Nyligen släppte Intel sina senaste processorer, och med dem deras nya styrkretsar. En av de stora nyheterna var det inbyggda stödet för SATA-Express och M.2 (NGFF). Men var är alla SSD-enheter till dessa? Idag ska vi titta på en av de få M.2 enheter som använder PCI-Express och som faktiskt går att köpa.

PCI-Express är inget nytt. Faktum är att man  har använt PCI-Express i många år för våra grafikkort, ljudkort och nätverkskort. Att använda PCI-Express för att få snabbare lagring, är inte heller något nytt. Vi har haft RAID-kort och SATA-Kontrollerkort som ansluts via PCI-Express under flera år. Att använda PCI-Express för att komma runt begräsningarna med SATA, är inte heller något nytt, även om det är ganska ovanligt. Vad som däremot är ganska nytt, är att använda PCI-Express hela vägen från lagring till Processor/Chipset. Det har förvisso funnits på servermarknaden tidigare, men det är först nu som vi börjar se det på konsument marknaden också, och med det dyker också nya möjligheter upp.

Förra veckan så testade vi OCZ Revodrive 350. Den är ett typexempel på hur vi tidigare har använt PCI-Express för att komma runt begränsningarna med SATA. Man har helt enkelt tagit flera SATA kontroller i RAID och anslutit RAID-kontrollern via PCIe för att få högre bandbredd. Även om det fungerar bra i många fall så är det inte en bra lösning. Läs gärna vår recension av Revodrive 350 för att bättre förstå fördelar och nackdelar med prestandan i RAID.

Annons

I och med Intels nya chipset så har vi fått stöd för både SATA-Express och M.2 i de allra flesta nyare datorer och detta gör att marknaden för PCI-Express baserade enheter kommer att öka. Idag finns ett flertal M.2 baserade enheter att köpa, men de flesta av dessa använder fortfarande en SATA-kontroller vilket gör att prestandan begränsas till SATA 6 Gbps. Exempel på såda enheter är Intel 530 och Crucial M550.

M.2 har dock stöd för både SATA-baserade enheter och de som är baserade på PCI-Express hela vägen. Tyvärr så är det ytterst få enheter som använder sig av PCI-Express. I dagsläget så känner vi endast till tre stycken och dessa är Sandisk A110, Samsung XP941 och Plextor M6e. Av dessa så är det endast en av dem som går att köpa i detaljhandeln och det är Plexor M6e, och det är just den vi ska ta oss en titt på idag.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-TriDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
TriDave
Gäst

Fett nice med fullt stöd för AHCI, då kan man äntligen ha den i 1U linux server utan problem, perfekt att lyckas trycka in en extra ”hårddisk” utan att behöva betala för större server.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”TriDave”]Fett nice med fullt stöd för AHCI, då kan man äntligen ha den i 1U linux server utan problem, perfekt att lyckas trycka in en extra ”hårddisk” utan att behöva betala för större server.[/quote]

Absolut. Det som kan avsräcka en aning är priset. Man kan också behöva göra inställningar för CSM för att få den att boota rätt.