Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre) men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de aldra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som referenser valde vi att använda Samsungs 840 EVO 250GB och Crucial MX100 256GB. Dessa två är de bästa budget-enheterna som finns idag. Vi valde också att ta med OCZs mellanklass och toppmodeller för att se skillnaden.

ocz_arc_ranqd_write

När QD är 1 så ser vi att Arc hänger med bra. När QD blir lite högre så ser vi att prestandan inte skalar lika bra som de övriga enheterna.

ocz_arc_ranqd_read

Slumpmässig läsning är något som OCZ faktiskt är lite sämre än många andra. Det syns tydligt här då enheterna från Samsung och Crucial presterar bättre i princip överallt. Arc presterar mer eller mindre identiskt med sina syskon.

ocz_arc_seq_write

Sekventiell skrivning är en av de mest intressanta diagrammen när vi testar budgetenheter. Här ser vi tydligt att de enheterna med 128 gigabit NAND-enheter får en betydligt lägre maximal sekventiell skrivprestanda än enheterna som använder 64 gigabit. Både 840 Evo och MX100 använder 128 gigabit NAND och det syns tydligt. Arc presterar därför bättre än båda sina närmaste konkurrenter, men når inte riktigt upp till den prestanda som Vector- och Vertex-serierna kan leverera.

ocz_arc_seq_read

Läsprestanda påverkas inte lika mycket som skrivprestanda av att man använder 128 gigabit NAND. Vid mindre överföringar så ligger Arc en bra bit framför MX100. 840 Evo presterar bäst av alla och är betydligt snabbare än alla de andra. Små sekventiella läsningar är inte så vanligt utan det är oftast runt 64-256 kilobyte som det spelar störst roll och här så går Crucial faktiskt ikapp och förbi Arc.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Patrik A-Tjalve-flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

ssd idag = större lagring
prestanda tester börjar bli lite överflödigt tyvärr.
500gb för 800kr vore nåt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”flopper”]ssd idag = större lagring
prestanda tester börjar bli lite överflödigt tyvärr.
500gb för 800kr vore nåt.[/quote]

Det finns mycket i det du säger. Vi måste nog tyvärr vänta på PCI-E innan vi ser några nya revolutioner i prestanda.
vad gäller 500GB för 800kr så är det nog inte sååååå långt bort ändå. Vi har ju 256GB för 800kr idag när det var ungefär 1300 för bara något år sedan.

Patrik A
Gäst
Patrik A

Sedan fattar jag inte varför Toshiba envisas med att ha kvar OCZ som namn. Jag kommer ALDRIG att köpa OCZ om dom så skulle bli bäst i världen på SSD’s i ren protest så länge dom har det namnet kvar. Konkurrens behövs självklart men varför välja nåt annat än Samsung som har dom bra track record. OCZ gick just som sagt omkull och kunde ju varken göra SSD’s eller sköta bokföringen.Haft 3st OCZ, två är döda den 3:e vet jag inte den gav jag bort som ”test” disk till en i polen.Men alla andra jag köpt som intel 320 eller… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Patrik A”]Sedan fattar jag inte varför Toshiba envisas med att ha kvar OCZ som namn. Jag kommer ALDRIG att köpa OCZ om dom så skulle bli bäst i världen på SSD’s i ren protest så länge dom har det namnet kvar. Konkurrens behövs självklart men varför välja nåt annat än Samsung som har dom bra track record. OCZ gick just som sagt omkull och kunde ju varken göra SSD’s eller sköta bokföringen.Haft 3st OCZ, två är döda den 3:e vet jag inte den gav jag bort som ”test” disk till en i polen.Men alla andra jag köpt som intel… Läs hela »

Patrik A
Gäst
Patrik A

Absolut så rör det sig om bättre enheter nu än tidigare och dom fugnerar säkert mer än tillräckligt bra. Men det tog OCZ bra låg tid att komma dit med.Med OCZ var det regel snarare än undantag att flsha sin SSD några gånger under livstiden för att få bukt med problem.Men som jag ser det så avstår jag ofta från företag som släpper dåliga produkter eller har kass service i några år som rent straff när det finns lika bra eller bättre enheter och företag att välja på. Personligen tycker jag det är lite konstigt att Toshiba inte kör med… Läs hela »