Slutledning - Intel Core i7-3610QM

MSI GT70 är den första datorn som når testlabbet med Intels senaste Ivy Bridge-arkitektur i form av den fyrkärniga Core i7-3610QM, men även med ett grafikkort av rang i det övre segmentet; GTX 670M från NVIDIA:s numera inte fullt moderna Fermi-arkitektur. Förutom det har vi i övrigt imponerande specifikationer med 16 GB RAM-minne och en SSD-lösning med hög sekventiell läs- och skrivprestanda.

Intel Core i7-3610QM imponerar med hög prestanda

Intel Core i7-3610QM är en processor utrustad med fyra processorkärnor och Intels flertrådsteknik Hyper-threading, men även deras senaste grafikarkitektur Gen 7 i form av HD 4000. Tittar vi på processorns prestanda lämnar den lite att efterfråga, och Intel levde upp till sitt löfte att Turbo Boost är effektivare och fungerar bättre än någonsin.

Med endast ett TDP-värde på 45W finns det inte mycket svängrum att röra sig inom för Turbo Boost-tekniken, men trots detta så arbetar processorn så gott som aldrig i dess basfrekvens 2,3 GHz. Vi ser nästan kontinuerlig drift på 3,1 GHz även när samtliga trådar belastas, och det var endast vid ett enstaka tillfälle som frekvensen dippade ned till 2,9 GHz under en kortare period.

Annons

Kontentan av allt detta är att prestandan ligger i samma territorium som deras egna processorer på 95W TDP för stationära datorer, men inte minst prestanda som slår allt AMD har att erbjuda i dagsläget för konsumentmarknaden. Vi kan inte göra annat än att imponeras över vad Intel lyckats åstadkomma med den nya tillverkningstekniken på 22 nanometer, och den uppfräschade Ivy Bridge-arkitekturen.

Core i7-3610QM är inte heller en toppmodell för bärbara datorer, utan vi har ännu kraftfullare varianter att vänta oss framöver, däribland några till med TDP-värdet 45W. Vi hoppas även ha möjligheten att testa på Core i7-3612QM som blir deras första fyrkärniga processor på 35W TDP, som bör hålla sig relativt nära dagens Core i7-3610QM i prestanda.

Cinebench_CPUProcessorprestanda i nivå med stationära datorer

Tittar vi på den inbyggda grafikdelen så får vi en försmak om vilken typ av prestanda vi har att vänta oss på bärbara datorer med Intel-processorer framöver. Överlag ser prestanda ut att ligga strax över AMD A6-serien med dess inbyggda HD 6520G-grafik, vilket ger Intel en inbyggd grafikdel som man många gånger faktiskt kan spela på. Vi har som sagt inte haft möjligheten att ta in ett system med en AMD A8-APU och med tillhörande HD 6620G för test, men vi känner oss relativt säkra på att HD 4000 borde lägga sig strax under en sådan i prestanda. Intel har alltså lyckats leverera inbyggd grafikprestanda i nivå med AMD:s processorer, som värt att notera, kommer bli ersatta av nyare modeller inom en mycket nära framtid med den nya Trinity-arkitekturen.

Annons

Hur pass mycket den kraftfulla processorn hjälper grafikdelen kan vi i dagsläget inte ge ett konkret svar på, utan vi får vänta på de tvåkärniga varianterna som ska anlända senare – och inte minst 17W-modellerna för ultrabooks som också får HD 4000-grafik. Kan Intel hålla samma grafikprestanda även vid det låga TDP-värdet, kommer våra ultratunna datorer få aldrig tidigare skådad grafikprestanda i så trimmade formfaktorer.

Vi vet ännu inte mycket om hur datorer med Core i7-3610QM kommer kosta, förutom den vi har inne för test som fått ett upptrissat pris på grund av övriga komponenter i systemet. Det här gör det omöjligt för oss att betygsätta Core i7-3610QM, men då det knappast är en toppmodell – och därmed inte det dyraste Intel har att komma med, bör det inte dröja förrän vi ser den i system för under 10 000 kronor. Förutsatt att detta inträffar, är det en processormodell värd att leta efter för de användare som kräver det bästa inom processorprestanda.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonJacob HugossonMean MachineDravondAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Ö
Gäst
Niklas Ö

Ser ut som en trevlig spel-laptop:D
Men dåligt med TN-panel på en dator för dom pengarna.. 😡

Anton Karmehed
Admin

Rätt häftigt att se sådan här prestanda i en ”bärbar”. Men det blir ju jäkligt dyrt väldigt snabbt och som Niklas påpekar bör man kunna få in en trevligare skärmpanel i en så pass påkostad modell kan man tycka.
Får bara hoppas att IPS-panelerna verkligen får fäste även på den bärbara marknaden. 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

GT70 kommer finnas tillgänglig från och med cirkus 12000:- och uppåt. Just det här utförandet kommer landa på 19990:- (riktpris), just för att man får med SuperRAID och extra allt. Alla modeller kommer duga till full-out-gaming, frågan är hur länge man orkar vänta på banorna som laddas. 🙂

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Det var exakt sådana uppgifter jag försökte klämma ur dig innan jag färdigställde testet, då jag inte var riktigt nöjd med prissättningen på modellen jag fick hem 😉 Vad kommer skilja i de billigare modellerna förutom avsaknaden av Super RAID/SSD? Kommer vi få se någon skillnad på processor, RAM och grafikkort också med så mycket lägre priser (12 000 kr)?[/quote] ”A rig built to match our review unit will set prospective buyers back a cool $2,000, netting them an Ivy Bridge Core i7-3610QM processor clocked at 2.3GHz; an NVIDIA GeForce GTX 670M with 3GB of GDDR5; dual 64GB… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Alla modeller kommer med samma CPU och GPU. Det enda som kommer skilja är RAM, HDD och ODD.

Henrik Berntsson
Admin

Dynaudio.. Kul att lite highend märken hittar in i datorvärlden. Hade gärna sett lite mer högkvalitativa datorhögtalare på marknaden