Omdömen: 4 TB och uppåt

Testades 2014-10-03

WD Red 6TB (WD60EFRX)
WD60EFRX_01

WD:s 6-terabytesdisk för konsumenter har inte nödvändigtvis mest utrymme per krona, men för den som är ute efter en specifik lagringsmängd paer enhet är WD Red bland det mest prisvärda du hittar norr om 5 terabyte idag. Prestandamässigt kan den inte mäta sig med Seagates proffsdisk Enterprise Capacity HDD i samma storlek, men kostar samtidigt blott hälften så mycket. Vill du klämma in högsta möjliga lgringskapacitet i exempelvis en NAS utan att bli ruinerad är WD Red ett vasst alternativ värt att rekommendera.

+ Hög lagringsdensitet, bra basprestanda, prisvärd för sin utrymmesklass.
– Endast 5 400 RPM.

Lägsta pris på Prisjakt:

Testades 2014-06-19

Hitachi GST Deskstar NAS 4TB (H3IKNAS40003272SE)
HDN724040ALE640_001
Det är endast en lätt firmware-justering som utöver namnet skiljer Deskstar NAS från den Deskstar 7K4000-disk vi testat tidigare, vilket visar sig vara en fördel för just den här modellen. Deskstar NAS kommer nämligen med en snällare prislapp än sitt syskon, men har samtidigt samma prestanda och övriga fördelar. Den tycks även vara lättare att få tag i på den svenska marknaden än 7K4000, så i nuläget är Deskstar NAS helt klart det bättre valet av de två – en prisvärd, välbalanserad allround-hårddisk.
+ Bra prestanda, prisvärd.
– Tappar lite prestanda i slumpmässig läsning.
Lägsta pris på Prisjakt:

Seagate Desktop SSHD 4TB (ST4000DX001)
ST4000DX001_002

Desktop SSHD ST4000DX001 erbjuder mer lagringsutrymme per krona än sitt 2-terabytessyskon, men ärver samtidigt mycket av vår kritik mot den mindre disken. Den utlovade ”SSD-lika” prestandan ser vi knappt röken av, och faktum är att 4-terabytesvarianten överlag presterar sämre än sitt mindre syskon. Tanken är dock att disken ska prestera bäst när den ”körts in” och kunnat lagra rätt information i sitt cacheminne, så det är inte omöjligt att resultaten förbättras med tiden. Direkt ur lådan finns det dock bättre alternativ i den här storleksklassen.

+ Vettigt utrymme per krona, potentiellt bättre prestanda med tiden.
– Halkar efter många ”vanliga” hårddiskar i samma prisklass.

Lägsta pris på Prisjakt:

Testades 2014-06-12

Seagate Enterprise Capacity HDD 6TB (ST6000NM0024)
ST6000NM0024_front
Seagates nya 6-terabytesdisk är inte bara rymlig, utan visar sig även vara riktigt vass i nästan alla våra prestandatester. I några fall slår den till och med 10 000-varvsdisken Velociraptor på fingrarna, och i de tester där den inte ligger i topp så håller den likväl ett genomgående bra resultat. Med 128 megabyte cache och både utrymme och prestanda så det räcker och blir över är det svårt att hitta många nackdelar rent prestationsmässigt – den största nackdelen ligger i priset. Förutom Velociraptor är ST6000NM0024 den minst kostnadseffektiva disken i testet per enhet utrymme. Den kan rekommenderas till den som är villig att betala ett premium för det allra vassaste, men annars finns det billigare enheter som troligen lockar mer.
+ Mycket bra prestanda, 128 MB cache, 5 års garanti, hög MTBF, mycket utrymme
– Dyr
Lägsta pris på Prisjakt:

Testades 2014-02-19

Seagate Constellation ES (Enterprise Capacity HDD) 4TB (ST4000NM033)
ST4000NM0033_004Seagates arbetsstationsdisk är minst sagt ett riktigt fartmonster, och ger vår tidigare testvinnare Western Digital RE 4TB en rejält svettig match. Constellation ES ligger konstant högt upp i prestandalistorna, med väldigt låga latenser och imponerande resultat i vårt NHSB-test, både för spel och kontorsarbete. Det stora cacheminnet på 128 megabyte är knappast att klaga på, och prislappen är närmast identisk med konkurrenten WD RE i samma storlek, men ofta någon hundralapp billigare. Kampen är jämn, men Seagates deltagare ser i slutändan ut att dra det längsta strået.

