mindre och mer komplexa tillverkningstekniker. Det forskas mycket kring efterträdaren till Kisel, men denna väntas inte dyka upp förrän tidigast i slutet på decenniet så det är någonting alla parter inom halvledarindustrin kommer behöva leva med en överskådlig tid framöver.

Men som vi ser i våra tester så har TSMC:s 28nm-teknik klara fördelar mot den äldre generationen grafikkort och 40nm-teknik vi fått leva med under en rekordlång tid på 32 månader. AMD och NVIDIA har återigen ett mycket viktigt verktyg de kan innovera med, och mätta så väl entusiastmarknaden som företagsmarknaden. HD 7970 är bara den första i en lång rad grafikkort vi har att vänta från båda företagen minst två år framöver.

Radeon HD 7970 är utan tvekan det bästa grafikkortet på marknaden när man ser både till strömförbrukning och prestanda. Ännu en gång är AMD först ut på marknaden med en ny tillverkningsteknik och drar full nytta av den, medan NVIDIA ännu inte syns till. Med detta i åtanke är det inte mer än rätt att ge Radeon HD 7970 något annat än vår bästa utmärkelse ”Referensprodukt”. För den som söker bäst prestanda, kosta vad det kosta vill och inte vill tänka på nackdelarna med CrossFire och SLI-skalning är det här grafikkortet för dig. HD 7970 är även det självklara valet för dig som sitter med en stor skärm med hög upplösning, eller kör en flerskärmskonfiguration för spel.

xfx.797017

XFX Radeon HD 7970 Double Dissipation Edition

Fördelar:
+Hög prestanda
+3 GB grafikminne
+Riktigt hög överklockningspotential
+Relativt låg strömförbrukning överlag
+BIOS-switch och två BIOS-kretsar
+Stödjer skärmar med 4K-upplösning
+Bra kylning från XFX

Nackdelar:
-Det dyraste kortet på marknaden
-Inte samma prestandaökning som vid tidigare generationsskifte

Pris: Väntas ligga på strax över 5 000 kr

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.