OCZ Vector 256GB

OCZ Vector
Lagringskapacitet 256 GB
Kontroller Indilinx Barefoot 3
Minnesteknik MLC NAND (25nm ONFI v2.x)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne 512 MB
Sekventiell läshastighet 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 530 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 100 000 IOPS (391 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 95 000 IOPS (371 MB/s)
Firmware 10200000
Strömförbrukning – vila/aktiv 0,9 / 2,25 W
MTBF 1 300 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (7mm)
Garanti 5 år

Vector är en direkt uppföljare till Vertex 4 och det finns flera likheter dem emellan. Specifikationerna visar ungefär det man kan förvänta sig av en ny SSD i premiumskiktet. Sekventiell skrivning och läsning är dock något längre än vad vi såg hos Vertex 4. När det kommer till slumpmässig läsning och skrivning så är det imponerande resultat som visas upp.

Även om Vector är OCZ:s snabbaste enhet så är det framförallt livslängden som OCZ är extra stolta över. De påstår att Vector kommer att fungera felfritt under en längre tid jämfört med alla andra enheter. Detta är givetvis jättesvårt för oss att testa, men OCZ insisterar att den har längre livslängd än konkurrenterna. OCZ går inte in på några detaljer om varför den ska hålla längre men de påstår att det beror på att deras kontroller har låg Write Amplification, Effektiv Garbage Collection, ECC och en mängd avancerade funktioner för att anpassa kontrollern efter minneskretsarnas kvalité. Vi gissar att det är något liknande det vi såg i LAMD:s nya kontroller (Corsair Neutron och Neutron GTX).

Precis som Vertex 4 så kommer hela serien med 5 års garanti. Men det finns också en lite spalt med finstilt text. Garantin gäller i 5 år eller tills enheten har skrivit 36,5 terabyte med data. Så har du skrivit 37 terabyte data på två år, så gäller inte garantin längre. Detta är något som många tillverkare använder sig av, men det är få som faktiskt skriver ut det. Med lite enkel matematik så räknar vi ut att det är ett snitt på 20 gigabyte med skrivningar per dag, i fem år. 20 gigabyte per dag är väldigt mycket och vi kan garantera dig att du inte ens vid tung privatanvändning kommer att skriva 36 terabyte innan fem år har gått. Detta gäller samtliga enheter i serien.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
OCZ Vector
512 GB 550 MB/s 530 MB/s 95 000 IOPS 100 000 IOPS
OCZ Vector 256 GB 550 MB/s 530 MB/s 95 000 IOPS 100 000 IOPS
OCZ Vector
128 GB 550 MB/s 400 MB/s 95 000 IOPS 90 000 IOPS

Hela serien består i nuläget av tre stycken enheter i de vanligaste storlekarna. 512GB och 256GB-modellerna har samma specifikationer och 128GB-modellen har något lägre. Det är egentligen sekventiell skrivhastighet som skiljer 128GB och 256GB-modellerna åt. Trots att 128GB-modellen har sämre prestanda så tyder specifikationerna på att 128GB-modellen kommer att vara ruskigt snabb sin storlek till trots. Idag kommer vi att testa 256GB-modellen och man får räkna med att 128GB-modellen kommer att ha märkbart lägre prestanda.

Något som inte förändrats är förpackningen och tillbehören. Man får med en enkel 2,5″->3,5″ adapter med tillhörande skruvar. De har dock bytt ut det klassiska klistermärket mot ett nytt med texten ”I love my SSD”. Själva enheten har dock fått sig ett helt nytt utseende och är inte alls lik det vi är vana att se från OCZ. Enheten känns väldigt solid och byggkvaliteten är utmärkt. Det är nästan så den faktiskt är för tung. I vanliga stationära datorer så är det inget problem, men i en ultrabook så kan det faktiskt gör skillnad. OCZ har också passat på att runda hörnen och anpassat chassit för den smalare 7-millimeterprofilen. Tack för det OCZ.

Insidan är ett hav av OCZ-logotyper. Det är lite ovanligt att tillverkare sätter sin egen logotype (så kallad ”branding”) på kretsar som de inte själva tillverkat. I det här fallet så handlar det om 25 nanometers ONFI v2.x NAND från IMFT (Intel och Micron). OCZ har inte pratat om hur många skrivningar som dessa minnen klarar av. Det går dock att räkna ut med hjälp av SMART och dessa minnen verkar vara designade att klara 3 000 skrivningar, vilket är standard i dagsläget. Det verkar för övrigt vara liknande minnen som används i Vertex 3 och Vertex 4. Totalt har vi 16 stycken minneschips på 16 gigabyte vardera, vilket ger en total lagringskapacitet på 256 gigabyte. Detta betyder att Vector inte använder någon extra overprovisioning förutom de 8 procent som är standard. Läs mer om detta i Svenska SSD-Guiden.

I mitten har vi den nya Barefoot 3 kontrollern som vi redan pratat lite om. Den är parad med 2 stycken DRAM-kretsar från Micron med artikelnummer D9FPJ, DRAM-cachen är av typen DDR3L-RS och varje chip har en kapacitet på 256 megabyte vilket ger en total kapacitet på 512 megabyte. DDR3L-RS är ett minne som speciellt är framtaget för ultrabooks och andra batteridrivna enheter. Dessa borde göra att Vector drar lite mindre ström än om man skulle använda sig av vanliga DDR3-minnen. Vi ser också att det verkar finnas plats för ytterligare ett RAM-chip. Det är nog inte omöjligt att 512GB-modellen har ytterligare en sådan här krets.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid