Idag har vi någonting som kan kallas både för en gammal, och ny produktkategori. Nämligen en Ultrabook, som på det stora hela går ut på att erbjuda hög prestanda och batteritid i ett tunt och nätt format. ASUS UX21 är en av de första på marknaden som vi ska ta en närmare titt på.

Vi har sedan i slutet av maj ihärdigt rapporterat om en produktkategori vid namn Ultrabook, och den första modellen som visades upp var ASUS UX21 som vi idag har på testbänken. Datorn i fråga är riktigt tunn och går från 3 mm och upp till 17 mm i bakkant. Det räcker med att se en bild på datorn för att inse att det är någonting utöver det vanliga på den bärbara marknaden.

Datorn är som tidigare nämnt bland de tunnare på marknaden, men det betyder inte att specifikationerna är en besvikelse. Vi har vant oss vid att med hög prestanda, måste datorn bli tjockare och öka i vikt. Det här har i sin tur lett till att man fått en så kallad släpbar som många uttryckligen kallar dem. Men med mer avancerade tillverkningstekniker, nya kretsar har vi kunnat få ned strömförbrukningen och de yttre måtten på en dator, samtidigt som vi bibehåller förhållandevis hög prestanda.

Annons

MacBook Air kan ses som den första Ultrabooken då man pressade in kraftfullare komponenter i ett tunnt chassi som mätte 4 – 19 mm i höjden. Den första modellen som släpptes 2008 var nyskapande på marknaden, men den var inte vad vi skulle kalla för felfri. Med tiden mognade Air-konceptet och blev bättre, och nu ska andra PC-tillverkare ge sig in i leken med Intel som konduktör i konceptet vars namn är Ultrabook.

ux21tunn

Men vad exakt är en Ultrabook? Räcker det med att man har en tunn dator så är det en Ultrabook? Termen Ultrabook skapade Intel, och som vi nämnde ovan är det dem som håller i konceptet. För att vara en Ultrabook måste flera kriterier som Intel satt upp uppfyllas, men i grund och botten handlar det om ett tunnt utförande med hög prestanda.

Rättning: Vi har fått in mail från användare att vår tidigare titel ”Världens första Ultrabook” inte stämde då Acer Aspire S3 först tillkännagavs. Vi ber om ursäkt för eventuella missförstånd (tack Jakob).

Annons
Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonSilvervingen0paxshaglordhirsch Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”hirsch”]Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…[/quote]
Håller med fullständigt. Varför kan det inte ser ut som bilden på andra sidan i testet? Där har vi en fin tunn kant. Mumma. /s

n0pax
Medlem
n0pax

Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder ”stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.
Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

Är det inte lite konstigt att kritisera UX21 för undermålig grafikprestanda när datorn faktiskt inte är tänkt som en speldator? Mac Book Air får sällan kritik för att den är ett uselt alternativ just för spelare, och det är ju trots allt på Ultrabookmarknaden UX21 kommer – och ska – prestera. För övrigt tycker jag det känns som att recensenten hade bestämt sig för att datorn var sämre än en MBA redan innan recensionen? För mig känns Zenbook som en snyggare och skönare upplevelse än MBA..för övrigt så undrar jag nu – och alltid – varför betraktningsvinkel någonstans någonsin kan… Läs hela »