I flera år så har de stora HDD-tillverkarna varit passiva på SSD-marknaden. Nu har Seagate slagit på stora trumman och släpper flera egenutvecklade SSD-enheter. Idag ska vi ta oss en titt på två av dessa, Seagate 600 och 600 Pro.

År 2010 så gjorde vi vår första stora SSD-jämförelse här på Nordichardware. Det var på den tiden när SATA 6Gbps inte fanns mer än i teorin. Då hade vi med en konsumentinriktad SSD från Western Digital. Enheten hette Silicon Edge Blue och var baserad på en Jmicron kontroller. Vi som vart med länge vet att Jmicron var en av de första att tillverka SSD-kontroller. Många vet också att Jmicron gjorde väldigt dåliga kontrollerkretsar som var både långsamma och buggiga.

Efter ”floppen” med Silicon Edge Blue så hörde vi inte av någon av de stora hårddisktillverkarna. Både WD och Seagate har haft SSD enheter i sitt sortiment, men dessa är nästan uteslutande tänkt för företag och sågs snarare som ett nödvändigt ont. Det verkade som om både Seagate och WD kommit fram till att det inte var värt att gå in på marknaden med en konsument SSD. Anledningen var enligt företagsrepresentanter att det varit för små vinstmarginaler på konsumentmarknaden till följd av extremt hård konkurrens. Särskilt för ett företag som inte har vare sig en egen SSD-kontroller eller NAND-tillverkning blir detta ett problem.

Om det var någon hårddisktillverkare som vi trodde skulle ge sig in på konsumentmarknaden så var det i så fall Toshiba. De har egen tillverkning av NAND-flash och de har även egna SSD-kontroller. Därför kom det som en överraskning för oss när vi fick veta att Seagate planerade att lansera en konsumentenhet under eget namn.

Med sin nya lansering så kommer Seagate att ha flera SSD lösningar i sitt sortiment. De flesta är främst riktade mot stora företagsapplikationer där Seagate tidigare haft två SSD-serier vid namn Pulsar och Pulsar 2. Dessa byggde på en kontroller från LAMD. Det är därför inte helt oväntat att vi nu får se att Seagates nya konsumentenheter är baserade på samma kontroller. Det betyder att Seagate har arbetat med kontrollern under en längre tid och de ska även ha varit inblandade i utvecklingen av den firmware som används. Vi borde därför se en enhet som inte liknar någon annan på marknaden. Häng med när vi gör en djupdykning i Seagates nya och första konsumentenhet, Seagate 600.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Carl Holmberg-Tjalve-Dravond Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dravond
Medlem
Dravond

Ni bör nog uppdatera på seagate 600 pro ”lägsta pris” 480 gb modellen 956kr 🙂 jag tar fem… den länkar till ”intenso” nånting…

Men helt okej diskar nu får vi se om priset är vettigt, och om de nu klarar sig undan buggar…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Dravond”]Ni bör nog uppdatera på seagate 600 pro ”lägsta pris” 480 gb modellen 956kr 🙂 jag tar fem… den länkar till ”intenso” nånting…

Men helt okej diskar nu får vi se om priset är vettigt, och om de nu klarar sig undan buggar…[/quote]

Ups. Det blev ett litet fel där. Det är iallafall löst nu. Tack för det 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Dravond”][…] den länkar till ”intenso” nånting…[/quote]

Av alla diskar… 😆