+ Mycket bra prestanda, 128 MB cache, 5 års garanti, hög MTBF
– Högt pris

Lägsta pris på Prisjakt:

WD Black 4TB (WD4003FZEX)
WD4003FZEX_004Den som letar efter en konsumentdisk för tung lagring lär inte hitta någonting snabbare än den här modellen av Western Digital Black. WD4003FZEX är ruggigt snabb, och springer ifrån sina syskon rejält i nästan alla tester, till den grad att den till och med tar sig förbi betydligt dyrare företagsdiskar i både Robocopy och sekventiella belastningar i Iometer. Disken faller däremot efter en bit med slumpmässig data, vilket tyder på att det är just filöverföringar och masslagring snarare än systeminstallation som WD har satsat på. Den här varianten av WD Black kan varmt rekommenderas för den som är ute efter en snabb disk med mycket lagring för pengarna för exempelvis en sekundär disk i sidan om en SSD eller i en NAS.
+ Mycket bra filprestanda, bra prissättning, 5 års garanti
– Tappar prestanda i slumpmässiga belastningar
Lägsta pris på prisjakt:

Testades 2013-12-13

HGST/Hitachi Deskstar 7K4000 4TB (HDS724040ALE640)
HDS724040ALE640_4Hitachis, eller HGSTs, alternativ Desktar 7K4000 lyckas inte knipa någon prestandatron men håller överraskande hårt i sin position och levererar väldigt jämn prestanda. Den håller sig i listans övre del genom samtliga tester, och även när den faller som mest under slumpmässig läsning i IOMeter håller den sig i de övre 50 procenten. Seagate Constellation ES levererar längre garanti och något högre genomsnittlig prestanda, men kostar något mer och finns endast i 3-terabytesvariant. Överlag får vi säga att Hitachi-disken är en av de bättre i 4-terabytessegmentet, och i just den storleksklassen trumfas den egentligen bara av WD RE i 4-terabytesutförande, som kommer med fem års garanti och lite bättre prestanda, men även med en klart högre prislapp.

+ Bra prestanda, prisvärd
– Tappar något i slumpmässig läsning

Lägsta pris på prisjakt:

Seagate Constellation CS/Terascale 4 TB (ST4000NC000)
ST4000NC000_002I vårt eget NHSB-test presterar 4-terabytsversionen av den här disken som väntat något sämre än sitt mindre syskon, och håller sig prestandamässigt kring mitten av skalan och strax under mitten när vi testar IOMeter med slumpmässig data. Den trivs lite bättre med vid läsning av stora filer, men är en av de långsammare med skrivning av stora filer. Den har en högre prislapp än Hitachi Deskstar 7K4000 men med sämre prestanda och lika lång garantitid på 3 år, så i all ärlighet blir man nog mer nöjd med Hitachis alternativ.
+ Gott om utrymme
– Saknar konkurrenskraftigt pris/prestanda
Lägsta pris på prisjakt:
Seagate Desktop HDD 4TB (ST4000DM000)
ST4000DM000_001Seagate Desktop HDD är en av de billigaste 4-terabytesdiskarna vi testat, och för sin prislapp måste vi säga att den presterar helt okej. Den är inget fartmonster och halkar efter med stora filer, men kostar för den delen närmare 500 kronor mindre än många andra 4-terabytesdiskar som Caviar Black eller Hitachi Deskstar. Ett lämpligt alternativ för den som vill ha mycket lagring för pengarna och där maximal prestanda inte är ett krav. Vi rekommenderar dock att man först tar en titt på Seagate NAS i samma storlek, som kostar någon hundralapp mer men har ett år längre garanti och lite bättre prestanda.

+ Billig
– Bara två års garanti, långsam vid test med stora filer

Lägsta pris på prisjakt:

Seagate NAS 4TB (ST4000VN000)
ST4000VN000_004Den här hårddisken har mycket gemensamt med Desktop HDD, men presterar i våra tester generellt något bättre. Prislappen är i samma liga som men en smula över Desktop HDD i samma storlek, men för det priset får man också ett år längre garanti. Överlag skulle vi säga att Seagate NAS är ett vettigt alternativ för sin målgrupp, en trevligt prissatt disk med mycket lagring och överkomlig prestanda, med en längre uppskattad livslängd än sitt desktop-syskon.
+ Billig, 1 miljon timmar MTBF
– En av de långsammare i testet
Lägsta pris på prisjakt:
WD Caviar Black 4TB (WD4001FAEX)
WD3001FAEX_frontDen större versionen av Caviar Black ligger rätt bra till i våra tester och tenderar att hålla sig i den övre halvan av skalan i våra trace-baserade tester. Den visar sig tappa sin position något när vi utsätter den för sekventiell data eller stora filer i Robocopy. Prislappen ligger ligger nära den hos Hitachi Deskstar som presterar något bättre och jämnare, men Caviar Black har fördelen med fem års garanti. Båda är bra hårddiskar, så i slutändan är det främst en prioriteringsfråga.

