Lumia 920 är flaggskeppet i Nokias andra generations smarta Windows-telefoner och luren som utvecklats i ett tätt samarbete med Microsoft och Qualcomm är en av höstens mest spännande lanseringar. Vi lyckades snoka reda på ett exemplar och plockade fram videokameran samt en Galaxy S III.

Nokia och Microsoft har ett mycket nära samarbete med processortillverkaren Qualcomm och det var därför ingen större överraskning att både den finska mobiltelefonstillverkaren och deras flaggskepp Lumia 920 fanns på plats under Qualcomms egna minimässa IQ 2012.

Nokia Lumia 920 är en extremt viktig telefon för både Nokia själva och Microsoft som storsatsar med sitt nya mobila operativsystem Windows Phone 8. Tyvärr är operativsystemet inte officiellt spikat och så länge Microsoft inte gjort något officiellt uttalande om lanseringen av WP8 är man mycket restriktiva inför vilken information vi får dela med oss av.

Det utvecklingsexemplar av Lumia 920 vi roffade åt oss på IQ 2012 hade varken färdig mjukvara eller för den delen en slutgiltig chassidesign men gav oss samtidigt ett första intryck väl värt att dela med sig av.

Lumia 920 – Solid men något överviktig

Nokia har fått mycket god kritik för sin industridesign och det med rätta. Lumia-familjen har med sina polykarbonatchassi gett ett solitt intryck och till och med rosats av Apple för sitt nytänkande – förvisso som ett vapen i patentkriget med Samsung, men trots allt. Nokia bygger vidare på sin polykarbonatdesign med Lumia 920 och första känslan när vi plockar upp telefonen är att den känns just rejäl och solid.

IMG_6267Samsung Galaxy S III – Nokia Lumia 920 – Nokia Lumia 900

IMG_6273 IMG_6275

Med en vikt på 185 gram är det ingen överraskning att telefonen ligger distinkt på plats i handen. Även om Lumia 920 inte känns så mycket tyngre än Galaxy S III, som på pappret är en riktig flygviktare i jämförelse, kvarstår faktumet att Nokias nya flaggskepp är en ganska rejäl klump. Med en i viktklassen förhållandevis liten skärm på 4,5 tum hade vi hoppats se några färre gram på vågen.

IMG_6280

Nokias chassidesign gör att Lumia 920 även är ganska stor och särskilt profilen på drygt 10 millimeter kan tillsammans med vikten göra telefonen lite klumpig för vissa användare. Vi skulle påstå att Lumia 920 är ungefär lika smidig/osmidig att använda med en hand som Galaxy S III. Telefonen är tyngre men känns också betydligt rejälare, vilket man föredrar är givetvis en smaksak.

IMG_6286

PureView-kamera som lovar gott trots PR-fadäser

Nokia har inte direkt gjort ett optimalt jobb när man marknadsfört sin nya kamerateknik i Lumia 920. Först valde man att döpa tekniken till PureView – precis som i den mäktiga kameratelefonen Nokia 808 – vilket gav vissa orimliga förhoppningar på dess kapacitet. Samtidigt visade det sig att företaget använt andra kameror än sin telefon i vissa av de demofilmer man producerade för att presentera teknikens fördelar.

cameraStora delar av byggnaden i fönstret försvinner på vårt foto med GS3, detaljerna syns tydligare på Lumia 920.

Efter en kort handpåläggning kan vi i alla fall konstatera att Nokia inte gör en rövare med PureView i Lumia 920. Telefonens kamera är märkbart bättre än den kompetenta kameramobilen Galaxy S III vid fotografering i motljus och stabiliseringssensorn vid videoinspelning var rent ut sagt imponerande. Inte ens när vi bokstavligt talat skakade telefonen frenetiskt tappade den fattningen och de objekt vi hade i bild höll sig om inte blixtstilla så betydligt lugnare än när vi utförde samma experiment utan bildstabilisering. Detta är en teknik vi tror att många användare kommer uppskatta. Bildkvalitén kan vi inte uttala oss direkt om då våra bildjämförelser gjordes på en telefon med tidig mjukvara och genom två helt olika skärmar (Galaxy S III Super AMOLED HD och Lumia 920 PureMotion HD+).

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton Karmehedeppebansenanton12Danne980 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Tror 920 blir en riktigt trevlig telefon.

Har du spräckt baksidan på din S3, Anton? Det är några sprickor runt linsen 🙂

Peter
Medlem
Peter

”Med en vikt på 185 gram…” …”hade vi hoppats se några färre hekto på vågen.”
Så världens i särklass lättaste mobil, med minus på vågen då? 😉

anton12
Gäst
anton12

Har jag ekonomi att skaffa denna innan nästa gen telefoner släpps blir det nog 920 för min del, är riktigt nöjd med min nuvarande wp7 enhet 🙂[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Tror 920 blir en riktigt trevlig telefon. Har du spräckt baksidan på din S3, Anton? Det är några sprickor runt linsen :)[/quote]Ja det finns klart potential faktiskt och det ska bli spännande att testa den på riktigt. Hade bara några minuter med gränssnittet och Nokia/MS hade inte bakat in allt lullull i den telefon vi fick lägga vantarna på. Jag vet inte vad du pratar om? 😛 *vissel* [quote name=”raven76″]”Med en… Läs hela »

Danne980
Medlem
Danne980

För min del är den känsligare skärmen (så att det går använda handskar) bara en STOR nackdel.
Min tidigare iphone förblev avstängd i fickan. Min nuvarande Galaxy note aktiveras hela tiden i fickan och blir därför varm vilket stör massor.

anton12
Gäst
anton12

[quote name=”Anton Karmehed”]Nej tyvärr hade jag inga handskar med mig 🙂Hade ju kunnat testa med något form av tyg eller liknande men skärmen på det exemplaret vi testade var redan lite skadad så jag vet inte om det hade gett en rättvis bild av hur den verkligen presterar. Får spara det till framtida tester. ;)[/quote] Ne blir ju somsagt bättre med ett färdigt ex. Var bara nyfiken på om skärmen fungerade med vissa handskar/tyger eller några specifika så man vet när man köper nya i höst 😛Men då ser jag fram emot en rejält test sen när ni får vantarna… Läs hela »

Carl-philip V
Medlem
Carl-philip V

vikten har ingen betydelse så läng det inte är lika dålig kvalitet som galaxy s3 🙂

om den är för tung så bör man kolla upp sin fysik.

Jag tycker att kvaliteten är viktig 🙂

Medlem
Calle2003

Villken av dem var skönast i handen?

Personligen föredrar jag runda former framför kantiga, i vertikalt läge är ju 920 kanterna runda.