DFI LanParty-serien är känd för sina fina överklockningsegenskaper och spejsade färgteman, men med UT NF680i SLI-T2R har man lagt färgerna åt sidan för att fokusera helt på prestandan. Läs vår senaste recension för att se om de lyckats, eller rent av om magin satt i färgerna.

Ända sedan jag skaffade mitt första DFI moderkort så har jag varit helt såld på deras produkter, allt ifrån Infinity till Lanparty serien har alla imponerat stort på mig.
Under NF4-tiden som också måste kallas för Lanpartys storhetstid skaffade jag allt som DFI släppte i moderkortsväg, och utan överdrift så satte DFI under denna period en helt ny standard för entusiastprodukter. Fortfarande idag så har jag inte hittat någon som kunnat matcha DFI vad det gäller BIOS eller smarta layouter.
Tyvärr så har det varit väldigt tunt med nya DFI-produkter det senaste året och då speciellt Lanparty-modeller, det enda moderkortet från Lanparty-serien som funnits tillgänglig för Core 2 Duo har varit DFI LANPARTY UT ICFX3200-T2R/G som baserades på ATIs styrkrets RD600. Men tyvär så blev inte detta moderkort den succé som många hade förväntat sig utan gled ganska obemärkt förbi trots många användare och recensenters lovord, även tillgängligheten var dålig på moderkortet och då speciellt här i Sverige vilket kan ha varit en bidragande orsak till det låga intresset.

Men nu ett år efter att Core 2 Duo tog över, med flera intressanta produkter på väg och ett par stycken redan släppta så ser det ut som att DFI äntligen är tillbaka. Ett av de moderkort som DFI släppt denna sommar är DFI LanParty UT NF680i SLI-T2R och jag har fått möjligheten att titta lite närmare på detta moderkort.


DFI LANParty UT NF680i LT SLI-T2R är baserat på NVIDIAs 680i LT-kretsen som enkelt förklarat är en nedbantad version av NVIDIAs 680i, för många kan det låta konstigt att DFI valt att använda 680LT istället för NVIDIAs top-of-the-line styrkrets 680i. men det finns en tanke bakom detta. Prestandamässigt så är det ingen skillnad mellan dessa två styrkretsar, vilket brukar vara det absolut viktigaste för
många användare, och då inte minst fans av DFI. Dessutom är 680i LT ett billigare alternativ som hjälper till att hålla nere priset på moderkortet. vilket är mycket uppskattat i denna djungel av överprisatta moderkort.

Skillnaderna mellan ett standard 680i LT och 680i ligger i dom extra tillbehören på moderkortet, bl.a. så finns det endast stöd för 8 USB 2.0-portar jämfört med 680i som har 10st, Gigabit Ethernet är nedbantad till en port medan 680i har två, även den tredje PCI-E platsen för fysik är bortagen. Dessutom så stödjer 680i LT officiellt endast 800 MHz DDR2 till skillnad från 680i som stödjer 1200 MHz DDR2, sedan har NVIDIA betygsatt överklockningsegenskaperna hos 680i som ”Best” medan standard-680i LT endast har betyget ”Great”.

Men nu är inte DFI en ”standardtillverkare” vilket också har avspeglat sig på detta moderkort, DFI har sett till att implementera flera av dom feauters som plockats bort för 680i LT som tex den tredje PCI-E x16-platsen för fysik och dual Gigabit Ethernet. UT NF680i LT SLI-T2R har även stöd för 10st USB 2.0. Utöver detta så är UT NF680i LT SLI-T2R ett av dom absolut bäst utrustade moderkorten gällande expansionsplatser med två stycken 16x PCI-E-, en 8x PCI-E- och en 4x PCI-E-platser plus 3 stycken PCI-platser.
En annan stor skillnad mellan NVIDIAs 680i LT och DFI´s 680i LT är överklockningsegenskaperna, DFI´s 680i LT är nog bland dom absolut bästa korten på marknaden idag för överklockning och tweakning och slår även NVIDIA’s 680i på fingrarna i detta fall.


DFI
LANParty UT NF680i LT SLI-T2R Specifikationer
Processorstöd: LGA 775 socket
Intel Core2 Quad, Intel Core2 Extreme, Intel Core2 Duo,
Intel Pentium D, Intel Pentium 4
1333*/1066/800MHz FSB
*Tillgängligt endast för processorer med 1333 Mhz support
Styrkrets: NVIDIA nForce 680i LT SLI MCP
Northbridge: NVIDIA 680i LT
SLI
Southbridge: NVIDIA MCP55P
Minne 4 x 240-pin DDR2 DIMM
DDR2 533, DDR2 667, DDR2 800 DIMMs
Dual channel (128-bit)
Non-ECC x8 och x16 unbuffered DIMMs
NVIDIA SLI-Ready Memory med EPP
Expansionsplatser: 3 x PCI Express x16 slots (2 x 16 / 1x PCI-E 8x Physics)
1 x PCI Express x4
3 x PCI
IDE: 1x IDE / tillåter upp till två UltraDMA 133Mbps hårddiskar.
SERIELL ATA / RAID 6 x Serial ATA / NVIDIA MCP55P
– RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 och RAID 5
2x Serial ATA / Silicon Image SiI 3132
– RAID 0, RAID 1 och RAID 0+1
IEE1394 VIA VT6307
Stödjer två 100/200/400 Mb/s portar
Interna Anslutningar: 2 x USB 2.0/1.1 ( fyra externa USB 2.0/1.1 portar)
1 x extern IEEE 1394 port
1 x extern serial port
1 x Karajan audio module
1 x audio connector (Karajan audio module)
1 x CD-in internal audio connector (Karajan audio module)
1 x S/PDIF / för optisk kabel
1 x IrDA
1 x CIR
1 x floppy
Externa Anslutningar: 1 x mini-DIN-6 PS/2 mus port
1 x mini-DIN-6 PS/2 tangentbord port
2 x S/PDIF RCA (S/PDIF-in S/PDIF-ut)
Karajan audio module
1 x IEEE 1394
2 x RJ45 LAN
6 x USB 2.0/1.1
EZ touch (Power och Reset)
Audio: Karajan audio module
Realtek ALC885 8-channel High Definition Audio CODEC
LAN: NVIDIA MCP55P integrerad med Gigabit MAC (Media Access Control) technology

2x Vitesse VSC8601 Gigabit
NVIDIA DualNet® technology
BIOS: Award BIOS
CMOS Reloaded
8Mbit flash memory
Övervakning: CPU/system/styrkretstemperaturer
12V/5V/3.3V/Vcore/Vbat/5Vsb/Vdimm/Vchip – volt
Fläkt hastigheter
CPU Overheat Protection, övervakar CPU temperaturen under uppstart
Power connectors: 1 x 24-pin ATX
1 x 8-pin 12V
2 x 4-pin 5V/12V (FDD)
1 x front panel kontakt och 6 x fläktkontakter
PCB: ATX
24.4cm x 30.5cm
Pris: Sek 2500:- (€ 239:-)


Det första som slog mig när jag såg kartongen till UT NF680i LT SLI-T2R var att denna modell fått sig en helt ny design. Tidigare har Lanparty-motiven haft ett genomgående tema med starka färger och associationer till LAN, men till DFI´s nya moderkort så har dom gjort en helomvändning. Det nya motivet är väldigt enkelt och mycket stilrent, framsidan på kartongen är vit med gråa ränder som sträcker sig över förpackningen. Sedan längs uppe till vänster på framsidan finns en mindre DFI-logotyp som är skriven i lysande grön färg, även moderkortets modell beteckning är tryckt med lysande grön färg längs nere på kartongen.
På framsidan av förpackningen finns det ett hål in till moderkortet där man kan se kylaren på sydbryggan, detta ger också en mycket snygg effekt.
Personligen så gillar jag den nya designen och tycker detta är en klar förbättring, men det finns säkert många som kommer att sakna Lanparty-temat men tror största delen av DFI-användarna kommer att gilla detta.

I själva förpackningen ligger det tre stycken lådor,
en som innehåller tillbehören, en för kylaren och en större
genomskinlig platsförpackning där moderkortet ligger.
I tillbehörslådan följer det med 1x IDE-kabel, 1 floppy-kabel, 4 SATA kablar, strömkablar till SATA-enheter, SLI-brygga, Karjan Audio Module, disketter med drivrutiner, manualer och lite annat smått och gott. Nu så följer en ganska blygsam bundle med UT NF680i LT SLI-T2R men eftersom moderkortet ligger så pass lågt prismässigt stör det mig inte alls, nu ska jag inte sticka under stolen med att jag gillar extra tillbehör
men det får absolut inte påverka priset allt för mycket.

Eftersom DFI LANParty UT NF680i LT är ett SLI moderkort så följer det också med en brygga som kopplas mellan grafikkorten. DFI har valt att använda sig av en fast brygga istället för en böjbar som tex Asus använder sig av.
Dessutom så är bryggan som följer med relativt kort och detta har och göra med att DFI har lagt upp SLI körningen på PCI-E plats ett och två, detta är lite på gott och ont eftersom det blir mindre plats över för extrem kylning på grafikkorten samtidigt som PCI-E plats tre för fysik är helt fri att användas även vid SLI-körning.
Med i tillbehörslådan så följer även Karjan Audio
Module som är ett analogt ljudkort som kopplas i en kontakt vid I/O panelen. För dom som kör med separat ljudkort så behövs aldrig denna modul kopplas in.


I tillbehörslådan följer det även med ett par manualer,
användarmanual, guide för montering av nordbryggans kylare mm.

Jag måste säga att DFI´s användarguide för Lanparty-moderkorten har förbättrats en hel del sedan NF4 tiden. Här finns detaljerade instruktioner om egentligen allt man kan behöva veta för att kunna koppla upp moderkortet och sedan hantera det.
I användarmanualen så finns även ett avsnitt gällande
BIOS och vad varje inställning har för funktion. Detta är också förbättrat jämfört med tidigare även om jag gärna
hade sett ännu mer detaljer om varje inställning och funktion.
Det följer även med en ”Quick installation guide” som är en kort instruktion om hur du installerar bla processor och minnena på moderkortet. Denna manualen är mycket bra och lättförstådd.

Kylaren som DFI har skickat med för nordbryggan är någonting helt annorlunda jämfört med vad andra partners till NVIDIA valt att använda, vid första anblicken så är den faktiskt lite snarlik Thermalright HR-05 med två stycken heatpipes som går ut på sidan av bottenplattan och upp till flänsarna. Nu så har DFI´s kylare för nordbryggan en kraftigare bottenplatta av aluminium med fenor och heatpipes som sedan går ihop med dom tunnare flänsarna ovanför, man skulle kunna säga att detta är en slags hybrid av Thermalright HR-05 och en förbättrad Zalman NB47J.
Kylaren är speciellt utformad för byglarna runt nordbryggan vilket gör att den är väldigt enkel att montera, det följer också
med en väldigt informativ instruktion för den som skulle känna
sig osäker på montering.


DFI LANParty UT NF680i är precis som sina föregångare ett väldigt visuellt tilltalande moderkort med färger som går i orange och gult mot en mörkt PCB. För de som tidigare haft ett Lanparty så kommer detta vara igenkännande även om färgschemat inte är helt likt NForce 4-korten. Istället för gult har orange blivigt den färg som fått störst utrymme och gult syns endast på två av minnesplatserna, samt IDE + floppy mm, men som på tidigare modeller är alla dom gula och orange ytorna UV-reaktiva.

Men det är inte bara utseendet som DFI lagt ner tid på utan även layouten på moderkortet är helt enastående. Det är sällan som jag verkligen känner att allt sitter där det ska utan oftast finns det flera saker som jag gärna skulle ändra på. Men på DFI UT NF680i LT SLI-T2R sitter det mesta på rätt plats, bl.a. så sitter sex av SATA-kontakterna vinklade i 90 grader på sidan av moderkortet, även floppy kontakten som sitter nedanför är vinklad i 90 grader.
Kontakterna till frontpanelen sitter längst nere på moderkortet till skillnad från referensdesignen som har dessa placerade mellan minnesplatserna och 24pin ATX. Personligen tycker jag att alla förändringarna som är gjorda ifrån referensdesignen är väl genomtänkta och förbättrar layouten.

Det enda jag egentligen inte gillar med layouten är att EZ start och reset kan bli svåråtkomliga när den tredje PCI-E platsen används, även FDD-kontakterna är lite knepigt placerade ovanför den första PCI-E-platsen och den tredje PCI-E-platsen.

Strömförsörjningen till UT NF680i LT SLI-T2R är ganska
mycket standard för ett high end moderkort idag, en 24 pin ATX och en 8 pin EPS. Utöver standarden så finns det även som jag tidigare nämnt två stycken FDD-kontakter som hjälper till att ge stabilare spänning vid SLI-körning. Kontakten är inget nytt påfund utan har följt med sedan NForce 4-tiden. Nu är inte FDD-kontakten ett måste utan moderkortet kommer att starta upp och fungera utan denna extra kontakt inkopplad, men för den som vill överklocka med SLI kort så är det rekommenderat att använda sig av dessa.
24-pin ATX-kontakten sitter placerats på ytterkanten av moderkortet ovanför IDE-kontakten och är väldigt enkel att koppla in. 8-pin EPS-anslutningen sitter bakom I/O-panelen och är även den väldigt lättåtkomlig.


På moderkortet finns sex stycken anslutningar för extra fläktar, fem stycken av dessa är den vanliga tre-pins-kontakter medan CPU-kontakten är fyra pins. Nu fungerar det att koppla in en tre pin i CPU-uttaget ifall det skulle behövas, alla fläktarna går att övervaka genom ”PC Health Status” inne i BIOS.

EZ Power och EZ Reset är två stycken knappar som sitter längst nere på moderkortet och används till att starta upp och ”reseta.” Denna finess kan verkligen underlätta för den som kör systemet utanför chassit och inte har någon frontpanel inkopplad.
Knapparna går även använda till ”Clear CMOS,” det enda som behövs är att trycka ner båda knapparna samtidigt i ca fyra sekunder sedan släppa power knapen först och sedan reset. Om man har moderkortet i ett chassi så fungerar det lika bra att återställa CMOS genom att trycka in power / reset på frontpanelen, jag gissar att denna funktion kommer att bli uppskattad av många entusiaster.

Istället för stora passiva heatpipe-kylningar runtom på moderkortet som många andra NVIDIA-partners använder så har DFI valt att gå en annan väg. På sydbryggan sitter det en aktiv kylare i koppar med en drygt 40mm fläkt som gör ett mycket bra jobb att hålla värmen borta, samtidigt som den har en rimlig ljudnivå. Kylaren är faktiskt väldigt lik en Evercool styrkretskylare som många använde till NF4-moderkorten. Skillnaden är att den som sitter på 680i LT känns något större och robustare.
Det är helt klart ett bra val och sätta på en ordentlig kylare
redan från fabrik, speciellt med tanke på att många som använder DFI produkter gillar att överklocka och således också höjer spänningen och därmed värmeutvecklingen.
Utöver styrkretskylningen så sitter det även små flänsar
runtom på moderkortet som hjälper till att kyla mindre områden som kan bli extra varma.

För alla som vill använda annat än luftkylning på moderkortet så är UT NF680i LT SLI-T2R ett praktexemplar på hur det ska se ut, DFI använder sig av Digital PWM med sex faser för processorn vilket hjälper till att hålla området runt sockeln rent. Även runt nordbryggan är området väldigt rent och precis som för processorn finns det väldigt stora möjligheter för extrem kylning här. Nu så är det en liten speciell fästanordning runt nordbryggan som består av fyra byglar och denna kan försvåra montering av vissa styrkretskylare.

Vid leverans så kommer moderkortet utan kylning monterad på nordbryggan vilket jag tycker är ett steg i rätt riktning, nu så gissar jag att orsaken till detta är att den medföljande kylaren är så stor att den inte skulle rymmas om den var monterad på moderkortet.
Detta ger även användaren möjligheten att sätta på
valfri pasta under kylaren utan att behöva montera bort den det första som görs, även för den som vill använda andra kylaren än den medföljande så förenklar detta.


På DFI 680i LT så finns det fyra stycken PCI-E platser, två
av dessa har en bandbredd på 16x banor vardera för SLI körning.
Den tredje PCI-E porten har 8 banor att tillgå och är tänkt
för fysikkort, den fjärde PCI-E platsen har endast 4x banor att tillgå och är tänkt för nätverkskort etc. Utrymmet mellan PCI-E platserna är riktigt bra även om jag gärna hade sett att SLI kördes i slot 1-3 och inte i 1-2. Det som däremot är bra med detta upplägg är att fysikkortet faktiskt kan användas och hamnar inte i kläm mellan SLI korten som på många andra 680i moderkort.
Utöver PCI-E slotsen så finns det tre stycken 32 bitars PCI portar för diverse instickskort, nu så går tyvärr ingen av dessa portarna att använda när man kör SLI eftersom grafikkorten kommer att blockerar dessa.
Minnesplatserna sitter uppe till höger på moderkortet, och runt dessa finns det även här väldigt bra med plats.

I/O-portarna har en ganska standard layout och ser ut som på dom flesta moderkort idag. Det som skiljer är att DFI använder sig av en Karjan Audio Module som ljudkort. Karjan Audio Module är ett ljudkort som tillsammans med Realteks ALC885 8-kanals HD ljudcodec är placerat på en separat PCB. Modulen placeras i utrymmet mellan USB-portarna och S/PDIF RCA och är väldigt enkelt att montera.
I/O-portarna består av sex stycken USB-portar, en IEE1394, två stycken Gigabit LAN RJ-45-portar, S/PDIF-in S/PDIF-ut och PS2-portarna för mus och tangentbord. Detta ska räcka gott och väll åt dom flesta användare.


Det som DFI kanske är mest kända för är deras genomtänkta och kompetenta BIOS för Lanparty-moderkorten, innehållande nästan obegränsat med inställningar för överklockning har också deras BIOS imponerat stort på entusiaster och DFI 680i LT är absolut inget undantag.

Som grund använder sig DFI av ett Phoenix BIOS för UT NF680i LT SLI-T2R precis som tidigare Lanparty modeller. Även layout och många av grundinställningarna är liknande det som funnits på tidigare moderkort, vilket underlättar en del för erfarna DFI användare. För den som inte är lika begången finns en detaljerad info om inställningarnas funktion i manualen, även inne i BIOS finns det lite hjälp att få genom den högra spalten som innehåller info om markerad inställning. Nu är tyvärr inte denna info komplett och det finns inte för alla inställningar men det som finns kan absolut hjälpa till.

Grundinställningarna följer ganska mycket standardmåtten. Under Advanced BIOS features så hittar man bl.a. inställningarna för rätt boot-ordning både för hårddiskar och andra komponenter. Här kan även full screen logo, Delay for HDD, CPU L1-L2-L3 cache,
Quick Power On Self Test, etc. ställas in. De flesta instälningarna här brukar ställas in automatiskt och det enda som behövs ändras är boot-ordningen.
Advanced Chipset Feauters innehåller tre inställningar, DFI rekommenderar att inte ställa om dessa utan lämna dom som default.

Integrated Pheripherals är den del av BIOS där USB, IDE och RAID-inställningarna är lagda i, även LAN och audio kan ställas in här. Här så kan man bla stänga av RJ45-portarna, välja mellan USB 1.1 och/eller 2.0, samt ställa in RAID för MCP55P.
Men precis som resten av grundinställningarna så fungerar det bra att ha dom flesta av dessa på default, det är RAID och ljudet som kan behövas ställas in.
PC Health Status är den delen i BIOS där man kan avläsa temperaturer och övervaka fläktarna som är kopplade till moderkortet. Det finns även möjligheter att ställa in kritiska temperaturer för processorn och hastighet på fläktarna vid en viss temperatur. En riktigt bra finess är att CPU-temperaturen går att ställa in manuellt om BIOS skulle visa fel värden. Detta skulle verkligen behövas på fler moderkort eftersom det är mer regel än undantag att moderkorts avläsningen visar fel temperaturer på processorn.


Utöver grundinställningarna så finns givetvis det som DFI är mest kända för sitt Geni BIOS. Här hittar man inställningar som har med överklockning att göra och på 680i LT kommer denna del inte att göra någon besviken. Här finns spänningsinställningar, latenser, CPU-inställningar och en hel del andra tweaks som kan förbättra resultaten. Detta är helt klart det absolut mest kompletta BIOS för överklockning som jag hittills sett för Core 2 Duo.
Det som DFI har satsat mest krut på UT NF680i LT SLI-T2R är spänningsinställningarna. Här så finns det möjligheter att egentligen bränna varenda del på moderkortet för den oförsiktige.
Förutom de absolut vanligaste spänningsinställningarna som CPU Vid Control, Dram voltage, NB Voltage och SB voltage finns det även ett par nya inställningar, t.ex. GTL ref controll, CPU GTL 0/1/2/3 ref voltage, Northbridge GTL ref voltage. Dessa inställningar gynnar Quad Core-användare som vill få upp FSBn, som de flesta vet så har det varit problem med hög FSB överklockning på 680i styrkrets tillsammans med Kentsfield-processorer, men det ser ut som att DFI löst detta genom att implementera GTL ref-inställningarna.

FSB & Frequency-delen i Genie BIOS innehåller hastigheten för de olika bussarna. Denna del ser ut ganska mycket som på referensmoderkorten för 680i med några små skillnader som tex CPU B-Select. Här finns Unlinked/ Linked för FSB och minnena, multiplar för processorn, PCI-E SPP<-> MCP Ref Clock. FSBn kan dras upp ända till 625MHz som mest vilket borde vara tillräckligt för dom flesta. Minnena kan höjas till 700 vilket även det borde räcka till.
Den sista delen som finns för överklockning är minneslatenserna. Denna del är inte riktigt lika omfattande som på NF4 tiden och det har förmodligen att göra med den betydligt mindre inverkan som latenserna har på prestandan med DDR2 minnen.
Men även om denna del inte har lika mycket inställningar som tidigare så räcker detta gott och väl, det enda som jag egentligen saknar är TRFC.

Voltage Setting
Min
Max
CPU VID Control
0.44375
1.6v
CPU Vid Special ADD
100.01%
121.25%
CPU Drive Strenght
Weak
Strong
Dram Drive Strenght
Weak
Strong
Dram Voltage Control
1.7v
3.04v
NB Core Voltage
1.3v
1.74v
SB Core Voltage
1.52v
1.82v
SB Dual Voltage
1.52v
1.83v
LDT Voltage Control
1.22v
1.57v
CPU VTT Voltage
1.21v
1.6v
GTL Ref Voltage Control
0
255
CPU GTL 1 Ref volt
0
255
CPU GTL 0/2/3 R5 Volt
0
255
North Bridge GTL Ref Volt
0
255


Testsystem
Moderkort: DFI’s LANParty UT nForce 680i LT SLI/ BIOS 4CTST521
Asus Striker Extreme nForce-680i SLI/ BIOS 1202
Processor:
Kentsfield QX6700 2.66Ghz
Minne OCZ DDR2 PC9200 2x1024MB FlexXLC CL5-5-5-18
Grafikkort
2x Asus GeForce 8800Ultra 768MB GDDR3 384bit
Nätaggregat Silverstone Olympia 1000W
Hårddiskar Western Digital Raptor 74GB SATA 16MB 10000RPM
Western Digital Raptor 36GB SATA 16MB 10000RPM

Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Drivrutiner nForce 680i SLI/680i LT SLI.v. 9.53 WHQL
ForceWare.v.158.22 WHQL
Monitorprogram CPU-Z. v1.4 / Everest Ultimate Edition 2006
Testprogram 3DMark06 v.110
3DMark03 v.3.6.0
3DMark01 v.330
AquaMark 3
F.E.A.R
Half Life 2
Everest Ultimate Edition 2006
SiSoftware Sandra 2007
SuperPi 1.5
HD Tach.v.3.0.1.0
WinRAR 3.7 Beta

I WinRAR är det inga konstigheter, UT NF680i LT SLI-T2R ligger bra till jämfört med andra 680i-moderkort.

HD Tach:

DFI LANParty UT NF680i LT SLI-T2R
Asus Striker Extreme

HD Tach är ett program som mäter hårddisk prestandan.
Både DFI 680i LT och Striker Extreme använder sig av NVIDIA MCP55P vilket rent teoretisk ska ge liknande resultat och här så blir det inga överraskningar, DFI och Asus ligger hack i häl på varandra.


Jag har kört igenom Processor Arithmetic och Multimedia med både Striker Extreme och UT NF680i LT SLI-T2R för att få en bild av processorprestandan på dessa moderkort, UT NF680i LT SLI-T2R ligger jämsides med Asus Striker Extreme i båda dessa test och det skiljer endast några poäng mellan dom.
I processortesterna vinner DFI med några få poäng medans i
multimediatesterna ligger Striker Extreme före med en något större marginal.

Super PI 1M:

DFI LANParty UT NF680i LT SLI-T2R
Asus Striker Extreme

I Super PI vinner Striker Extreme men det är väldigt små skillnader, dessutom så av tio Super PI rundor tog DFI hem vinsten tre gånger och Striker Extreme sju gånger vilket visar att det är mer omständigheterna som sätter vinnaren och inte att något av korten presterar bättre än det andre.


Everest är ett mycket bra program med stora möjligheter
att testa processor prestandan och minnena, här så har jag testat processorn på både UT NF680i LT SLI-T2R och Striker Extreme och som ni kan se så ligger UT NF680i LT SLI-T2R något före Striker Extreme i största delen av testerna.


För att verkligen se hur moderkortet presterar i 3D applikationer som spel så har jag också valt ut två stycken populära PC-spel som jag kört igenom med både DFI 680i LT och Striker Extreme, har även kört ett par SLI-tester i F.E.A.R för att få en bättre bild av prestandan med dubbla grafikkort på 680i LT jämfört med 680i moderkorten.

DFI 680i LT och Asus Striker Extreme ligger verkligen sida vid sida och det är väldigt svårt att kunna utse en vinnare i speltesterna, i de flesta fallen så ligger dom med 2-5 fps skillnad till varandra. Dessutom är inte testerna till fördel för något av moderkorten utan en del vinner DFI och andra vinner Asus, och eftersom marginalerna är så små så förklarar jag denna omgång oavgjord vilket inte alls är illa för DFI som är ett billigare moderkort än Striker Extreme.


3DMark är ett program som ofta används av entusiaster och speciellt överklockare för att mäta prestandan. Eftersom dessa program ger en bra bild av hur systemet presterar överlag så är det också ett av dom viktigaste testerna för många.

Precis som tidigare kan man se hur nära 680i LT och 680i ligger varandra prestandamässigt, men den här delen av recensionen så utser jag DFI som vinnare eftersom deras UT NF680i LT SLI-T2R tar hem dom flesta av testerna.


Med nästan obegränsade möjligheter i BIOS och väldigt smarta
layouter så är också DFI en av dom tillverkare som verkligen
riktar sig emot entusiaster och då speciellt överklockare, och DFI
LANParty UT NF680i LT SLI-T2R är absolut inget undantag. Både BIOS
och layouten på detta moderkort är helt fantastiska och lämnar
väldigt stora möjligheter för användaren, speciellt lämpat
är detta moderkortet för alla som vill använda lite extremare
kylning.

När jag först fick hem moderkortet så var jag lite orolig för
just överklockningen eftersom jag kör med en Kentsfield och många
andra 680i moderkort har stora problem med just FSB´n till Quad Cores
vilket skulle begränsar mig väldigt mycket, men DFI har sett till
att implementerat flertalet inställningar i BIOS som gynnar överklockningen
av Kentsfield processorer. Speciellt glad blev jag av GTL ref voltage som gör
en stor skillnad på FSB överklockningen, förutom denna finns
CPU GTL ref 1 Volt, CPU GTL ref 0/2/3 volt, North Bridge GTL ref volt och CPU
VTT som även dessa hjälper till med hög FSB.
Det är faktiskt spänningsinställningarna som imponerar mest på DFI
LANParty UT NF680i LT SLI-T2R BIOS, här finns otroliga möjligheter
speciellt för den som har möjlighet att kyla ner komponenterna.
En av dom förbättringar som DFI gjort ifrån NF4 tiden är
att CPU Vid Special add finns i betydligt mindre steg vilket gör det mycket
enklare att ställa in rätt spänning och att kunna göra det i små
steg, även CPU VID Control går att höja i mindre steg.
En annan stor skillnad mellan 680i LT och andra 680i/680iLT är att spänningen
på DFI ligger nästan prick på det som ställs in i BIOS,
även det att spänningen inte droppar i någon större utsträckning
gör systemet stabilare.

Överklockning Luft:

DDR2:

Dom första resultaten som jag vill visa är från minnena.
Det första resultatet visar körning i 1T 431Mhz 3-3-3-10-22 och jag
använder 2.34v för att uppnå detta, det andra resultatet är
i 1T 470 4-4-4-10-22 och även här så används 2.34v.
Nu så ska dessa minnena klara av att köras med runt 3.5v enligt OCZ
men eftersom temperaturen var så hög så valde jag att stanna
vid 2.3v, men detta visa iallafall att moderkortet har stora möjligheter
för minnena och då speciellt 1T körning.

Tyvärr så var det betydligt svårare att få ut ett bra
resultat när jag börjar höja hastigheten på minnena, med
4-4-4-10 så gav allt över 1100 Mhz stabilitetsproblem vilket är
lite konstigt eftersom med dessa timings så har jag kört högre
utan problem.
Nu så forskade jag lite i detta och fick reda på att det har varit
en del problem just med höga hastigheter och 2T körning på UT
NF680i LT SLI-T2R, men jag hoppas verkligen att detta ska förbättras
med ett senare BIOS.

