Spelprestanda 1366x768: HD 4000

14_Crysis_2Crysis2_1

Nu kommer vi till faktiska speltester, och Intel HD 4000 börjar starkt i Crysis 2. Den kan inte producera spelbara bildfrekvenser i vårt test, men det är fortfarande mycket bättre än vad vi tidigare sett av en inbyggd grafikkrets. Spelet är dock fullt spelbart om man kompromissar med inställningarna.

Starcraft_2Starcraft2_1

Starcraft 2 är ett tvåeggat svärd – att navigera runt på kartan kräver grafikprestanda, medan tyngre strider är väldigt beroende av hög processorprestanda – det sistnämnda gäller testet vi använder oss utav. HD 4000-grafiken imponerar stort mot tidigare resultat och då testet är orealistiskt krävande, så kan vi rapportera att det faktiskt går att spela Starcraft 2 med Intels inbyggda grafik på medium-inställningar.

Starcraft2_2

Vrid upp inställningarna till max så tappar också Intels grafikdel och börjar närma sig AMD:s alternativ, även om skillnaden fortfarande är rätt stor. Återigen är det den kraftfulla processorn som lyfter upp HD 4000 i just det här spelet.

Annons

borderlandsBorderlands_1

Vi ser återigen väldigt bra prestanda för en inbyggd grafikdel, och HD 4000 ligger ganska exakt i nivå med AMD A6-3400M med tillhörande HD 6520G-grafik.

Borderlands_2

Med uppvridna inställningar är läget inte riktigt lika ljust, och Intel behåller samma position som tidigare mot AMD A6-3400M.

12_Dirt_3
DiRT3_1

I DiRT 3 får vi ses bildfrekvenser som får anses vara mer än tillräckligt att spela på, och HD 4000 ligger utan tvivel i nivå med diskreta grafikkort i det lägre segmentet. AMD:s inbyggda grafik hamnar återigen efter, någonting som förändras när vi drar upp inställningarna.

DiRT3_2

Vrid upp inställningarna till max så tappar Intel HD 4000 enormt, och AMD lyckas gå om med goda marginaler. Intels grafik tappar så fort det kommer till högre inställningar, speciellt med högre AA och tessellation som får grafikdelen att gå på knäna.

Annons

CivilizationV_1

Civilization V är skoningslöst mot inbyggda grafikdelar, och vi ser inte att någon sådan kan leverera tillräckligt med prestanda. Återigen ligger dock HD 4000 strax över A6-3400M.

CivilizationV_2

Vi ser återigen samma mönster som tidigare, med högre inställningar tappar Intel snabbt sitt övertag och hamnar på efterkälken mot huvudkonkurrenten AMD.

Summan av kardemumman – diskreta grafikkort tappar greppet?

Intel har ryckt upp sig ordentligt, och det går inte att förneka att deras nya grafikdel är i en helt annan klass än tidigare. Vi ser hur deras HD 4000 ofta presterar bättre än AMD:s A6-3400M med båda små och förhållandevis stora marginaler. Då vi inte haft möjligheten att testa någonting ur AMD:s A8-serie kan vi inte säga så mycket om hur Intel står sig i förhållande till den, men en kvalificerad gissning är att HD 4000 lägger sig någonstans emellan AMD A6-serien (HD 6520G) och AMD A8-serien (HD 6620G) för bärbara datorer. AMD har dock sin Trinity-arkitektur runt hörnet, så det Intel tagit igen kommer de tappa inom de kommande veckorna.

Intel HD 4000 tappar rätt fort prestanda när man matar på med högre AA-värden och ökar tessellationsdetaljer, där har AMD fortfarande en klar fördel med sin arkitektur. På det positiva är läget mycket bättre när det kommer till större texturdetaljer än med deras HD 3000-grafik, vilket vi tror är resultatet av att Intel byggt in dedikerat cacheminne i varje exekveringsenhet i grafikkärnan.

Annons

De billigaste grafikkorten är officiellt utrotningshotade i bärbara datorer

Även om vi räknar med att Intels nya grafikarkitektur inte kommer kunna mäta sig med AMD:s kommande Trinity, så har Ivy Bridge officiellt vänt upp-och-ned på marknaden för diskreta grafikkort. Nu har både AMD och Intel inbyggd grafik som kan konkurrera med grafikkorten i instegssegmentet!

Vi ser helt enkelt ingen anledning att utveckla och tillverka denna typ av grafikkort, nu när större delen processorer på marknaden kommer med den här typen av prestanda. Vi antar att det är även därför AMD och NVIDIA helt enkelt struntat i att ta fram sådana grafikkort, utan istället döpt om deras äldre grafikkort för att täcka ett nu döende marknadssegment.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Henrik BerntssonJacob HugossonMean MachineDravondAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Niklas Ö
Gäst
Niklas Ö

Ser ut som en trevlig spel-laptop:D
Men dåligt med TN-panel på en dator för dom pengarna.. 😡

Anton Karmehed
Admin

Rätt häftigt att se sådan här prestanda i en ”bärbar”. Men det blir ju jäkligt dyrt väldigt snabbt och som Niklas påpekar bör man kunna få in en trevligare skärmpanel i en så pass påkostad modell kan man tycka.
Får bara hoppas att IPS-panelerna verkligen får fäste även på den bärbara marknaden. 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

GT70 kommer finnas tillgänglig från och med cirkus 12000:- och uppåt. Just det här utförandet kommer landa på 19990:- (riktpris), just för att man får med SuperRAID och extra allt. Alla modeller kommer duga till full-out-gaming, frågan är hur länge man orkar vänta på banorna som laddas. 🙂

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Jacob Hugosson”]Det var exakt sådana uppgifter jag försökte klämma ur dig innan jag färdigställde testet, då jag inte var riktigt nöjd med prissättningen på modellen jag fick hem 😉 Vad kommer skilja i de billigare modellerna förutom avsaknaden av Super RAID/SSD? Kommer vi få se någon skillnad på processor, RAM och grafikkort också med så mycket lägre priser (12 000 kr)?[/quote] ”A rig built to match our review unit will set prospective buyers back a cool $2,000, netting them an Ivy Bridge Core i7-3610QM processor clocked at 2.3GHz; an NVIDIA GeForce GTX 670M with 3GB of GDDR5; dual 64GB… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Alla modeller kommer med samma CPU och GPU. Det enda som kommer skilja är RAM, HDD och ODD.

Henrik Berntsson
Admin

Dynaudio.. Kul att lite highend märken hittar in i datorvärlden. Hade gärna sett lite mer högkvalitativa datorhögtalare på marknaden