Det är dags för ännu en uppdatering till Sveriges största löpande test av hårddiskar, och den här gången är det två nya deltagare som tar plats i leden. Dels kikar vi på en större variant av Seagates SSD- och hårddiskhybrid på 4 terabyte, och dels på en ny men oerhört bekant deltagare från Hitachi GST.

De två hårddiskarna vi lägger till i vårt hårddisktest idag bygger båda på diskar vi tidigare haft med, men när testandet sätter igång har vi olika förhoppningar för dem båda. Vi blev något besvikna över Seagates SSHD-lösning på 2 terabyte när vi först startade hårddiskguiden, då den utlovade SSD-lika prestandan helt enkelt inte fanns att finna någonstans. Därför hoppas vi på ett trevligare resultat med den större varianten vi testar idag.

Vi testar även en ny hårddisk från Hitachi GST, som är oerhört lik den Deskstar 7K4000-disk vi testat tidigare och vunnit två utmärkelser. Det visar sig till och med att det rör sig inte bara om ett syskon, utan om en enäggstvilling.

Annons

Notera att det här är en sammanfattande artikel med slutsatser och omdömen från Svenska HDD-guiden. Detaljerade testresultat, specifikationer och jämförelser med andra hårddiskar finns därför att läsa i helhet i den fullstora artikeln. Du hittar den alltid på höger sida på NHW.se tillsammans med våra andra produktguider, och du kommer direkt till den genom att klicka här.

Hitachi GST Deskstar NAS H3IKNAS40003272SE 4TB

Efter en snabb titt på specifikationerna och bekräftelse från HGST kan vi konstatera att den här hårddisken inte bara är lik den HGST Deskstar 7K4000-disk i samma storlek som vi testat tidigare – det är exakt samma hårddisk med ny etikett och en något justerad firmware. Det visar sig dock inte vara en nackdel i det här fallet, då hårddisken i det här utförandet gör sig av med en av nackdelarna hos 7K4000 – att den var svår att hitta i svenska butiker. Dessutom kommer Deskstar NAS med ett lite lägre pris, och har i övrigt kvar alla fördelar som vi pekat ut hos 7K4000. Därför får HGST Deskstar NAS helt sonika överta utmärkelsen från 7K4000 och står kvar som en välpresterande, prisvärd och välbalanserad hårddisk.

Lägstapris på Prisjakt.se:

HDN724040ALE640_awards

”HGST Deskstar NAS är egentligen samma hårddisk som tidigare erhållit utmärkelserna Redaktörens val och Rekommenderar, nämligen Deskstar 7K4000. Hårddiskarna presterar i praktiken identiskt, och därmed tillskrivs Deskstar NAS samma fördelar som sitt syskon. Däremot är den här disken lättare att hitta hos svenska återförsäljare och har dessutom ett lite lägre pris i skrivande stund. Därför får Deskstar NAS helt sonika överta sitt syskons båda utmärkelser, då den står kvar som en snabb, prisvärd och välbalanserad hårddisk både som primär och sekundär lagring.” – Svenska HDD-guiden 2014-06-19

Seagate Desktop SSHD ST4000DX001 4TB

Det här är en vidareutveckling på den ST2000DX001 vi testat tidigare, som bygger på samma hårdvara som skalats ett steg längre. Till skillnad från 2-terabytesvarianten använder sig den här disken av ytterligare två 1-terabytesplattor, men har i övrigt identisk hårdvara. Här gäller samma mängd NAND-minne och samma mängd DRAM-cache, men även en något högre energiförbrukning och lägre prestanda. Därmed ärver den här disken även sitt mindre syskons nackdelar – den presterar helt enkelt inte riktigt så väl som Seagate utlovar. Prestandan ligger i linje med en vanlig hårddisk, och är ofta rent av långsam – någon SSD-lik prestanda finns tyvärr inte att tala om, åtminstone inte som åskådliggör sig i vår testsvit. Det är därför svårt att tilldela ST4000DX001 någon nämnvärd rekommendation, och den får den här gången gå utan utmärkelse.

Annons

Lägstapris på Prisjakt.se:

ST4000DX001_002

”Desktop SSHD ST4000DX001 erbjuder mer lagringsutrymme per krona än sitt 2-terabytessyskon, men ärver samtidigt mycket av vår kritik mot den mindre disken. Den utlovade ”SSD-lika” prestandan ser vi knappt röken av, och faktum är att 4-terabytesvarianten överlag presterar sämre än sitt mindre syskon. Tanken är dock att disken ska prestera bäst när den ”körts in” och kunnat lagra rätt information i sitt cacheminne, så det är inte omöjligt att resultaten förbättras med tiden. Direkt ur lådan finns det dock bättre alternativ i den här storleksklassen.” – Svenska HDD-guiden 2014-06-19

Uppdateringar och utmärkelser i HDD-guiden

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/hdd_guideny.png
I och med att den större hybrid-disken från Seagate går utan utmärkelse och Deskstar NAS ärver sina utmärkelser från vad som i praktiken är samma produkt i annan förpackning, så kan vi konstatera att inga större förändringar skett i våra rekommendationer. Vår testvinnare Seagate Enterprise Capacity 6TB står kvar på sin förstaplats sedan förra veckans uppdatering, men i och med att fler konkurrerande hårddiskar i samma storleksklass är på väg så kan ni läsare räkna med fler uppdateringar och lite blodigare strider om utmärkelserna framöver.

Håll utkik på NHW.se efter fler uppdateringar i Sveriges största hårddisktest!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid