Idag ska vi ta en titt på Intels styrkrets P35 i form av MSI P35 Platinum. Detta moderkort till hör MSIs Platinum-serie och har därmed en del att leva upp till. Läs vidare i vår senaste recension för att se hur det presterar.

Intel lanserade som bekant en ny styrkrets för mainstreammarknaden vid namn P35 för ett tag sedan. Denna styrkrets är en utveckling på Intels förra, relativt kortlivade P965-krets, och förbättringarna ska bland annat vara en bättre minneskontroller.

MSI har försett oss med ett kort vid namn MSI P35 Platinum, ett kort som ger Rollercoaster Tycoon-vibbar med sitt heatpipe-arrangemang, men samtidigt är kretskortet svartare och mattare än ditt vanliga nöjesfält, och som namnet antyder är det baserat på just P35-kretsen. Suffixet Platinum indikerar även att detta är tänkt att vara ett high-end-kort för entusiaster av MSI.

Det väcker frågan; hur bra är egentligen Intels P35 och MSI P35 Platinum? Vi ska försöka reda ut detta över de nästkommande sidorna med hjälp av diverse ”gamla” moderkort som hjälp.


MSI P35 Platinum
CPU support Intel Core 2 Quad, Core 2 Duo, Core 2 Extreme, Pentium D, Pentium 4, Celeron D
Chipset Intel P35/ICH9R
Minne 4×240-pin DDR2-DIMM

Dual Channel DDR 667/800/1066 (OC) MHz
max 8GB
Expansions-platser 1x PCI-E x16
1x PCI-E x16 (x4-bandbredd)
2x PCI-E x1
2x PCI
Lagring 4x SATAII (via ICH9R)
1x SATAII (via Marvell 88SE6111)
2x eSATA
1x IDE-kanal
1x Floppy
Interna anslutningar ATX 24-Pin power connector


ATX 4-pin VGA power connector

8-pin ATX 12V power connector


CPU / System x 5 FAN connectors

1 x SPDIF-out pinheader


3 x USB 2.0 connectors


1 x Floppy disk drive connector

5 x Serial ATAII connectors


1 x ATA133 connector


1 x IEEE1394 connector support additional 1 port (optional)


2 x H/W OC pinheaders (optional)
Externa anslutningar 1x PS/2 keyboard
1 x PS/2 mouse


1 x 6 in 1 audio jack


6 x USB 2.0 ports

1 x RJ45 LAN jack


2 x eSATA ports

1 x IEEE1394 port (optional)


1 x Optical SPDIF out (optional)
Formfaktor
Storlek
ATX
305x244mm
Pris ~1400kr

Som synes står ingenting med detta kort ut från mängden egentligen, utan allting är mer eller mindre i sin ordning. Har man dock många diskar kanske inte just detta moderkort är valet för dig med tanke på att det enbart finns fem SATA-portar på moderkortet, om än det finns möjlighet för ytterligare två via eSATA. MSI skyltar inte heller på sin hemsida om vilken kontroller som tar hand om vad, men då P35 har stöd för sex SATA-portar kan vi dra slutsatsen att eSATA går via sydbryggan och Marvell-kontrollern tar hand om IDE-kanal och en ynklig SATA-port.


Moderkortet sett ovanifrån är inte direkt häpnadsväckande, det som rycker åt sig uppmärksamheten är minnesportarna som inte är som de brukar. De sitter nämligen tvärs emot alla andra tillverkares sätt, ska du köra ”Dual Channel” är du tvungen att sätta minnena bredvid varandra i portarna, vilket kan vara ett problem om du har t.ex. egenhändigt gjort kylning som sticker ut en bit, då denna inte får plats då.

Det mest häpnadsväckande med detta moderkort är dock tveklöst heatpipe-arrangemanget och då främst på nordbryggan. Det ser ut som någon form av berg-och-dalbana, då den bygger på höjden istället för bredden eller längden för att maximera kylytan. Åtminstone en rolig detalj om inget annat.

Den för dock med sig en rätt stor nackdel, och det är inte att den tar upp för stor plats. Nej, det är nämligen så att 12V-kontakten för CPUns strömförsörjning har landat mitt bland alla heatpipes vilket gör den en smula svårtillgänglig om man inte har väldigt smala fingrar (som undertecknad). Dessutom sitter kontakten kabeldragningsmässigt väldigt dåligt till om man nu använder kortet i ett chassi.


