God CPU-kraft och Android-optimeringar

Galaxy Nexus kommer som bekant med en dubbelkärnig systemprocessor från Texas Instruments som med en klockfrekvens på 1,2 GHz är grundstommen i Googles arbete med nya plattformen Ice Cream Sandwich. OMAP 4460 huserar även en välbeprövad, om än något ålderstigen, grafikdel från Imagine Technologies – PowerVR SGX540. Jämfört med OMAP4430 är trots allt grafikdelen något högre klockad till 384MHz. Sammantaget lär det ge en god prestandaupplevelse, men utan att kunna nyttja sin egen och faktiskt kraftfullare Exynos-processor var Samsung ganska kortfattade i denna del av sin introduktion.

Specifikationer Samsung Galaxy Nexus
Mått (H x B x D) 136 × 68 × 8,8–11,5mm
Vikt 135 gram
Skärmpanel HD Super AMOLED med
Storlek och upplösning 4,65 tum, 720 x 1 280 pixlar
CPU Texas Instruments OMAP4460 (Dubbla Cortex-A9 kärnor)
CPU-frekvens 1,2 GHz
GPU Imagine Technologies PowerVR SGX540
RAM 1GB
Lagringsminne 16/32GB, ingen microSD-läsare
Batteri 1 750 mAh
Anslutningar microUSB, microSD och 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation LTE
HSDPA
WiFi 802.11n dual-band 2,4GHz och 5GHz
Bluetooth 3.0+HS
Kamera Baksidan: 5MP med autofokus och LED-blixt
Framsidan: 1,3MP
Sensorer Accelerometer
Närhetssensor för automatisk avstängning
Gyroskopsensor
NFC
Operativsystem Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Rekommenderat pris
5 500 kronor inklusive moms

Men genom hjälp från Samsungs mycket medgörliga svenska medarbetare på plats fick vi möjlighet att köra lite egna tester på telefonen för att se vilken prestanda vi kan förvänta oss av OMAP4460 i Ice Cream Sandwich. Telefonen vi utförde testerna på var ett förproduktionsexemplar så alla prestandan i konsumentversionen av telefonen kan skilja sig, något vi givetvis kommer undersöka närmare i vår fullständiga recension.

Nexus_Pi

Nexus_Sunspider

Nexus_SystemBenchmark

Det råder inget tvivel om att CPU-prestandan i OMAP4460 är i klass med tidigare klassledaren Samsung Galaxy S II. De dubbla Cortex-A9 kärnorna arbetar i samma klockfrekvens som i Exynos 4210 och det är tydligt att Samsung även gjort rejäla uppdateringar/optimeringar för OMAP4460 i Android 4.0. Särskilt webbläsarprestandan är mycket imponerande, där Galaxy Nexus till och med springer åttor kring sin storebror Galaxy Note – trots den senares kraftfullare 1,4 GHz dubbelkärniga processor.

Grafik – ett steg framåt, ett steg bakåt

Nexus_Electopia

Nexus_Nenamark

Grafikprestandan i Galaxy Nexus är som väntat inte lika imponerande där PowerVR SGX540 faktiskt funnits på marknaden i flera år, bland annat som en del i förra generationens Nexus-modell. Med upplösningen låst till 800×480 pixlar hänger Galaxy Nexus med riktigt bra. Men när telefonen ska måla upp en knapp miljon bildpunkter samtidigt – i sin standardupplösning 720 x 1280 pixlar – sjunker prestandan rejält. Detta bekräftar också ett av våra orosmoment, att Galaxy Nexus kommer att få det rejält svettigt i framtida speltitlar med mer avancerad grafikeffekter.

Vi är lite kluvna inför vem vi ska peka fingret på i detta avseende, men faktum är att det är Google som spikat OMAP4460 som referensplattform för Ice Cream Sandwich. En på det stora hela vettig processor, men där den föråldrade grafikdelen knappast är det optimala valet när Google i samma handvändning specificerat 720p som den nya referensupplösningen för Android 4.0. Hur mycket vi uppskattar den högre upplösningen i övrigt kommer vi gå in närmare på inom kort.

Android flyter på bättre än någonsin

Vi hade tyvärr ingen möjlighet att testa telefonen utförligare i vanlig användningsmiljö då både tid och testförutsättningar (mjukvara och nätverksanslutning) var ganska begränsad. Men den tid vi hade gav oss ett på det stora hela positivt intryck. CPU-prestandan är som sagt mycket god och när det gäller hårdvaruaccelerering av operativsystemets gränssnitt verkade OMAP4460 och grafikdelen SGX540 göra ett riktigt bra jobb.

galaxynexusperInför en fullskalig recension av Samsung Galaxy Nexus med färsk mjukvara och mer kvalitetstid med telefonen kan vi i alla fall konstatera att Samsung och Googles senaste skapelse presterar väl jämfört med övriga premiumtelefoner på marknaden idag. Samtidigt som vi ser möjlighet för andra tillverkare att höja ribban för grafikprestanda – särskilt med Ice Cream Sandwichs standardupplösning på 720 x 1 280 pixlar.

Samsung Galaxy Nexus ska dyka upp i svenska butiker i slutet av november eller början av december och vi hoppas kunna bjuda på en fullskalig recension fram till dess.

Den fullständiga presentationen av Samsung Galaxy Nexus under Galaxy Note World Tour 2011.

För dem som inte avskräcks av Galaxy Nexus storlek bör ni hålla ögonen öppna då vi inom kort bjuder på en förhandstitt av bjässen Samsung Galaxy Note.


Innehåll

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton Karmehedzegdlq84kriahg90DenSiste Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Har inte läst hela artiklen än. Har dock sett videon. Vilken läcker lur asså! Och ICS ser vackert ut. 🙂

Nissegurra
Medlem
Nissegurra

Mer impad av Note. Här ni några intryck av den?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Räknar dagarna.. vill… ha… nu…

Har förövrigt testat sdk-porten på min desire. väldigt trevligt.

kriahg90
Medlem
kriahg90

Bra och rolig artikel men, processorn är dock en något nedklockad OMAP 4460 och GPU:n, SGX540 är något uppklockad till 384MHz. Nu vet ni det! 🙂

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

När beräknas Android 4.0.1 lanseras till SGSII?

Bra video-förtitt, Nexus S ser fantastiskt ut.

kriahg90
Medlem
kriahg90

[quote name=”Anton Karmehed”]Du har givetvis helt rätt kriahg90! Jag har uppdaterat artikeln så att det inte ska bli några mer missförstånd, ska även se till så att diagrammen ger rätt information om systemprocessorn i Galaxy Nexus.

Jag har även lagt in Samsungs fullständiga presentation av telefonen, filmad på eventet tidigare i veckan. Ni hittar klippet i slutet på andra sidan i artikeln.[/quote]

Toppen! Alla kan vi få med små missar ibland. 🙂 Fasiken vad jag är sugen på att en månad ska gå nu… Den här telefonen har jag nog gått och längtat efter lite ohälsosamt länge.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”DenSiste”]Bra video-förtitt, Nexus S ser fantastiskt ut.[/quote]

Nexus S?

zeg
Medlem
zeg

Prestanda från min Note
Benchmark Pi görs under 400ms, 385ms som bäst.
Sunspider med stock görs på 2900ms men antar att i ICS är den mer optimerad så man får bättre. I till exempel Firefox får jag 1250ms med Noten.
System Benchmark vet jag inte vad det är eller vart dom hittat.
Electopia 48fps och 18fps
Nenamark2 34.3fps
Linpack 65mflops enkel tråd