För en dryg månad sedan testade vi flaggskeppet One X från HTC. Nu är det dags för lillebror One S att visa vad den går för. Utrustad med den senaste processorn från Qualcomm och en specialbehandlat aluminiuskal ska den nå ut till de som anser att One X är lite för stor, men One S har även potential att slå storebror på flertalet punkter.

HTC har gått ut hårt för året och släppt två telefoner i toppsegmentet. Medan One X satsade på att större är bättre så har One S gått fullt ut på en slimmad form. Det som är mest intressant är valet av processor, One X var den första telefonen på marknaden som fick den nya fyrkärniga Tegra 3-processorn från Nvidia medan One S är först med den nya dubbelkärniga Snapdragon S4-processorn från Qualcomm. Den stora frågorna är vilken som presterar bäst då de har sådan skiljd arkitektur, men även hur batteritiden påverkas.

Specifikationer HTC One S
Mått (H x B x D) 130,9 x 65 x 7,8 mm
Vikt 119,5g
Skärmpanel Samoled Advanced, Gorilla Glass 2
Storlek och upplösning 4,3 tum, 960×540 pixlar (256 ppi)
CPU Qualcomm MSM8960 (dubbelkärnig S4)
CPU-frekvens 1,5GHz
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Internminne 16GB
Batteri 1650mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21,1Mbps, WiFi 802.11n, Bluetooth 4.0, FM radio, GPS
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED blixt, spelar in video i 1080p Framsidan: 1,3MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer, Gyroskopsensor, IR-sensor
Övrigt Beats by Dr.Dre
Operativsystem Android 4.0

Specifikationsmässigt är det inte mycket som står ut om man jämför med andra telefoner, men de delar som står ut gör det ganska mycket. Tjockleken på 7,8mm har resulterat i platsbrist vilket förklarar batteriet på 1650mAh, HTC har blivit kända för att använda sig av små batterier vilket de har baserat på undersökningar som visat på att det är vad kunderna vill ha.

Invärtes har One S många likheter med One X då även den har en ljudenhet från Beats och en uppgraderad kamera med kort slutartid och möjlighet att ta många bilder på kort tid, vi kommer självklart titta lite djupare för att se om vi kan hitta någon olikhet. Likt One X så har One S inte heller någon plats för microSD, även interminnet har halverats, däremot får man 25GB onlinebaserat lagringsutrymmet på Dropbox vid köp.

Egentligen ser vi bara en nackdel på pappret och det är att skärmen har en lite väl låg pixeltäthet för en telefon i femtusenkronors-klassen, samt att HTC valt en Pentile-matris som ytterligare sänker den reella upplösningen. Det känns nästan som att HTC valde en skärm med lägre upplösning för att skilja telefonerna åt.

storage

HTC One S har varken mest eller snabbast minne i klassen och även om 2GB lagringsminne för applikationer lär räcka rätt långt så är det endast runt 10GB ledigt minne för lagring av foto, filmer och andra dokument. Något som kan bli en begränsning för flitiga mediakonsumenter.

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Stefan Lennartsson.Felix ByströmHadar PapooJohanSonnyt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

1337 på luren!!! 😛 Jag vill se mer smartphones och surfplattor med Qualcomm Krait!

bluetomorrows
Gäst
bluetomorrows

Synd att den här recensionen kom så pass långt efter HOX-recensionen… Hade valt denna annars, då den bättre batteritiden hade vägt upp för den sämre skärmen.

Andreas G
Medlem

Blir nog en sådan här efter man löst lån och allt som här till att flytta till ny lägenhet.
Den känns gedigen, men mer praktisk än One X.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”bluetomorrows”]Synd att den här recensionen kom så pass långt efter HOX-recensionen… Hade valt denna annars, då den bättre batteritiden hade vägt upp för den sämre skärmen.[/quote]
ja tyvärr valde HTC att hålla på testexemplaren av One S, vi fick den inte förrän efter One X-recensionen var färdig och publicerad. Vilket i sig kan vara en indikation på att man varit rädda för att kanibalisera sin egen försäljning av One X.

onnyt
Gäst
onnyt

Hur kan Dropbox komplettera telefonens minne. Dropbox synkar ju bara vad lägger där. Dvs att man har sina filer på två ställen.

JohanS
Gäst

Vilka andra LCD-skärmar har pentile?

Hadar Papoo
Gäst
Hadar Papoo

Märkligt att ni inte har kommenterat att HTC ONE S har GLONASS, till skillnad mot HTC ONE X. S borde ha bättre positionering alltså….

Stefan Lennartsson.
Gäst
Stefan Lennartsson.

Hallå där.
Nybörjare när det gäller HTC. Och visste inte om mini kort. Men Telenor kommer att skicka mig ett. Telefonen ligger inte bra i handen. Men jag tror att det gör att man inte tappa den så lätt. Det blir två hårda kanter i handen Som gör att man har ett bättre grepp.