Indilinx Barefoot 3

Populära SSD-enheten Vertex 4 baseras på en kontroller som OCZ kallar för Everest 2. Det visade sig senare att detta var en kontrollerkrets tillverkad av Marvell, men som körde en firmware helt utvecklad av Indilinx (som nu ägs av OCZ). Även om Everest 2 är en mycket kompetent kontroller, så var det inte riktigt det vi hade hoppats på. Vector däremot kommer med en helt ny kontroller med namnet Barefoot 3. Många kommer säkert ihåg gamla Barefoot som satt i första Vertex för ett par år sedan.

Själva kontrollern består av två stycken beräkningsenheter. Den ena är en ARM Cortex processor, och den andra är en slags tilläggsprocessor vid namn Aragon som OCZ själva designat. OCZ avslöjar inte mycket mer om de olika kärnorna i den information som vi har fått. OCZ:s förre vd ska dock ha sagt att Aragon är en ”400mhz 32-bitars processor med RISC-instruktioner som är speciellt framtagna för att användas i SSD-enheter”. Vi vet också att Aragon är tillverkad med TSMC:s 65-nanometerteknik. ARM-processorn har OCZ inte kommenterat men gissningsvis handlar det om en Cortex-R processor. Det vill säga samma typ som sitter i exempelvis Samsungs MDX kontroller.

 

Barefoot3 vs Barefoot

Hårdvarumässigt så ska Barefoot 3 erbjuda stöd för hårdvarukryptering. OCZ kommer troligtvis att använda kretsen i mer företagsanpassade enheter i framtiden. Vector däremot får klara sig utan hårdvarukryptering initialt. Det finns däremot en möjlighet att det kan aktiveras vid ett senare tillfälle. Precis som alla andra SSD-kontroller så använder Barefoot 3 åtta stycken minneskanaler mellan själva kontrollern och NAND-chippen. Det finns också stöd för både Toggle-NAND och ONFI-NAND, vilket ger OCZ möjligheten att tillverka olika modeller med olika typer av minnen. Barefoot 3 kräver också en extern DRAM-cache som antingen kan vara av typerna DDR2 eller DDR3. Av säkerhetsskäl så mellanlagras ingen användardata i minnet. Anledningen är att om strömmen skulle gå så försvinner all information som ligger i cachen. Minnet används istället för att lagra tabeller över vilken data som har lagrats på vilken plats fysiskt. Detta minskar accesstiden och håller prestandan på en hög nivå.

Annons
Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid