Prestanda: Processor och video-omkodning

2_wPrime

wPrime
Utvecklare: wPrime systems
Hemsida
Testtyp: Krävande beräkningsprogram
Kommentar: Flertrådat test som använder fler kärnor för att räkna ut kvadratroten ur olika tal.
Prestandatest: wPrime 32M & 1024M: Tid i sekunder, lägre resultat är bättre

wPrime_32M

wPrime_1024M

Processorn är inte den starkaste på marknaden, men med tanke på att vi pratar om två kärnor på 1,6 GHz med ett TDP-värde på 17W är det kanske inte så förvånande. Vi måste ändå säga att den inte ligger så långt efter Core i5-2410 som sitter i U46SV som man kunnat tro.

3_AIDA64

AIDA64
Utvecklare: FinalWire
Hemsida
Testtyp: Syntetisk testsvit
Kommentar: Testsvit som analyserar CPU och minnesprestanda i flera olika tester.
Prestandatest: CPU Queen
CPU ZLib
FPU Mandel
FPU SinJulia
Mem Read
Mem Latency

AIDA64_Memory

AIDA64_Memorylatency

Med tanke på att UX21 levereras med tvåkanalsminne, som U46SV inte gjorde är resultaten inte direkt förvånande. Vi tycker att skrivhastigheten ser ganska låt ut om man jämför med andra Sandy Bridge-baserade processorer där den ligger även läshastighet – men detta kan vara en bieffekt av den lågt klockade processorn, samma sak gäller minneslatenserna som är lite höga.

AIDA64_Queen

AIDA64_FPU

Inte helt överraskande lägger sig UX21 längst ned i de testerna i AIDA64 som förlitar sig på processorn.

6_WinRAR

WinRAR 4.01
Utvecklare: RARLabs
Hemsida
Funktion: Poplärt packverktyg för att få ner storleken på filer genom komprimering.
Kommentar: Belastar CPU och övriga delar av datorn genom komprimering av filer.
Prestandatest: WinRAR prestandatest, värde i KB/s.

WinRAR

UX21 lägger sig bra till i WinRAR:s test, och hamnar inte så långt efter U46SV. WinRAR som drar nytta av minne, tycker säkert om tvåkanalsminnet UX21 har att bjuda på – till skillnad från U46SV.

4_Cinebench_11.5

Cinebench 11.5
Utvecklare: Maxon
Hemsida
Testtyp: Syntetiskt test för 3D-rendering.
Kommentar: Ett välkänt testprogram för att mäta CPU-prestanda vid bildrendering.
Prestandatest: Enkeltrådat: Tid i sekunder, lägre resultat är bättre
Flertrådat: Tid i sekunder, lägre resultat är bättre
OpenGL: FPS, högre resultat är bättr

Cinebench_Single

Cinebench_Multi

I enkeltrådad prestanda så imponerar faktiskt UX21. Dess 1,6 GHz-processor går troligtvis i högre klockfrekvenser tack vare turbo, men den lägger sig över en Athlon II X4 på 2,9 GHz och i nivå med AMD Llano på 2,9 GHz. Men processorn tappar i flertrådad prestanda, 17W ger inte mycket svängrum för turbo. Det är som sagt två kärnor vi pratar om och det är återigen imponerande vilken prestanda man lyckats få in i en så tunn dator, och processor med låg strömförbrukning.

Cinebench_OpenGL

I Cinebench 11.5 OpenGL-test ser vi för första gången ett resultat med hjälp av den inbyggda HD 3000-grafiken. Resultatet är som väntat inte de bästa med Intels integrerade grafik och är den punkt Intel måste arbeta på.

mediaespresso

CyberLink MediaEspresso 6.5
Utvecklare: CyberLink
Hemsida
Funktion: Program för att konvertera film-klipp, med stöd för Intel QuickSync och GPGPU-acceleration med grafikkort från AMD/NVIDIA
Kommentar: Belastar CPU och/eller GPU beroende på inställningar
Prestandatest: Konvertera en 263 MB MP4-fil filmad med Galaxy S II i 17 Mb/s, värde i sekunder.

CyberLink_MediaEspresso

Med CyberLink MediaEspresso lägger sig processorn inte helt oväntat sist när enbart processorn får sköta arbetet. Men med hårdvaruacceleration som i det här fallet kommer från Intel Quick Sync hamnar UX21 i topp, och besegras endast av Core i5-2500K med en sekund.

Prestanda utvärdering

Överlag så ligger UX21 med sin Core i5-2467M-processor bra till i testerna, speciellt när vi har i åtanke att processorn endast har ett TDP-värde på 17W. Prestandan vid entrådsanvändning ligger faktiskt väldigt bra till med detta i åtanke, medan den tappar i flertrådade applikationer dels på grund av att den är tvåkärnig och dels för att den inte kan klocka upp sig i allt för högt turbo-läge. I CineBench OpenGL-testet har Intel mycket att ta igen med sin grafikprestanda mot AMD, men i CyberLink MediaEspresso är det en helt annan femma där den dedikerade logiken med QuickSync sätter UX21 bland de högsta på listan.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonSilvervingen0paxshaglordhirsch Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…

Micke
Medlem
Micke

[quote name=”hirsch”]Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…[/quote]
Håller med fullständigt. Varför kan det inte ser ut som bilden på andra sidan i testet? Där har vi en fin tunn kant. Mumma. /s

n0pax
Medlem
n0pax

Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder ”stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.
Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

Är det inte lite konstigt att kritisera UX21 för undermålig grafikprestanda när datorn faktiskt inte är tänkt som en speldator? Mac Book Air får sällan kritik för att den är ett uselt alternativ just för spelare, och det är ju trots allt på Ultrabookmarknaden UX21 kommer – och ska – prestera. För övrigt tycker jag det känns som att recensenten hade bestämt sig för att datorn var sämre än en MBA redan innan recensionen? För mig känns Zenbook som en snyggare och skönare upplevelse än MBA..för övrigt så undrar jag nu – och alltid – varför betraktningsvinkel någonstans någonsin kan… Läs hela »