USB 3.0-prestanda: CrystalDiskMark

usbportar

Vi passade även på att koppla in vår SSD-enhet genom ett externt USB 3.0-chassi från IcyBox för att se hur moderkortens USB 3.0-portar presterade och återigen var det CrystalDiskMark som stod för testresultaten.

Vi fokuserade på sekventiella läs- och skrivhastigheter vilket är det vi oftast använder externa lagringsenheter för. Stora filer ska flyttas fram och tillbaka så fort som möjligt.

De vanliga testresultaten visar ett liknande mönster som våra SATA-tester. Moderkortens USB 3.0-kontrollerkretsar ligger på jämbördig prestanda även om de baseras på olika tredjeparts kontrollers från Fresco, ASMedia och NEC.

crystaldiskmarkUSB3

Utan att kunna pressa USB 3.0 gränssnittet ordentligt med en snabbare SATA-enhet ser vi väldigt jämna siffror även här. Läshastigheterna är mer eller mindre identiska på de olika moderkorten vid standardinställningar. Kikar vi på skrivhastigheterna verkar MSI med sin NEC-krets tappa något, men det är fortfarande marginella skillnader.

När vi aktiverar XFastUSB på ASRocks moderkort och USB 3.0 Boost på ASUS-modellerna ser vi ett rejält skutt i prestanda. Här begränsas vi snarast av SATA-enheternas prestanda än gränssnittets overhead. Tekniken gör dock ingen direkt skillnad på skrivhastigheterna. Men de som ska föra över stora och många filer från sina USB 3.0-enheter kan vi rekommendera att man aktiverar ASRocks och ASUS respektive överföringstekniker.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ReturAnton KarmehedTripptrapptrullKrilleMojoxemacs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Har bara kommit till sida 10, men bilden länkar till måtten för AMD-korten

comment image

KrilleMojo
Gäst
KrilleMojo

Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

[quote name=”KrilleMojo”]Oj, det var inte igår man såg ett moderkortstest av denna kaliber i Sverige. Har inte läst ännu men detta ser jag fram verkligen fram emot. tack ^^[/quote]

Håller med, test av moderkort ser man alltför sällan.

Apropå UEFI BIOS är min reflektion att ju mindre man pillar i bios desto viktigare är det att det är lättbegripligt. En van användare klarar nog av att hantera ett dåligt utformat UEFI, även om det blir segt i längden.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Schysst test! Jag är lite sen men jag bokmärker fetare läsning till lugnare tillfällen 🙂

Sabertooth tycker jag är ett nice kort, det är byggt för att hålla. Märkligt att det är billigast av ASUS korten fast det har längst garantitid.

När det gäller fläktstyrning, måste det vara speciella fläktar eller går det att koppla in vilka fläktar som helst på moderkortet som sitter i chassit 😕