Intel 750 1200GB är den snabbaste SSD-enheten som vi testat hittills. Tyvärr så ligger priset en aning högt för de flesta och därför testar vi nu även den något billigare versionen på 400 gigabyte. Frågan är, hur mycket prestanda förlorar man?

För oss som gillar snabba lagringsenheter så finns det mycket att se fram emot. Vi har länge pratat om att SATA är för långsamt och att det är på väg att ersättas av PCI-Express och det händer massor på den fronten just nu. Under Computex-mässan så visade nästan alla stora tillverkare upp en ny SSD-kontroller som använder sig av PCI-Express. Exempelvis så visade Marvell, Sandforce, OCZ, Jmicron och Silicon Motion att de arbetar med PCIe-baserade lösningar. Detta är ju väldigt bra på alla sätt och vis, om det inte vore för en liten detalj: ingen av dem finns i färdiga SSD-enheter som går att köpa.

Detta har bildat ett slags vakuum på marknaden. Ingen visar upp någon ny högpresterande enhet som är baserad på SATA, eftersom de ändå kommer att vara helt ointressanta inom en snar framtid. Det är några som släpper mer budgetinriktade enheter med SATA, men i övrigt så är det ganska lugnt just nu. Så vad kan vi göra? Vi får helt enkelt titta på de enheter som faktiskt finns ute på marknaden och som använder PCI-Express. Och ser man till prestanda så finns det egentligen bara två värda att nämna, Intel 750 och Samsung SM951. Sen finns ju även Kingston Predator och Plextor M6E, men dessa är något långsammare.

Problemet med Samsung SM951 är att det är en OEM enhet. Det betyder att den säljs inte i butiker utan säljs som en enhet som sitter förmonterade en laptop exempelvis. Det går att köpa SM951 separat på grund av den höga efterfrågan, men den kostar en del och det är väldigt få butiker som faktiskt har den i lager. Sedan var det då Intel 750 som vi testade för ett tag sedan. Vi testade då 1200GB-versionen och prestandan var fantastisk. Men som ni förstår så kom den även med en alldeles för fet prislapp och det var ytterst få som faktiskt hade råd att köpa den.

Idag ska vi dock ta en titt på 400GB-modellen av Intel 750. Förutom lägre kapacitet så ska prestandan faktiskt vara i ungefär samma klass som sin storebror, och detta till ett betydligt lägre pris. Frågan är hur mycket av den fina prestandan som gått förlorad när vi nu testar Intel 750 400GB.

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
-Tjalve-monnierobbanKaffeslurpS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

Vore kul att ha men min gamla Samsung XP941 M2 ssd får duga än så länge.

metalmumin
Gäst
metalmumin

Stolt ägare av 840 EVO 500GB med sina små söta 4474 IOPS vid 4K Random Write 😀

Johan
Medlem
Johan

Hur kan man ange ”Tar en PCIe plats” som nackdel när man testar en produkt som ansluter med just PCIe?
Tycker det är ganska logiskt att den tar en sådan plats då!

Hade den tagit mer än en plats hade jag förstått anmärkningen.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Strömavbrottsskydd i SSD får mej alltid att dregla 🙂
Bra recension, och jag förstår att det blev redaktörens val!
Vill själv ha en sån i min framtida desktop!

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”MacAllan”]Hur kan man ange ”Tar en PCIe plats” som nackdel när man testar en produkt som ansluter med just PCIe?Tycker det är ganska logiskt att den tar en sådan plats då!Hade den tagit mer än en plats hade jag förstått anmärkningen.[/quote] Det är egentligen ”formfaktorn” som är en nackdel. Då jämfört med andra SSD, så kan denna inte monteras i en laptop. Sedan finns det ju en hel del ITX-system där du bara har en PCI-E och då får man helt enekelt välja mellan grafikkort och SSD. Sen ska jag vara helt ärlig så är det svårt att hitta… Läs hela »

Kaffeslurp
Gäst
Kaffeslurp

Dustinhome sålde ut Intel 750 400gig i våras för 3028Kr inkl frakt. Så jag slog till då.

obban
Gäst
obban

1. Diagrammen på punkt 4. 1200 GB på två ställen (ena är väl 400 GB)?
2. Digagrammen för PCIexpressdiskarna på punkt är länkarna trasiga

monnier
Gäst
monnier

Hur presterar den på en dator utan NVMe?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”monnier”]Hur presterar den på en dator utan NVMe?[/quote]
Den fungerar inte utan NVMe. Men det finns NVMe drivers för Windows 7 och senare.