CPU: Quad Core överklockning

Jag blev väldigt överraskad över hur bra DFI 680i LT klarar
av att hantera Quad Core och FSB eftersom dom flesta andra 680i moderkort har
problem med just detta, dom flesta 680i moderkorten har en en spärr mellan
300-330 Mhz FSB.
Men DFI har sett till att fixa till detta problem genom att implementera GTL
ref volt i BIOS för användaren att finjustera själv, och den
här gången har DFI verkligen lyckats med det ingen av deras konkurrenter
klarat av.
Till dom första FSB testerna så lämnade jag GTL ref inställningarna
på default och höjde endast CPU-VTT och NB core voltage ett litet
snäpp, med dessa små justeringar i BIOS så kunde jag höja
FSB´n till 410 Mhz utan några stabilitetsproblem.
Sedan med lite finjusteringar av GTL ref inställningarna så kunde
jag utan problem köra upp FSB´n till 471 Mhz, jag är ganska
säker att med lite mera tester och justeringar så ska inte 500Mhz
FSB för Quad Core vara omöjligt på DFI 680i LT.

Tyvärr så har jag inte kunnat överklocka processorn så
mycket som jag hade önskat eftersom det inte funnits en ordentligt CPU
kylare tillgänglig, Quad Core blir ohyggligt varma vid överklockning
därför är också kylningen väldigt viktigt för
att kunna åstadkomma stabilitet. Men bara för att visa möjligheterna
på detta moderkort så körde jag några rundor 3D mark,
här så är en runda i 3580Mhz och 1.44v vilket är riktigt
bra speciellt med tanke på att med tidigare moderkort så har jag
varit tvungen att gå så högt som 1.48v för att lyckas
med samma resultat. Den stora skillnaden ligger i det lilla spänningsdroppet som
DFI genererar under Load körning, endast 0.1-0.15v drop är det som
jag kunnat registrera.

Det här är ett helt otroligt moderkort när det kommer till överklockningen,
här så har DFI verkligen lyckats med tanke på att deras konkurrenter
inte ens är i närheten av stabiliteten eller överklocknings möjligheter
som DFI 680i LT har.
Det som överraskade mest var den helt otroligt höga FSB´n som
jag lyckades få fram med min Kentsfield QX6700, DFI 680i LT är helt
klart ett av dom bästa moderkorten ute idag för överklockning
av Core 2 Duo och framförallt kentsfield


Stabilitet
DFI är en av de tillverkare som lämnar över väldigt mycket ansvar på användaren när det gäller inställningar och detta kan lätt skapa instabilitet, det behövs bara ett felaktigt värde för att hela systemet ska krascha. Samtidigt så är det ett faktum att desto fler inställningar du kan kontrollera desto större stabilitet kan du åstadkomma, speciellt under överklockning är det viktigt att ha möjligheten och kunna ändra rätt inställningar för att skapa ett stabilt system.
Det som överraskade mig med DFI 680i LT är de nästan minimala problemen med instabilitet som jag upplevt, även när jag har experimenterat med inställningarna inne i BIOS så har jag haft väldigt få stabilitetsproblem. Det har nästan bara varit och höja så har hårdvaran följt med, en av orsakerna till de få stabilitetsproblemen tror jag beror på att DFI sett till att ha ett färdigställt BIOS innan moderkortet släpptes till skillnad från många andra tillverkare.
Dessutom så har DFI sett till att förse moderkortet med ordentlig kylning vilket även det hjälper till att hålla systemet stabilt vid överklockning. Det känns verkligen att DFI lagt ner det lilla extra på detta moderkort.

Prestanda:
Vad det gäller prestanda så överraskade DFI 680i LT verkligen
mig, i större delen av testerna så ligger Striker Extreme som baseras på NVIDIAs top-of-the-line krets 680i och DFI 680i LT sida vid sida. I de tester där något av moderkorten är snabbare eller långsammare så är det bara med några poängs skillnad, räknar man ihop så vinner DFI ungefär hälften av dom prestandatester som vi gjort och Asus tar hem andra hälften.
Det fanns några tester som skiljde sig lite åt över helheten,
t.ex. i Everest-testerna låg DFI framför Asus. Även om det var en liten marginal så vann UT NF680i LT SLI-T2R dom flesta av dessa, däremot i Super PI testerna så vann Asus men även detta med väldigt små marginaler.

Finesser:
På DFI 680i LT finns det en hel del finesser som förenklar användandet och speciellt vid överklockning. Många gånger tycker jag att sånt här bara är onödigt eftersom det inte stödjer någon större funktion, men på DFI 680i LT finns det faktiskt en tanke bakom finesserna..
Det första som jag skulle vilja nämna är EZ power och EZ reset som verkligen underlättar för den som inte använder ett chassi. Dessa funktioner fungerar precis som ON och reset knappen på frontpaneler med skillnaden att dessa sitter direkt på moderkortet. Nu har de flesta 680i-moderkort dessa knapparna så det kanske inte låter som något speciellt, men DFI har sett till att lägga till en Clear CMOS-funktion på dessa som faktiskt underlättar saker och ting en hel del. Det enda som behöver göras är att trycka ned EZ start och EZ reset knappen i 5 sekunder och sedan släppa dom i rätt ordning så återställer man CMOS. Detta fungerar även med frontpanelknapparna om denna är inkopplad.
En annan sak som jag tycker ska ligga under den här kategorin är CPU Core Temperature Adjust. Detta är en inställning där man kan justera värdet på processortemperaturen inne i BIOS om den skulle läsa av fel. Detta är något som jag har velat se länge och är mycket uppskattat, speciellt för många som överklockar med luft så kommer detta att underlätta.