MSI har valt att använda sig av ett AMI-BIOS i detta fall, något undertecknad gärna ofta avfärdar som svårnavigerat och plottrigt, men troligen är detta en vanesak. Hursomhelst ser det till en början ut som i princip vilket BIOS som helst, vilket är en bra sak.

Det första vi upptäcker av en slump, när vi letar efter spännande profiler att spara eller ladda inställningar ifrån är att när man trycker på F2 skiftar BIOS färg från det traditionella blåa till svart-vitt. Mest en kul grej snarare än någonting man har nytta av.

Integrated Peripherals brukar inte vara någon vidare upphetsande meny att rota runt i, och inte så heller här. Bild på detta nedan.

Något som dock brukar vara en någorlunda spännande meny är Advanced BIOS Features som synes nedan.

Vi tar en titt under H/W Monitor, temperaturövervakningen.

Som synes är detta en rätt ordinär övervakningsdel, med övervakning av endast tre fläktar och ställbar hastighet på CPU-fläkt och ”SYS FAN1”.

Låt oss kika på överklockningsmöjligheterna på nästa sida.


Så till det vi alla gillar. Överklockningsmöjligheterna. MSI har valt att döpa sin överklockningsmeny till Cell Menu även på detta kort, helt enligt traditionen.

Menyn är i all ärlighet inte sådär direkt överväldigande, då man inte kan trycka på Enter och knappa in det man vill, utan med MSI P35 Platinum är man helt utelämnad åt +/–knapparna på numpad för att göra justeringar. Max FSB som går att ställa i BIOS är dock inte helt dåligt tilltagen, nämligen 600MHz.

Den lägsta valbara multipliern är som sig bör x6, inga konstigheter här. Ett och annat ögonbryn lär dock höjas åt den högsta valbara multipliern, hela x60! Eftersom man kan se direkt i BIOS vad man landar på för frekvens genom valen man gjort (en mycket bra funktion för den som inte orkar räkna själv) tänkte vi att det vore kul att köra 60×600, vilket hade resulterat i en klockfrekvens på 36GHz. I teorin då, självfallet. En bild på det har vi hursomhelst.

Mitt i smeten i Cell Menu hittar vi DRAM ”Advance DRAM Configuration” som är ungefär vad det låter, även om det saknas ett ”d”. Vi hittar diverse timings och sub-timings, ett urval som är helt klart godkänt, även om inte precis alla tänkbara timings finns med. Tillbaka i huvudmenyn hittar vi FSB/Memory Ratio, vilket är den berömda dividern för minnena. Förvisso en smula knepiga alternativ att tyda för den oinsatte, men 1:1 ger självfallet samma minnesfrekvens som FSB, 1:1,5 ger en och en halv gång FSB-frekvens på minnena och så vidare. Inga dividers neråt, vilket gör livet surt för folk som vill nå 600MHz FSB i de flesta fall.

Eftersom vi inte har riktigt hur mycket plats som helst väljer vi att sammanfatta spänningarna och frekvenserna som är tillgängliga längst ner i Cell Menu här: PCI-E-frekvensen är ställbar mellan 100 och 200MHz, vilket är väl tilltaget. CPU Voltage, VCore, är ställbart mellan standardspänning på CPU och ”+ 0.7875V”, vilket är något kryptiskt. Max på vår X6800 som användes blev dock 2,0625V, allt med 0,0125V-intervaller.

Något som däremot stör vän av ordning är Memory Voltage, VDIMM. Inte att den finns, utan snarare inställningarna. Mellan 1,8V (standard) och 2,1V finns fina 0,05V-steg att tillgå. Mellan 2,1 och 2,9V går det över till 0,1V-intervaller, och sedan det allra värsta: mellan 2,9 och 3,3V finns endast väldigt grova 0,2V-steg att tillgå. Ingen spänning man kanske använder med DDR2-minnen, men vi ser ingen anledning att ha så höga spänningar om man inte kan finjustera ens lite.

De övriga spänningarna är VTT FSB Voltage, ställbar mellan 1,175 och 1,55V med 0,025V-intervaller, NB Voltage (spänning över nordbryggan), ställbar mellan 1,25V och 1,65V med återigen lustiga hack, 0,025V mellan 1,25 och 1,6V och 0,05V mellan 1,6 och 1,65V. SB I/O Power är ställbar mellan 1,5 och 1,8V med 0,1V-intervaller samtidigt som SB Core Power (sydbryggespänningen) är ställbar mellan 1,05 och 1,15V med de två nämnda värdena som enda valmöjligheter.

Låt oss kika på testsystemet


Hårdvara

Testsystem
Moderkort MSI P35 Platinum
Abit AB9 Pro
Abit AW9D-Max
Abit IN9-MAX
Processor Intel Core 2 Extreme X6800 (B1)
Grafikkort Radeon HD 2900 XT
Minne 2x1GB Corsair Dominator
Lagring Hitachi HDT725032VLA630
Nätaggregat OCZ Powerstream 520W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP SP2
Styrkretsdrivrutiner Intel 8.3.0.1013
Grafikdrivrutiner AMD Catalyst 7.5
Testprogram 3DMark 2001SE
3DMark05 v130
3DMark06 v110
Aquamark 3
PCMark05 v110
SuperPI mod1.5
Cinebench 9.5
Everest Ultimate Edition 2006

För att göra det hela extra spännande har vi valt att jämföra MSI P35 Platinum mot hela tre andra moderkort med olika styrkretsar ute på marknaden idag, i form av Abit AW9D-MAX med i975X, Abit AB9 Pro med P965-kretsen samt Abit IN9-MAX som använder sig av nVidias nForce 680i. Hur korten presterar? Kolla nästa sida.Som ni säkert märkt tycker vi på NH om vissa benchmarkingapplikationer. Bland dessa har vi speciellt tre givna, nämligen SuperPI, Cinebench och WinRAR. Låt oss se hur MSI och P35-styrkretsen klarar sig mot våra referenskort.

Spännande nog åker MSI P35 Platinum på stryk av moderkorten med båda dess föregångare i form av 975X-ekiperade AW9D-MAX, men även det betydligt billigare och mer mainstream-betonade AB9 Pro. Låt oss se hur det går i Cinebench.

Cinebench är ett mycket processorkrävande program, och här hänger MSI på 975X-moderkortet utan problem. Låt oss ta en titt på hur korten presterar i Cinebench med båda kärnorna aktiverade.

Återigen ett respektabelt resultat från MSIs sida, nästan i klass med sina föregångarkretsar, men med tanke på att P35 Platinum var där med singlecore-rendering borde den nog vara där med båda kärnorna i farten med.

Inte direkt något resultat att skylta med för P35-styrkretsen, om det är moderkortet självt, själva kretsen eller kanske drivrutiner låter vi vara osagt än så länge.

På nästa sida kikar vi vidare på lite syntetiska grafiktester.Först ut är gamla goda 3DMark 2001SE, ett program som förvisso inte testar din grafikprestanda sådär nämnvärt längre men är ganska krävande när det kommer till minnesbandbredd och processorprestanda återigen.

Det håller på att utvecklas till en följetång, men MSI P35 Platinum får helt enkelt se sig slagen av sina två föregångare samtidigt som det är strået vassare än Abit IN9-MAX. Låt oss ta en titt i 3DMark 03.

Nu börjar saker och ting bli väldigt jämna med alla system inom 32 poäng från varandra, och i lägen som dessa gör man bäst i att låta bli att försöka dra slutsatser och kikar vidare på nästa punkt, nämligen 3DMark05.

Återigen åderkalkande jämnt. Vi vågar inte dra några slutsatser utifrån detta heller, så vi kikar vidare på senaste 3DMark-utgåvan, nämligen 3DMark06.

Vi har sagt det förr, vi säger det igen: det är alldeles för jämnt för att vi ska dra några slutsatser. Låt oss se hur MSI P35 Platinum presterar gentemot resten av korten i CPU-testet i 3DMark06.

Det är fortfarande dött lopp, varför vi ger oss på nästa runda av tester i form av Aquamark 3 och PCMark.Aquamark 3 är ett benchmarkingprogram i 3D precis som 3DMark, fast i OpenGL. Ytterligare ett program att jämföra prestanda i, så det är givet att ha med.

