Nya strömsparfunktioner och hög överklockningspotential

I takt med att prestanda går upp så gör även strömförbrukning det. Företag som AMD, Intel och NVIDIA bygger in mer och mer strömsparfunktioner i sina produkter för att snabbt kunna stänga av delar som inte används, eller för att dynamiskt kunna ändra klockfrekvenser och spänningar. AMD introducerade med HD 6900-serien PowerTune som stryper grafikkortets strömförbrukning.

HD_7970n

AMD sätter ut ett förbestämt värde på ett visst antal watt som inte kan överstigas. Man fortsätter att nyttja PowerTune även i HD 7970 för att få ned störmförbrukning. Grafikkortet är ”300W kapabelt” som AMD vill kalla det, men det ska inte dra mer än 200 till 250W beroende på spel och titel. PowerTune kan inte bara justera grafikkortets klockfrekvenser dynamiskt utan även spänningarna, så det inte matas med onödigt mycket ström när det inte behövs. Det här gör även att AMD kan skeppa ett grafikkort med högre klockfrekvenser och därmed högre prestanda än vad de annars hade kunnat om PowerTune inte funnits närvarande.

Men att grafikkortet dra mycket ström när man använder det anser vi inte är en katastrof, utan det är när det inte används det är av största vikt att det drar lite. Varken AMD eller NVIDIA har lyckats leverera ett grafikkort som i princip kan stänga av sig när det inte används – förrän nu.

HD_7970n

HD_7970p

Bilden ovan illustrerar vad grafikkretsen (inte hela grafikkortet) drar utan belastning. På 55nm, med HD 4870 var strömförbrukning väldigt hög någonting som AMD även fick skarp kritik för. Vid flytten till 40nm och HD 5870 fick man ned strömförbrukningen på grafikkretsen till runt 27W, och senare med HD 6970 till det marginellt lägre 24W.

Nu när man går över till 28nm har man även implementerat Power-gating i grafikkretsen, någonting som gör att man helt kan stänga av de delar som inte används. Grafikkretsen Tahiti väntas dra så lite som 3W i viloläge, vilket i praktiken är nästan ingenting. Man kallar tekniken för ZeroCore Power Technology.

HD_7970q

Men man slutar inte där, utan man tar den nya tekniken till deras CrossFire-teknik. Strömförbrukningen i vila är ett ännu större problem när man använder flera grafikkort. Med ZeroCore Power Technology så ska samtliga grafikkort (förutom det primära) kunna stängas av helt, till och med fläktarna. Så när datorn inte används, eller när man bara sitter och slösurfar så kommer de övriga grafikkorten i en CrossFire-konfiguration inte att störa eller påverka elräkningen.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
aovBirksnusssenILGotctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niabureth
Medlem
Niabureth

HD 6990 och [b]GTX 580[/b] håller sig dock kvar på toppen. Här har tryckfelsnisse varit framme =)

EliXyR
Medlem
EliXyR

Vill ha faktorn är ganska så stor ju nu! 😀

Niabureth
Medlem
Niabureth

Sant! Men jag är bra sugen på att se detta först!
http://www.nvidia.com/object/ces2012.html
Såvida Kepler är med vill säga.

Fantoon
Medlem
Fantoon

Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”Wingman”]Skulle vara intressant hur detta grafikkort klarar sig mot professionella grafikkort i cad-applikationer och liknande! :)[/quote]

Lika illa som det alltid varit. CAD och SPEL är två helt skilda system renderingsmässigt. Du kör inte en F1 bil i Paris-Dakar och inte en Rallybil i ett F1 race.

Jag inväntar kort utan referens kylaren innan jag köper. Gigabyte Windforce eller Asus Direct CU är väl de mest lockande varianterna.

nILGot
Medlem
nILGot

Måste ha faktorn är stor..

nussse
Medlem
nussse

Hade varit intressant att se min-fps också.

Ser ut som 7970 är ett galet grymt kort. Dock inget som kommer hitta in i min dator då jag inte spelar mer än typ en timma i veckan +/- någon timme. Ska bli kul att se 7800-serien och hur den presterar.

Birks
Medlem
Birks

Såå, då puffar vi igen för tester i 3×1 (5760*1080)
Ser bra ut hoppas att 2st HD7990 i CF orkar med BF3 i 5760*1080 Ultra.

aov
Medlem
aov

Undrar om 5870 är bättre än 580 i bf3 1080p high.