Vi har länge pratat om hur mobilitet och bärbart är framtiden inom elektronik och kommunikation. Marknaden och konsumenterna har sagt sitt, allt färre ersätter sin stationära dator med en ny. Bärbara datorer fortsätter att bli allt mer populära, och för många är den stationära datorn inte längre ett alternativ.

På testbänken idag har vi en helt ny recensionskategori för NordicHardware, nämligen en bärbar dator. Bärbara datorer, och dess hårdvara i form av processorer, grafikkort, RAM-minnen med mera är någonting vi rapporterat om tidigare i form av nyheter men nu blev det dags att göra mer än så. Smartphones och surfplattor som kan ses som datorer i ett mindre format har vi redan recenserat flera produkter av, och då känns det bara logiskt och väldigt rätt att även ta den där produktkategorin där emellan.

De senaste åren har det hänt mycket på den bärbara marknaden, mycket små men väldigt betydelsefulla tekniker har gjort sig ett namn. Intel började med sin Nehalem-arkitekur använda sig av den så kallade power-gating-tekniken som kan stänga av oanvända komponenter i en krets dynamiskt, någonting som markant sänker strömförbrukningen under användning såväl som i viloläge. Power-gating återser vi även i Intel Sandy Bridge, och AMD har följt samma spår med Llano och deras kommande Bulldozer-arkitektur.

Annons

NVIDIA Optimus får däremot ses som en av de viktigaste teknikerna vi sett för bärbara datorer på åratal. Vad Optimus gör är att kommunicera med en integrerad grafikkrets och ett grafikkort för att stänga av grafikkortet när det inte behövs, exempelvis vid surfning eller ordbehandling. Tidigare satt grafikkortet i en bärbar i drog konstant ström, någonting som resulterade i att du var tvungen att välja mellan en dator med processor och integrerad grafikkrets för acceptabel batteritid eller att uppoffra denna i förmån för grafikprestanda. NVIDIA Optimus har gjort det möjligt att få båda delar, ett koncept även AMD anammat med ”Switchable Graphics”. Men i skrivande stund har AMD fortfarande en bit att gå innan man är ifatt konkurrenten.

9_Datorn

Medan det här bara är två av de viktiga utvecklingar vi sett är det de mest nämnvärda då de haft störst inverkan på batteritiden i våra datorer. Med det sagt är det dags för dagens ämne, en 14-tumsdator från ASUS. ASUS U46SV är en dator som ingår i företagets ultramobila sortiment, som kommer med en snygg och slimmad design. På pappret ser det även ut som att det finns mycket prestanda att hämta, ihop med hög batteritid med dess 8-cells batteri.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JessifredixJacob Hugosson-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Genomgående en bra artikel!
Mycket intressant med temperaturerna vid olika belastning och på olika ställen! Underbart 🙂

fredix
Medlem
fredix

Testade ni använda mikrofon/hörlurs utgångarna samtidigt som USB 3.0 användes?
För många andra ägare, även för mig, så uppstår ett irriterande brummande ljud i headsetet, även motparten på tex Skype hör ett irriterande surr.

fredix
Medlem
fredix

[quote name=”smartidiot89″]Är det just med den här modellen du pratar om eller laptops överlag? Det kan bero på att ljudutgångarna och USB 3.0 delar på strömförsörjningen, som kan orsaka störningar. Efter min långa tid med datorn så var det inte ett problem jag märkte av i alla fall, men jag kan inte intyga att ja använde just USB 3.0-porten ihop med 3.5mm ljud-ingångarna.[/quote] Det är just denna modell då jag äger den själv.Problemet är både med USB 2.0 och 3.0 uttagen på vänstersidan vid ljudutgångarna. Problemet är inte konstant nu när jag bytte till en SSD disk istället för mekanisk.Tack… Läs hela »

fredix
Medlem
fredix

[quote name=”smartidiot89″]Inga problem, men det är bara en gissning från min sida! Intressant att problemet vart mindre uppenbart när du bytte till en SSD dock.

Vad tycker du om datorn annars fredix?[/quote]

Utöver detta så är jag riktigt nöjd med datorn.
Byggkvalitet är väldigt bra, gillar designen och det räfflade mönstret och hur det känns. Jag kan rekommendera den varmt om man kan stå ut med det jag beskriv 🙂

Jessi
Gäst
Jessi

Har denna dator som jag är nöjd med men på senare tid har fläkten börjat gå korta tider även vid låg belastning och det är lite störande. Går det möjligen att påverka detta. Sen undrar jag hur mkt man tjänar i snabbhet med en ssd?