Spel: Syntetiska prestandatester

10_3Dmark_Vantage

Spelprestanda
Testapplikationer: Futuremark 3DMark Vantage
Futuremark 3DMark 11
Unigine Heaven 3.0
Crysis 2
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Testfokus: Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.

3DMark_Vantage

Då är det dags för de syntetiska speltesterna, och vi börjar med 3DMark Vantage som för sista gången syns till i vår testsvit. Intel HD 4000 lägger sig en bra bit före AMD:s A6-serie i grafikprestanda, och ligger på samma nivå som diskreta grafikkort i det lägre segmentet. GeForce GTX 670M gör oss inte besvikna och resultatet är strax över det dubbla mot GT635M vi testade i samband med GE620DX från MSI.

3DMark_11

I det nyare 3DMark 11 så ligger HD 4000 på ungefär exakt samma nivå som AMD A6-3400M med dess inbyggda HD 6520G-grafik, och får endast en något högre totalpoäng tack vare den kraftfullare processorn. Värt att notera är att vi fick se närmast episka artifakter i Combined-testet som belastar både grafikkort och processor. Detta beror högst troligt på drivrutinerna, och borde alltså åtgärdas längre fram i tiden. Som tur är så är detta ett syntetiskt test, och vi upptäckte inga liknande fel i spel.

GTX 670M fortsätter att leverera, och det handlar återigen om en närmare dubblering i prestanda mot GT 635M. Då Intels inbyggda grafik inte används, innebär det att processorn har lättare att gå upp i ett högre turboläge vilket förklarar den högre prestandan i fysiktestet.

Annons

Unigine_HeavenUnigineDX11_1

Nu ser vi Unigine Heaven för första gången i vår testsvit. Likt 3DMark 11 ligger Intels HD 4000-grafik precis jämsides med AMD A6-3400M. HD 4000 verkar ha ett litet övertag till dess att DirectX 11 och tessellation kommer in i bilden, som i detta test från Unigine.

UnigineDX11_2

I en högre upplösning ser läget självklart inte lika bra ut för Intels del, vilket inte borde komma som en överraskning för någon. GTX 670M presterar återigen lite över det dubbla mot dess yngre syskon GT 635M.

UnigineOGL_1

Då Intels inbyggda grafik inte stödjer OpenGL 4.x – och därmed viktiga funktioner som tessellation utesluts det helt från vårt OpenGL-test i Unigine Heaven. Vi vill i alla fall presentera resultaten får våra läsare, då de kommer användas i framtida tester av bärbara datorer.

Annons

UnigineOGL_2

NVIDIA visar upp väldigt bra prestanda när OpenGL används, och skillnaden mot DirectX 11 är inte alls stor. Det motsatta kan sägas om AMD, som tappar rejält i prestanda när det kommer till OpenGL (någonting ni kan se i diagrammet ovan).

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonJacob HugossonMean MachineDravondAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Ö
Gäst
Niklas Ö

Ser ut som en trevlig spel-laptop:D
Men dåligt med TN-panel på en dator för dom pengarna.. 😡

Anton Karmehed
Admin

Rätt häftigt att se sådan här prestanda i en ”bärbar”. Men det blir ju jäkligt dyrt väldigt snabbt och som Niklas påpekar bör man kunna få in en trevligare skärmpanel i en så pass påkostad modell kan man tycka.
Får bara hoppas att IPS-panelerna verkligen får fäste även på den bärbara marknaden. 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

GT70 kommer finnas tillgänglig från och med cirkus 12000:- och uppåt. Just det här utförandet kommer landa på 19990:- (riktpris), just för att man får med SuperRAID och extra allt. Alla modeller kommer duga till full-out-gaming, frågan är hur länge man orkar vänta på banorna som laddas. 🙂

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Det var exakt sådana uppgifter jag försökte klämma ur dig innan jag färdigställde testet, då jag inte var riktigt nöjd med prissättningen på modellen jag fick hem 😉 Vad kommer skilja i de billigare modellerna förutom avsaknaden av Super RAID/SSD? Kommer vi få se någon skillnad på processor, RAM och grafikkort också med så mycket lägre priser (12 000 kr)?[/quote] ”A rig built to match our review unit will set prospective buyers back a cool $2,000, netting them an Ivy Bridge Core i7-3610QM processor clocked at 2.3GHz; an NVIDIA GeForce GTX 670M with 3GB of GDDR5; dual 64GB… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Alla modeller kommer med samma CPU och GPU. Det enda som kommer skilja är RAM, HDD och ODD.

Henrik Berntsson
Admin

Dynaudio.. Kul att lite highend märken hittar in i datorvärlden. Hade gärna sett lite mer högkvalitativa datorhögtalare på marknaden