+ Fem års garanti
– Tappar prestanda med sekventiell data och stora filer

Lägsta pris på prisjakt:

WD RE 4 TB (WD4000FYYZ)
WD4000FYYZ0014-terabytesversionen av WD RE klarar sig bättre än sin lillebror, som levererade ganska spridda resultat. Den här versionen placerar sig strax framför Hitachi Deskstar i nästan samtliga av våra tester, med undantaget skrivning av medelstora filer i Robocopy. Det är en disk som levererar mycket stabil prestanda och levereras dessutom med fem års garanti. Prislappen ligger dock en tusenlapp högre än Hitachi Deskstar, som däremot ligger kvar på tre års garanti. WD RE 4TB kan klart rekommenderas om du är ute efter en arbetshäst till hårddisk, med mycket utrymme och lång garantitid, men du får då räkna med att betala ett premiumpris.
+ Fem års garanti, bra prestanda
– Högt pris
Lägsta pris på prisjakt:
WD SE 4TB (WD4000F9YZ)
WD4000F9YZ004WD SE på 4 terabyte är en annan disk som lämnar ett i slutändan positivt intryck. Den är inte snabbast i ligan, men klarar i vårt eget NHSB av att hålla ganska jämna steg med både Hitachi Deskstar och WD RE i samma storleksklass. Den halkar efter lite med slumpmässig data, men överlag är prestandan klart godkänd. Prislappen matchar den hos Hitachi Deskstar, som även kommer lite jämnare och något bättre prestanda. WD SE är dock en av de billigare diskarna med fem års garanti och ligger generellt något före WD Caviar Black med samma garantitid och liknande prislapp. För den som vill ha en prisvärd 4-terabytesdisk med lång garanti är WD SE helt klart ett lämpligt val.

+ Fem års garanti, prisvärd
– Halkar efter något med slumpmässig data

Lägsta pris på prisjakt:

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anders LagerqvistMikael 1234-Tjalve-Bogey Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. 🙂

Magnus
Medlem
Magnus

”Listan ovan kommer att uppdateras kontinuerligt med nya headset och färska utmärkelser så håll utkik på sajten för nyheter om uppdateringar i guiden.”

Tryckfelsnisse har varit framme 😛

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Mean Machine”]Jag är inte avis på den som fått testa alla diskar, får jag medge. Hyfsat jobb. :)[/quote]
Det hade varit mycket jobb om allt hade funkat felfritt. Nu har det varit extremt mycket jobb haha 🙂
Men testet blev faktiskt över förväntan, hade personligen inte trott att det var så stora skillnader på mekaniska diskar som det faktiskt är. Blir intressant att se hur det artar sig när vi kompletterar med nya modeller framöver!

Flyfisherman
Medlem

Kul att ni fortsätter med dessa köpguider. 🙂

Bra gjort att få till fyra stycken guider till dags dato och att dessutom ha ambitionen att hålla dessa uppdaterade.

Det tycker jag är värd all uppmuntran och jag förstår ju att det ligger en hel del arbete bakom, mer än kanske vad många tror.
Mvh

Andreas G
Medlem

Det är bara att buga och bocka för även denna uttömmande guide. 🙂

john
Medlem
john

Ett mycket bra och läsvärt test, med bra rekommendationer.
Jag tillhör själv kategorin gamers, där SSDn får nöja sig med enbart win 8.1
Medans min Velociraptor enbart har Steam och Origin att tänka på.

Bogey
Medlem
Bogey

Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Bogey”]Fenomenalt test 😆

Tack för all möda det måste varit att göra allt detta.

Edit : Vilket fenomenalt magplask Seagates hybriddisk gör?
Ligger tom bakom deras vanliga Black serie, hur går detta till?[/quote]
Det beror på att seagates SSHD använder en 5400 rpm motor. Dess prestanda fördelar kommer när den får lära sig användarmönstret och börjar cacha data i NAND.
Jag skulle rekommendera att du tittar på vårt test av just seagate SSHD. Där har vi testat att köra dessa tester flera gånger efter varandra och då ser man en tydlig skillnad.
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/seagate-sshd-500gb-testad-det-baesta-av-tva-vaerldar.html

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Anders Lagerqvist”]Är verkligen Seagate Barracuda så seg som dessa tester visar? Kollar runt på nätet och tycker det verkar som andra tester visar att den står sig ”bra” i typ lågprissegmentet och även lite högre… hmm, svårt detta… Två billigare diskar i raid0 eller en dyr…?[/quote]
Det beror på lite vad du ska använda den till. Vid rena sekventiella överföringar så är Baracudan lite långsammare än konkurrenterna. Samtidigt är den bättre än QD Green när det gäller att starta program/spel och liknande.

Mikael 1234
Gäst
Mikael 1234

Varför slutar dem bara inte med att tillverka mekaniska diskar??? Skulle snabba på utvecklingen och prissättningen av SSD m.fl.

Medlem

Hej!

Vore kul att se ett test av Toshibas diskar också. Det är ju den klart minsta tillverkare och den enda som varken Western Digital eller Seagate har köpt upp.

Anders Lagerqvist
Gäst
Anders Lagerqvist

Lite dåligt med uppdateringar här? Skulle vilja se lite fler tester på >5TB-diskar.