Asus GL702VM - Tangentbord, pekplatta och högtalare

Den stora formfaktorn på GL702VM ger utrymme för ett rejält tangentbord med inkluderad siffersats på högersidan. Hela tangentbordet är bakbelyst, och WASD-tangenterna har en gummerad, orange yta för att vara lättare att både att se och att känna sig fram till.

Ett antal funktionstangenter finns att tillgå på översta raden, via Fn-tangenten på nedersta raden:

  • Höja/sänka volymen
  • Aktivera/deaktivera volymen
  • Höja/sänka tangentbelysningen
  • Aktivera/deaktivera pekplattan
  • Aktivera/deaktivera flygplansläge
  • Genväg för viloläge
  • Byta bildskärmsutgång

Rent funktionellt finns det inte mycket att klaga på. Det finns gott om utrymme för handlederna att vila, och de få ändringar i layouten som Asus gjort går snabbt att vänja sig vid. Tyvärr känns tangentbordet något plastigt, och plasten mellan tangenterna flexar märkbart vid belastning. GL702VM är den enda datorn av de fyra i den här artikeln vars tangentbord sviktar på det sättet.

asus_gl702vm_06

Pekplatta

Tyvärr blev pekplattan snabbt en frustration. Responsen är bra och ytan har en lagom mängd friktion, men det finns inte mycket utrymme för egna inställningar. Merparten av pekplattan är mekaniskt klickbar, och det nedre högra hörnet används för högerklick. Medan det även går att högerklicka genom att klicka med två fingrar finns det ingen enkelt åtkomlig inställning för att deaktivera högerklick med nedre högra hörnet.

Ytan som används för högerklick upplevs som något för stor, och det händer allt för ofta att ett klick som är tänkt att vara ett vanligt klick långt till höger på skärmen istället blir ett oavsiktligt högerklick.

Du som främst spelar på datorn kommer rimligtvis använda en extern mus när du sitter stationärt, men en frustrerande pekplatta är ett stort minus för den som även använder datorn aktivt på resande fot.

Högtalare

Ljudsystemet i GL702VM är konstruerat i samarbete med Icepower, tidigare en avdelning på danska Bang & Olufsen. En högtalaröppning finns tillgänglig på vardera sida av tangentbordet, täckt med ett orange högtalargaller.

Inbyggda högtalare i bärbara datorer ger sällan en slående upplevelse, och GL702VM är inget undantag. Ljudet är något platt och burkigt, och med högtalarna riktade uppåt istället för mot användaren volymfördelningen något egendomlig. Med det sagt är ljudet inte regelrätt dåligt för en bärbar dator, men du kan behöva göra en del justeringar i ljudkretsens mjukvara innan du hittar en någorlunda välbalanserad ljudbild.

I första hand lämpar sig högtalarna för videouppspelning såsom Youtube-klipp eller serietittande. Spel spelas bäst med hörlurar på GL702VM – om inte för ljudkvaliténs skull så för att höra spelet över fläktarna (mer om det längre fram i artikeln).

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid