Både Corsair och Team Group har lanserat nya SSD-enheter baserade på budgetkretsen Phison S8. Vi sätter Corsair Force LS och Team Group Dark L3 på prov i testlabber för att se vilken som är bäst och hur de står sig mot övriga SSD-enheter i Svenska SSD-guiden.

Corsair har länge varit en av de stora SSD-aktörerna. Detta är dock något som de börjat tappa en aning på senare tid och vi ser inte riktigt samma aggressiva satsning på SSD-enheter som vi sett tidigare. Detta beror troligtvis på att Corsair har svårt att hitta bra kontrollerkretsar till sina nya SSD-enheter. Deras nuvarande toppmodell Neutron GTX använder en LAMD-kontroller. LAMD har dock nyligen köpts upp av Hynix. Detta innebär att det kommer bli betydligt svårare för Corsair att använda kontrollern i framtiden. Hynix kommer nämligen börja tvinga tredjepartstillverkare att använda Hynix NAND tillsammans med deras LAMD-kontroller.

Detta har gjort att Corsair nu börjar se sig om efter nya potentiella partners. En sådan partner skulle kunna vara Phison. Phison är dock inte kända för att göra kontrollerkretsar som presterar i toppskiktet. Vi har tidigare sett Phison kontroller i budget- och mellanklassenheter, ofta med ganska dåligt resultat. Phison senaste kontroller har däremot betydligt bättre potential än vad de tidigare modellerna har haft så Corsair bestämde sig för att göra ett försök med Phison S8.

Ett annat företag som gjort ett flertal tappra försök att slå sig in på SSD-marknaden är Team Group. Team Group, eller bara ”Team” är ett företag som tillverkar främst SSD-lagring och minnen av olika slag. Exempelvis RAM-minnen, SSD-enheter, minneskort till kameror. Team har tidigare försökt att ta sig in på den svenska SSD-marknaden med blandad framgång. Vi på Nordichardware har testat de flesta av de SSD-enheter som Team har lanserat i Sverige och oftast så har de hamnat långt ner i prestandalistan.

Nu är inte heller denna enhet utvecklad för att vara ett prestandamonster, utan snarare mellanklassenhet med slagkraftig prissättning som främsta merit. Enheten som vi ska titta på idag är kanske den intressantaste enheten från Team som vi testat än så länge. Enheten heter Teamgroup Dark L3 och ska vara främst riktad till spelare och precis som Corsairs enhet, så är den baserad på kontrollerkretsen Phison S8.

Vi bestämde oss för att sätta Team L3 Dark mot Corsair Force LS och se vilken tillverkare som gjort det bästa av Phison S8. Vi ville också testa ifall Phison äntligen hittat en kontroller som kan hävda sig bland de stora grabbarna.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-r3mpuh^42 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
r3mpuh^42
Gäst

Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet!

En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd.

Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt.

Tack på förhand! 🙂
Mvh r3mpuh

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”r3mpuh^42″]Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet! En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd. Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt. Tack på förhand! 🙂Mvh r3mpuh[/quote] Hej.Jag har inte analyseriat hur en… Läs hela »