Relativt små skillnader, men verkar placera MSI och P35 någonstans mellan NF680i och P965, återigen.

Everest Ultimate Edition är ett mycket användbart verktyg för den som vill ha reda på någonting om sin dator, här finns det mesta att få reda på. Vi har dock valt att koncentrera oss på minnesprestanda, då det finns en fin benchmarking-del i Everest att tillgå när det kommer till just minnesprestanda. Först ut är minnesbandbredd.

Sämst läshastighet på minnena av alla deltagande i testet är ingen höjdare, men är skrivhastigheten lika dålig?

MSI och P35 drämmer till med att ha bäst skrivhastighet till RAM-minnet, vilket verkar lite lustigt med tanke på att man bryskt sagt var sämst när det kom till läshastigheten. Det ena behöver dock inte utesluta det andra visar detta test klart och tydligt. Låt oss kolla på hur bra MSI gör ifrån sig när det kommer till att kopiera minnesdata internt.

Återigen är vi tillbaka där vi började. MSI och P35 får stryk av de äldre 975X- och P965-moderkorten, men värt att notera är även NF680i:s usla minnesprestanda. Sist ut är latenstestet, åtkomsttiden till minnet.

Denna gång får MSI nöjet att ta på sig dumstruten medan I975X visar att gammal är äldst genom att högtidligt klå alla andra ordentligt. Vi går vidare till ytterligare tester i form av PCMark.

Precis som på förra sidans Futuremarktest ser vi även här att det är ruskigt jämnt korten emellan. Vi kikar på minnestestet i PCMark.

Med Everest-resultaten i åtanke är detta resultat inte så förvånande, kanske att MSI P35 Platinum inte hänger på NF680i-moderkortet i minnesprestanda.

Vi är dock inte riktigt färdiga än, låt oss ta en titt på hur korten presterar i tre spel.Självklart måste vi även inkludera vissa speltester, då dessa visar på ett mer konkret sätt hur moderkorten och de olika plattformarna fungerar vid ”vanligt” användande, till skillnad från syntetiska tester.

Spelen vi valt denna gång är Doom 3, Quake 4 samt Far Cry, och först ut är Doom 3.

Som synes, samtliga moderkort inom 0.3fps, och MSI P35 Platinum inte i topp, men inte heller i botten. Låt oss se ifall det går bättre i Quake 4.

Återigen samma visa. Snudd på att det börjar bli ledsamt att se resultat som dessa, men den här gången slår faktiskt MSI:s P35-moderkort I975X-moderkortet, men ändå är man inte bäst i spelet. Sist ut är Far Cry.

Ska man spela verkar samtliga plattformar dock vara lika bra, det är som värst en halv ruta i sekunden i skillnad, något man knappast märker av vid vanligt spelande. Värre är det dock om man är insatt i benching och överklockning. Mer om detta i summeringen på nästa sida.


MSI P35 Platinum är ett moderkort. Det är förmodligen det mest uppenbara man kan säga om det, men samtidigt kanske den bästa komplimangen man kan ge det. Kortet utmärker sig inte på något sätt, något vi kanske hade förväntat oss att det skulle göra med tanke på Intels nya P35-styrkrets.

Visst, det finns spänningmöjligheter i BIOS så det räcker och blir över i diverse ologiska intervaller, men dessa är inte speciellt utmärkande då man i praktiken inte kan använda dessa när högsta uppnåeliga FSB var 400MHz.

Eftersom moderkort med I975X-kretsen presterar bättre, kostar ungefär likvärdigt och samtidigt faktiskt överklockar bättre (samtidigt som det är ett år äldre) har vi väldigt svårt att rekommendera P35 till någon för tillfället, åtminstone detta specifika kort, även om det absolut inte är ett av de dyraste P35-moderkorten på marknaden.

Tur det, får vi väl säga.

MSI P35 Platinum

Fördelar
+ 6 USB-portar på I/O-panel
+ Häftig berg-och-dal-bana

+ Generösa spänningar

Nackdelar
– Färgkodning på minnesportar

– Placering av P4-kontakt
– Dålig FSB-överklockning

Vi vill tacka MSI för att de försett oss med ett exemplar av MSI P35 Platinum.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid