Phison S8

Phison är inga nybörjare när det gäller SSD-kontrollerkretsar och vi har testat deras produkter tidigare. Vi har bland annat sett Phison-kontroller i Verbatim SSD och Intenso SSD Top. Ingen av dessa enheter var några prestandamonster och faktum är att vi ännu inte testat en duglig SSD-enhet med Phison-kontroller. Phison har i nuläget tre olika modeller som de säljer. Dessa är Phison S5, S8 och S9. S5 var den vi hittade i Verbatim SSD och denna presterar relativt dåligt med både dagens och gårdagens mått mätt. Phison S8 och S9 är i princip samma kontroller, men den skillnaden att S8 har 8 kanaler medan S9 bara har 4 kanaler. Ungefär samma upplägg som med Marvell 88SS9174 och 88SS9175.

Kontrollern som vi tittar på idag är Phison PS3108 eller Phison S8. Det är den just nu snabbaste kontrollern som Phison har att erbjuda. Likt många andra prestandainriktade kontrollers så har den 8 kanaler som ansluts till själva minneskretsarna. Givetvis så har den även stöd för SATA 6 Gbps, Garbage Collection TRIM, SMART, NCQ, kryptering och allt det vanliga. Tyvärr vet vi inte så jättemycket mer om hårdvaran i kontrollern, men vi vet att den tillverkas med 55-nanometersteknik. Vi har också fått höra att kontrollern ska använda någon form av komprimering, inte helt olikt Sandforce Durawrite. Vi har dock inte lyckats få tag i någon information om exakt hur denna komprimering fungerar.

Ur ett konstadsperspektiv så ser Phison ut att vara en bra investering for såväl Corsair som Team Group. Både Corsair och Team Group har tidigare använt sig av Sandforce av den enkla anledningen att kontrollern levereras med en färdig firmware viket gör att man inte behöver ha firmware kompetens i företaget för att kunna släppa en enhet med kontrollern. Corsair har tidigare använt kontrollerkretsar från Marvell (Performance 3 och Performance Pro) dessa medförde dock stora utvecklingskostnader, vilket gjorde enheterna ganska dyra för oss slutkonsumenter.

Phison arbetar på samma sätt som Sandforce och kontrollern levereras med en standardfirmware från tillverkaren. Exakt hur stor frihet som de olika tillverkarna har, det vet vi inte. Men gissningsvis så är spelrummet något större än hos Sandforce. Utan att veta säkert så gissar vi att Phisons kontroller också är både enklare att tillverka och mindre komplex än Sandforce. Vilket samtidigt gör den billigare att köpa in och billigare för oss konsumenter. Frågan är bara hur den står sig rent prestandamässigt.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-r3mpuh^42 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
r3mpuh^42
Gäst

Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet!

En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd.

Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt.

Tack på förhand! 🙂
Mvh r3mpuh

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”r3mpuh^42″]Hej & tack så hemskt mycket för det utförliga testet! En liten fråga bara; Vad hade ni valt för SSD till en PS3, där enbart 3-4/en handfull spel kommer att spelas & alla nedladdade från PSN, alltså utan att blue-ray läsaren används? Ha i åtanke att Playstation 3 enbart stödjer kapar hastigheten vid 150MB/s p.g.a. enbart SATA 1,5 Gbit/s Sata 1 stöd. Jag står personligen och velar mellan Corsair Force LS 120GB för 824 kr inkl. frakt & Team Group Dark L3 240GB för 1039 kr inkl. frakt. Tack på förhand! 🙂Mvh r3mpuh[/quote] Hej.Jag har inte analyseriat hur en… Läs hela »