Layout och kylarutrymme

En av de viktigare aspekterna för ett moderkort är dess layout, helt enkelt hur komponenterna är placerade på mönsterkortet. Extra kritiskt blir det kring processorsockeln där de flesta prestandakomponenterna brukar trängas och detta är något vi valt att kika närmare på.

Vi har redan gått igenom moderkortens generella layouter under respektive sida, men här passar vi på att presentera en lathund för de användare som vill vara säker på att man får plats med sin nyinköpta processorkylare utan att störa minnesmoduler eller maffiga grafikkort.

Vi har tagit fyra olika mått där tre utgår från själva processorsockeln och avståndet till de komponenter som kan komma i vägen vid en systeminstallation. Samtidigt har vi även mätt höjden på moderkortens kylare för spänningsregulatorerna (VRM). Dessa mått ger en indikation på hur mycket spelrum man har som användare när man ska bygga ihop sitt system där både överviktiga kylflänsar och långskånkar till minnesmoduler kan ställa till problem.

moderkortmeasurementsmoderkortslayout

Det är närmast omöjligt att sätta ett betyg på olika layouten kring processorsockeln då det beror mångt och mycket på vilken övrig utrustning och komponenter man som konsument väljer att utrusta sina kort med. Intel har med LGA2011-plattformen gjort det överlag svårt att få plats med rejäla tornkylare på processorerna då den förvisso rejält tilltagna sockeln sitter inklämd mellan minnesplatserna på vardera sida. Den bästa rekommendationen vi kan ge för alla som tänkt köra LGA2011-plattformen med stora luftkylare är att köpa minnesmoduler med låg profil, åtminstone utan de stora kylflänsar som exempelvis våra egna Vengeance-minnesmoduler använder sig av.

Ser vi på de olika moderkorten har Gigabyte lyckats lite bättre med utrymmet just kring minnesplatserna där G1. Assassin 2 och dess EATX-format med endast fyra minnesplatser lämnar någon extra millimeter till godo. Även avståndet til den första PCI Express x16-platsen är föredömligt stort på Assassin 2 där ASUS Rampage IV Extreme är största syndaren.

I övrigt ger och tar moderkorten ganska friskt där de flesta av modellerna nöjer sig med en ensam kylfläns för spänningsregulatorerna och där entusiastkortet Rampage IV Extreme är det som överlag har minst utrymme kring sockeln. Men marginalerna är små och samtidigt kommer detta kort troligtvis paras med mer exotisk kylning än stora kylflänsar.

Vårt bästa tips är att ta dessa mått som riktlinjer för att se hur just era komponenter skulle passa in och vi rekommenderar er även att kika närmare på de sockelbilder vi tagit av varje kort, dessa hittar ni under respektive moderkortssida.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