Acer Aspire S3 var världens första riktiga Ultrabook att göra entré på marknaden, och det till lågpris i förhållande till övriga modeller inom samma kategori. Vi tar oss här in på en rejäl genomgång av Aspire S3 och ser hur den står sig mot mängden.

Intel har sagt till oss att de inte förväntade sig att Ultrabooks skulle bli en succé under 2011, speciellt inte med tanke på hur sent modellerna anlände på marknaden. Det året handlade mer om att få ut varumärket och göra konsumenter medvetna om den till synes nygamla kategorin Intel valt att skapa. Tanken för detta var relativt simpel i sin helhet, att göra bärbara datorer med en tunn profil för att konkurrera mot andra handhållna enheter på marknaden – främst surfplattor. Medan surfplattor och Ultrabooks i dagsläget är en dålig jämförelse att göra, så handlar det om ett försök att göra bärbara datorer lika mobila som en surfplatta fast med högre produktivitet med hjälp av ett tangentbord och kraftfullare komponenter.

1_Datorn

Vi imponerandes av den första Ultrabooken som anlände hos oss och idag är det dags att ta oss en titt på den första Ultrabooken som faktiskt hittade ut på marknaden. Likt de riktlinjer tillverkarna har att följa är Acer Aspire S3 en tunn dator på max 17,5 mm i höjd och väger in på 1,35 kg.

Specifikationer – Acer Aspire S3
Operativsystem Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor Intel Core i5-2467M ”Sandy Bridge”
(2 x 1,6 – 2,3 GHz, Hyper-threading, 3 MB L3 cache, 17W TDP)
Styrkrets Intel UM67 Express, 3,4W TDP
Minne 4 GB DDR3-1333 MHz CL9 (fastlött)
Grafik Intel HD 3000
(12 EU:s, 350 MHz, Turbo 1,15 GHz)
Skärm 13,3″, 16:9, 1 366 x 768, LED-bakgrundsbelyst/TN-panel (Högblank)
(AUO AUO102C)
Hårddisk 20 GB SSD (används endast för Instant On)
Hitachi HTS543232A7A384, 320 GB, 5 400 RPM
Nätverk Qualcomm Atheros AR9485 802.11 b/g/n
Qualcomm Atheros AR3012 Bluetooth 4.0
Ljud Realtek ALC269
Kamera 1,3-Megapixel webcam
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljudingång (in/ut kombination)
1 x HDMI
1 x Minneskortsläsare (SD, SDHC, MMC)
2 x USB 2.0
Dimensioner 323 x 218,5 x 17,5 mm (B x D x H)
Vikt 1,35 kg (1,673 kg inklusive strömadapter på 323 gram)
Batteri Litium-Ion Polymer 36,4 Wh

Processorn är en Core i5-2467M och är exakt samma modell som vi hittade i ASUS UX21. Processorn kommer med två kärnor med flertrådstekniken Hyper-threading på 1,6 GHz som kan gå upp till max 2,3 GHz i Turbo-läge. Inbyggt hittar vi även grafikdelen HD 3000 på 350 MHz som har ett ganska ambitiöst Turbo-läge på 1,15 GHz. HD 3000 är det bästa Intel har att erbjuda på grafikfronten och är faktiskt rätt kapabel, även om den självklart inte kan mäta sig med diskreta grafikkort eller AMD:s inbyggda lösningar. Men med ett TDP-värde på 17W har processorn mycket att erbjuda. Batteriet är specificerat på 36,4 Wh vilket sätter den väldigt nära ASUS UX21 på det avseendet, och förhoppningsvis är det ett gott tecken på vilken batteritid vi har att vänta oss.

Vi valde att ta hem den billigare varianten av Aspire S3 just på grund av sitt pris

, därför kommer den utrustad med en mekanisk hårddisk. Medan en SSD idag är att rekommendera kommer de med ett högt pris. Men för att kalla någonting för Ultrabook har Intel väldigt specifika krav på som måste följas, ett av dem är snabb uppstart. För att lösa detta kommer Aspire S3 med en 20 GB SSD som inte används som cache-minne utan har en helt annan funktion. När man stänger igen datorn sparas sessionen på SSD-enheten. Det här resulterar i att man inom 2 sekunder kan fortsätta där man sist avslutade.

8_Connectivity
6_Connectivity
9_Connectivity
7_Connectivity

Det är ganska magert med anslutningar och ingångar, och med tanke på datorns yttre mått anser vi att man hade kunnat få plats med mer. På vänster sida hittar vi en 3.5 mm-ingång som fungerar både som ljud-in och ljud-ut, medan dess högra sida har en kortläsare med stöd för SD, SDHC och MMC. Det är på datorns bakre del vi hittar två USB 2.0-portar, en HDMI-utgång och ingången för datorns laddare samt ventilationshål för datorns kylning. Datorns bestyckning här får ses som dåligt i förhållande till dess storlek, och vi har svårt att förstå hur man motiverat att inte inkludera USB 3.0.

3_Datorn4_Datorn

Sett till designen märks det att Acer inte lagt ned samma energi som ASUS på det kosmetiska, men vi tycker ändå att den är rätt stilren. Det liknar mer en helt vanlig dator, men det tunna måttet på 17,5 mm gör fortfarande att den står ut från mängden. Även Acer har använt sig av de speciella och lite annorlunda klistermärkena från Microsoft och Intel, vilket även här gör mycket för helhetsintrycket. Men det är inte tal om en så kallade unibody-design som både ASUS UX21 och MacBook Air använder sig av. Datorn utrustas med en 13,3-tumsskärm vilket sätter den i kategorin bland de större Ultrabook-modellerna. Datorns yttre mått är 323 x 218,5 mm, och man skulle troligtvis kunnat få ned detta något om de inte använt en så stor skärmram.

2_Datorn

Vi trodde faktiskt att den svarta plastremsan i bak skulle förstöra helhetsintrycket men efter en tid med datorn är det någonting undertecknad vant sig vid. Underdelen av datorn är som väntat inget anmärkningsvärt utan här ser vi i vanlig ordning klisterlappar med Windows-licens, serienummer med mera.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Retur Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Bra test 🙂 Det tackar jag för 😉
Behöver en ny modern bärbar. Får vänta in en som inte har dom tråkiga minusen.