Ljudnivå och kylning:
För de flesta överklockarna spelar inte ljudnivån någon större roll utan det är förmågan att kyla som är viktigt, medans för gamers och många andra entusiaster är ljudnivån betydligt viktigare.
På 680i LT så har DFI lyckats att göra en bra avvägning av ljudnivå och kylförmåga. På sydbryggan sitter en aktiv kylning som gör ett riktigt bra jobb samtidigt som den faktiskt håller en lagom nivå ljudmässigt. För den som ändå tycker att den aktiva kylaren på sydbryggan har för hög ljudnivå finns det i BIOS möjlighet att ställa om hastigheten på fläkten vid en viss temperatur, även CPU fläkten går att ställa om.
Sedan på nordbryggan har DFI lämnat valet på användaren.
Denna kylare fungerar utmärkt att använda som passiv och för den som behöver flytta mera värme så finns möjligheten att koppla på en fläkt och därmed också höja ljudnivån.

Tyvärr sitter det på baksidan av moderkortet en del små transistorer och kretsar ivägen för en eventuell bak platta till CPU kylaren som bl.a. Zalman använder. För att kunna montera en sådan platta så är man tvungen att kapa ut delar av denna plattan för att inte klämma elektroniken under moderkortet. En annan miss av DFI är att den medföljande kylaren för nordbryggan är så pass stor att en del kylningar inte kommer att rymmas, nu så går det att modda antingen processorkylningen eller styrkretskylningen, men hade gärna sett att detta inte behövdes.

Överklockning:
DFI har verkligen lyckats att sätta ihop ett väldigt kompetent moderkort och speciellt för överklockning, med en helt enastående layout och ett otroligt komplett BIOS så är detta också ett av de bästa korten på marknaden idag för överklockning av Core 2 Duo och Kentsfield. Det syns verkligen att DFI har använt sin långa erfarenhet av entusiastprodukter under utvecklandet av DFI 680i LT. Här
har det bästa från flera tidigare Lanparty UT-moderkort
lagt tillsammans för att få ut en till synes nästan perfekt produkt.

Överklockningsegenskaper på moderkortet är helt enkelt fantastiska, det här moderkortet ligger långt framför allt annat som finns ute idag baserat på 680i/680iLT. Speciellt så har DFI lyckats med Quad core-överklockningen. Redan på första försöket så lyckades jag få upp FSB i nästan 400 MHz med min QX6700 och detta utan att ha finjusterat inställningarna i BIOS.
Även minnena presterar helt otroligt bra i DFI 680i LT, speciellt 1T körningen har varit lysande och även här så är DFI helt utan konkurrens.
Men det är inte bara inställningarna och BIOS som gör det här moderkortet till vad det är. Även layouten och kylningen är en stor bidragande orsak till att detta moderkort överträffar sina konkurrenter. Området runt sockeln och nordbryggan är helt rent vilket verkligen öppnar upp möjligheter för den som vill kunna köra med lite extremare kylning. Även för de som vill kyla grafikkorten med någonting annat än originalkylningen så finns det gott om plats för detta.
DFI har också lyckats att få bort det stora vcore-droppet under
belastning vilket många av dom andra av 680i/680i LT-moderkorten lider av. Förutom att droppet minskat avsevärt ligger Vcoren mycket nära det som ställs in.

Sammanfattningsvis så är det inte mycket som jag kan klaga på när det gäller överklockningsegenskaper på DFI 680i LT utan detta är nog bland det absolut bästa som jag haft möjligheten testa.

Sammanfattning:
Den här gången har DFI verkligen lyckats med att sätta ihop ett väldigt kompetent moderkort som sticker ut från mängden, genom att välja ett billigare alternativ till 680i och istället hotta upp moderkortet själva så har DFI tagit fram en produkt som inte bara slår många av konkurrenterna på fingrarna prestandamässigt utan även har ett lägre pris.

DFI LanParty UT NF680i SLI-T2R

Fördelar:
+Bra Layout
+Bra kylning på moderkortet
+Mycket bra överklockning, GTL Ref Voltage för Quad Core
+BIOS och spänningsinställningarna

+Litet Vdropp under load
+6 fasers digital PWM
+Bra instruktioner för BIOS
+Inga av de negativa sakerna med 680i LT finns kvar
+Priset

Nackdelar:
-Inte alla kylaren passar på kortet
-Kretsar på baksidan av sockeln i vägen.
-Inga hål runt nordbryggan
-PCI-platserna skymda vid SLI körning
-Fel avsläsning av spänningen i BIOS

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid