Spelprestanda

Vi har uteslutit Asus 1225B från dagens speltester. Medan datorn klarar av att starta alla spel har den inte en chans att uppnå spelbara bildfrekvenser speciellt i förhållande till de andra alternativen. Det här är inte heller någonting plattformen i datorn är designad för – återigen är den designad för att vara billig att tillverka och implementera i datordesigner och leverera en acceptabel användarupplevelse. Datorn klarar av spel med ett par år på nacken och borde även kunna klara av många av de indie-titlar som släpps mer frekvent för var dag som går.

Vi kommer undersöka möjligheterna att utföra speltester på lågpresterande plattformar som AMD Brazos, Intel Atom men även ARM-baserade processorer när vi reviderar vår testsvit i början av nästa år.

Med HP Envy 6 behöver vi använda gamla drivrutiner till. Vi testade att uppdatera till nyare, men fick grafikartifakter i vanligt 2D-läge och slumpmässiga krascher. Det här tvingade oss att efter lång felsökning göra en fabriksåterställning. Vi kan på förhand säga att prestandaskillnaden på Catalyst 12.5 och 12.8 är försumbar med Trinity så det här är ingenting ni behöver tänka på. Men det verkar helt ligga i HP:s händer att leverera nya drivrutiner.

Spelprestanda
Testapplikationer Futuremark 3DMark 11
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Diablo III
Testfokus Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.
Grafikdrivrutiner Acer V5-171 – Intel HD Graphics 2712
Samsung 535U3C – AMD Catalyst 12.8
Asus UX32A – Intel HD Graphics 2761
HP Envy 6 – AMD Catalyst 12.5

Game_3DMark11

Vi inleder i vanlig ordning med 3DMark 11 och Acer V5-171 presterar i samma nivå som tidigare datorer med samma processor. AMD A6-4455M som vi hittar i Samsung 535U3C och HP Envy 6 presterar en bit under förväntan. Det här beror delvis på att de båda saknar tvåkanalsminne, det är också ett tydligt tecken på vilka uppoffringar AMD tvingats göra för att få ned processorerna till ett TDP-värde som matchar Intel.

ASUS UX32A använder en Sandy Bridge-processor med den inbyggda grafiken HD 3000 har inte stöd för DirectX 11 därför kan den inte köra det här prestandatestet.

Starcraft_2Game_Starcraft2

Acer V5-171 fortsätter att ligga i topp och en bit längre ned hittar vi HP Envy 6. Starcraft 2 är väldigt beroende av CPU-prestandan och det påverkar Samsung 535U3C som hamnar rejält efter då turbofunktionen inte fungerar. Samma sak kan sägas om Asus UX32A som har en klockfrekvens på 1,4 gigahertz och helt saknar turbofunktion. Vårt test där två arméer drabbar samman sätter extra press på CPU-biten.

Vi testade att spela Starcraft 2 med HP Envy 6 och de lägsta inställningarna. Det fungerade ganska bra till en början men spelet blir hackigt när det händer för mycket på en och samma gång.

borderlandsGame_Borderlands

Ännu en gång ligger Acer V5-171 i framkant följt av HP Envy 6 och Samsung 535U3C som presterar marginellt bättre än Intels HD 3000-grafik. I botten hittar vi återigen Asus UX32A. Spelet går att få relativt spelbart på alla datorer om vi vrider ned alla inställningar till lägsta men Acer V5-171 ger helt klart bäst upplevelse.

12_Dirt_3Game_Dirt3

Samma mönster som tidigare upprepar sig i Dirt 3. Även här går det att få förhållandevis spelbara frekvenser på samtliga system om man vrider ned inställningarna till lägsta nivå.

Game_CivilizationV

Civilization V fortsätter att vara en riktig dräpare i testsviten där inget av systemen har en suck. Acer V5-171 ligger ännu en gång i toppen. De AMD-baserade systemen ligger bättre till än tidigare då Civilization V är riktigt bra på att använda sig av de tillgängliga resurserna i en dator. Längst ned hittar vi Asus UX32A.

Diablo_IIIGame_Diablo3

Sist ut har vi Diablo 3 och Acer V5-171 levererar strax under 30 fps. Asus UX32A, Samsung 535U3C och HP Envy 6 delar en sista placering. Medan det går att spela utan fryslagg (för det mesta) på de här datorerna är det ingenting vi kan rekommendera.

Är AMD:s ess i rockärmen bortblåst?

Det här är första gången vi fått chansen att testa A6-4455M och vi hade som tidigare nämnt inga stora förhoppningar om dess prestanda. Vi hade i alla fall väntat oss att grafiken skulle kunna mäta sig med Intels HD 4000 som återfinns i de senaste datorerna i ultrabook-kategorin. Till vår stora besvikelse ser vi att AMD överlag ligger på en nivå mellan HD 3000 och HD 4000. Det här kan inte ses som något annat än ett nederlag då AMD slår på stora trumman för vad deras integrerade grafik är kapabel till.

AMD har tvingats göra en stor uppoffring för att nå ned till 17 watt TDP och det är mer tydligt än tidigare att företaget tvingas konkurrera med lägre priser. Samsung 535U3C och HP Envy 6 kommer dock med enkanalsminne som begränsar den tillgängliga bandbredden. Även om vi anser att det är vad som skeppas från butik som räknas så kommer vi följa upp med en artikel där vi testar HP Envy 6 med tvåkanalsminne i början på nästa vecka.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MarquzzMordin SolusJacob HugossonRickard bbRobert Sydbrink Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.

Anton Karmehed
Admin

Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛

ctrl
Gäst
ctrl

Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]

Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!

Robert Sydbrink
Gäst
Robert Sydbrink

Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.

Rickard bb
Gäst
Rickard bb

Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.