XMG P507 - Specifikationer och design

Tyska XMG är en del av Schenker Electronics, och har hittills förållandevis lite utrymme på den svenska marknaden. Aktören finns inte listad på Prisjakt bland konkurrenterna, men säljer datorer till svenska konsumenter via sin egen hemsida. Fokus ligger på rejäl prestanda och gott om konfigurationsmöjligheter, och i det här testet kikar vi närmare på 15-tumsmodellen P507.

xmg_p507_01

Webhallen Config 
TillverkareClevo
Testad modellP507
(P651RS)
Skärmstorlek15,4 tum
Upplösning1 920 x 1 080
PaneltypIPS
Uppdateringsfrekvens60 Hz, G-Sync
ProcessorIntel Core i7-6700HQ
Arbetsminne16 GB DDR4
GrafikkretsNvidia Geforce GTX 1070
(+ Intel HD 530)
Grafikminne16 GB GDDR5
Lagring256 GB M.2 SSD (PCIe)
NätverkWifi: 802.11a/b/g/n/ac
Ethernet: 1 x gigabit
Bluetooth: 4.0
Bildutgångar1 x HDMI 2.0
2 x Mini Displayport 1.3
USB3 x USB 3.0
2 x USB-C (3.1)
SD-kortläsareJa, SDXC
TangentbordBakbelyst, med numpad
PekplattaMultitouch
Batteri60 Whr
Strömadapter230 W
LjudStereohögtalare
Subwoofer
1 x 3,5 mm kombo (analog in/ut + SPDIF)
Mått38,5 x 27,1 x 2,88 cm
Vikt2,5 kg

Likt alla andra bärbara datorer i den här artikeln använder P507 en Intel Core i7-6700HQ-processor med fyra kärnor och Hyperthreading. Grafikkretsen är Geforce GTX 1070 med 8 GB GDDR5-minne. Vi kan med andra ord räkna med prestanda ungefär i linje med Webhallen Config, som har samma CPU och grafikkrets.

Lagring och minne

P507 finns att köpa en en uppsjö olika konfigurationer, från cirka 15 000 kronor och upp en bra bit över 20 000 kronor beroende på vad du vill ha för lagring och minne. Förutom att välja mellan olika minnesmängder upp till 64 GB går det att välja olika minneshastigheter och moduler från olika tillverkare.

Samma sak gäller för lagringen, då datorn kan köpas med upp till fyra lagringsenheter, två via M.2 och två via 2,5-tums SATA.

Alla möjliga konfigurationer har dock inte funnits tillgängliga för test, utan vi har fått in en lite dyrare upplaga till testlabbet, med 16 GB DDR4 och en Samsung 950 Pro på 256 GB. Med en sådan konfiguration är XMG Pro P507 den dyraste datorn i det här testet, med en prislapp på cirka 23 000 kronor.xmg_p507_03

Design

Värt att notera är att den här modellen har slående likheter med Webhallen Config, utöver specifikationslistan. Detta för att Clevo, OEM-aktören bakom Webhallens datorer, även står för tillverkningen av XMG:s utbud. Flera av designelementen är därför närmast identiska. Modellen från XMG har dock ett något mindre format och ett fåtal andra skillnader i och med sin mindre skärmstorlek. XMG har även utsmyckat sin upplaga med sin logotyp på locket.

I likhet med Webhallen Config har den därför ett överlag minimalistiskt designtänk, med paneler i borstat aluminium och en detaljer i svart plast. Plasten flexar något och ger inte illusionen av solitt aluminium. För en dator i den här storleken är det dock en rimlig kompromiss för att inte vikten ska springa iväg.

Portar

Portarna sitter utspridda längs med tre av datorn sidor., och layouten är praktiskt taget identisk med Webhallen Config. Två USB 3.0-portar sitter på vänstersidan tillsammans med lika många USB-C-portar med 3.1-stöd. Här finns även en av de två mini Displayport-utgångarna. Den andra sitter i bakkant tillsammans med HDMI-porten och laddningsporten.

Även högersidan är nästan, men inte helt, identisk med Webhallens alternativ. Här hittar vi en likadan SD-kortläsare, ytterligare en USB-port, nätverksport samt ljudportar. Men även en mystisk SIM-kortläsare. Vår modell har inget inbyggt modem, men P507 går att konfigurera med ett sådant i XMG:s onlinebutik. Samtliga varianter har därför SIM-kortsläsare, och går i teorin att utrusta med ett modem i efterhand om så önskas.

Baktill finns anslutning för laddaren, en andra mini Displayport samt en HDMI-port.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid