Slutledning - MSI GT70

MSI GT70 är minst sagt en gigant, med väl tilltagna komponenter som utlovar hög prestanda. Vi har redan gått igenom att vi är imponerande över processorprestandan, samma sak gäller på det stora hela för MSI GT70.

MSI:s Super RAID med dubbla SanDisk U100 visade upp rejäl prestanda vid läsning och skrivning av sekventiell data, dock tappar den rejält när det kommer till att hantera mindre filer. Vi tror inte det här kommer märkas av bland någon som är intresserad av systemet, men det är ändå värt att notera, att det är mer marknadsföring än någonting som faktiskt kommer till riktigt nytta för de flesta slutkonsumenter. I syfte att lagra dagens spel som tar upp en hel del utrymme, har MSI laddat datorn med en högpresterande hårddisk från Western Digital på 500 GB, någonting vi känner är lite snålt i förhållande till datorns pris på 19 900 kronor.

Screen

Datorn har en 17,3-tumsskärm med upplösningen 1 920 x 1 080 som sig bör, men ska vi vara helt ärliga tycker vi att skärmen i deras budgetmodell GE620DX kändes bättre. Datorn väger även en del med sina 3,85 kg, mäter 55 mm i profil, samt har en laddare på ganska precist 1 kg. Detta beror på det högpresterande komponentvalet som dessutom behöver en nätdel för strömförsörjningens skull, så det bör inte komma som en överraskning.

NVIDIA har valt att denna generation döpa om många grafikkort för bärbara, och samma sak gäller AMD. Det här resulterade i att MSI helt enkelt fick nöja sig med ett grafikkort från Fermi-arkitekturen då det inte fanns bättre att tillgå. GeForce GTX 670M det handlar om är dock allt annat än slö, och klarade av att leverera klart godkända bildfrekvenser i datorns nativa upplösning även med rejält uppskruvade inställningar. Det är dock ingen grafikkrets som räcker för att maxa alla spel på marknaden, och vi får helt enkelt vänta på att AMD och NVIDIA leverera någonting nytt i det övre prestandaskiktet.

Sound_reader

MSI GT70 reflekterar också ett problem vi såg i deras budgetmodell – de måste arbeta på fläktprofilerna! Datorn håller sig konstant på 36 decibel även vid mycket lätt belastning, vilket absolut är hörbart. Vid tyngre belastning ser vi också relativt höga ljudnivåer, detta vägs dock upp av att datorn hålls riktigt sval, någonting vi inte hade räknat med av en dator av denna kaliber. Vi ser dock gärna att MSI kompromissar lite med temperaturerna för att få ned fläktens varvtal och därmed ljudnivå, men det här är självklart en smakfråga. Vi tror dock de flesta håller med oss om att höga ljudnivåer från en dator kan vara irriterande i längden. Inte helt oväntat är batteritiden inte den bästa, men datorn klarar i alla fall av att spela upp film i tre timmar på full laddning, eller att vid lättare belastning hålla igång strax över fyra timmar.

Dator_3Datorns tangentbord ska vara framtaget tillsammans med SteelSeries, men vi märkte faktiskt inte någon skillnad mot den billigare GE620DX från MSI när vi jämförde datorerna sida vid sida. Tangentbordet är i vilket fall som helst allt annat än dåligt, och håller en bra klass för vad den är ämnad för, nämligen spel. Det är även ett tangentbord med bra slaglängd, vilket gör att det lämpar sig bra för de som skriver och hanterar mycket text. Pekplattan är förhållandevis liten i jämförelse med själva datorn, och kommer med relativt begränsade multi-touch-funktioner. Återigen ser vi inte hur en pekplatta kan konkurrera med den traditionella musen i spel, men det är ändå värt att påpeka.

Det finns gott om anslutningsplatser i datorn, vilket inte är annat än rätt för någonting som kan ses som en så kallad ”desktop replacement”, där vi också finner en Blu-ray-spelare. Vi hittar fem USB (varav tre USB 3.0), HDMI, VGA, eSATA, RJ45 LAN och en minneskortsläsare. Sedan finns det också fyra 3.5 mm-ingångar, varav två är vanlig ljud-in/ut för headset, medan övriga två är till för höger- och vänsterljud om man få surroundljud i ett par externa högtalare eller ett av de dyrare headseten på marknaden. Datorns inbyggda högtalare är också bra för att sitta i en bärbar dator, men självklart går ingenting upp emot ett par riktiga högtalare.

MSI GT70 är en väldigt intressant dator om man är ute efter en spelmaskin, men vi känner oss inte helt övertygade med tanke på dess pris. Core i7-3610QM, GTX 670M och MSI:s Super RAID resulterar i den saftiga prislappen 19 990 kronor för modellen vi fått in för test, vilket är toppkonfigurationen. Vi tycker att det här är ett antal tusenlappar i överkant, i åtanke mot vad system ute på marknaden med liknande grafikprestanda erbjuder – däribland MSI:s egna GT780DX. Det är inget dåligt system, men vi tycker att ett pris på 15 000 – 16 000 kronor hade passat det mycket bättre.

MSI har sagt till oss att GT70 ska säljas med i alla fall tre olika konfigurationer på den svenska marknaden, där bland annat deras SSD-lösning Super RAID exkluderas i de billigare varianterna. Det är möjligt att dessa system kommer att prissättas på en bättre nivå, men vi vet inte mer exakt hur bestyckningen på dessa kommer se ut i övrigt. Vi måste även klaga på hårddisken, begär man närmare 20 000 kronor för en dator är 500 GB långt ifrån vad vi anser är tillräckligt. GT70 kommer inte med många nackdelar, och hade varit lätt för oss att rekommendera om det inte vore för priset.

MSI_Notebook2

MSI GT70

Fördelar:
+Skärm med ”Full HD” 1080p-upplösning
+Bra tangentbord för spel
+Förhållandevis bra högtalare
+Hög prestanda
+Relativt sval även vid hög belastning
+Snabb SSD-lösning

Nackdelar:
-Konstant hög ljudnivå, speciellt vid belastning
-Dyr skärm för priset
-Liten hårddisk (500 GB) med tanke på priser
-Dålig batteritid
-Högt pris i förhållande till liknande datorer på marknaden

MSI GT70 passar användare som:
Vill ha en dator med högupplöst skärm
Vill ha ett SSD-baserat och responsivt system
Söker ett portabelt spelsystem
Är ute efter hög grafik-, såväl som processoprestanda
Skriver snabbt och hanterar mycket text/spelar
Använder datorns inbyggda högtalare

MSI GT70 passar inte användare som:
Behöver en dator med bra batteritid
Vill ha en dator med låg ljudnivå
Vill ha en dator med hög kvalitetskänsla
Söker en stationär ersättare med stor hårddisk

Cirkapris inklusive moms: 19 900 kronor

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonJacob HugossonMean MachineDravondAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Ö
Gäst
Niklas Ö

Ser ut som en trevlig spel-laptop:D
Men dåligt med TN-panel på en dator för dom pengarna.. 😡

Anton Karmehed
Admin

Rätt häftigt att se sådan här prestanda i en ”bärbar”. Men det blir ju jäkligt dyrt väldigt snabbt och som Niklas påpekar bör man kunna få in en trevligare skärmpanel i en så pass påkostad modell kan man tycka.
Får bara hoppas att IPS-panelerna verkligen får fäste även på den bärbara marknaden. 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

GT70 kommer finnas tillgänglig från och med cirkus 12000:- och uppåt. Just det här utförandet kommer landa på 19990:- (riktpris), just för att man får med SuperRAID och extra allt. Alla modeller kommer duga till full-out-gaming, frågan är hur länge man orkar vänta på banorna som laddas. 🙂

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Det var exakt sådana uppgifter jag försökte klämma ur dig innan jag färdigställde testet, då jag inte var riktigt nöjd med prissättningen på modellen jag fick hem 😉 Vad kommer skilja i de billigare modellerna förutom avsaknaden av Super RAID/SSD? Kommer vi få se någon skillnad på processor, RAM och grafikkort också med så mycket lägre priser (12 000 kr)?[/quote] ”A rig built to match our review unit will set prospective buyers back a cool $2,000, netting them an Ivy Bridge Core i7-3610QM processor clocked at 2.3GHz; an NVIDIA GeForce GTX 670M with 3GB of GDDR5; dual 64GB… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Alla modeller kommer med samma CPU och GPU. Det enda som kommer skilja är RAM, HDD och ODD.

Henrik Berntsson
Admin

Dynaudio.. Kul att lite highend märken hittar in i datorvärlden. Hade gärna sett lite mer högkvalitativa datorhögtalare på marknaden