PNY XLR8 Pro

PNY XLR8 PRO
Lagringskapacitet 120 / 240 GB
Kontroller SandForce SF 2281
Minnesteknik MLC NAND (25nm ONFI v2.x)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne N/A
Sekventiell läshastighet 550 / 550 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 515 / 520 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K N/A
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 85 000 / 85 000 IOPS (332 / 332 MB/s)
Firmware 502ABBF0 / 505ABBF0
Strömförbrukning – vila/aktiv 0,1 / 5 W
MTBF 1 200 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (9,5 mm)
Garanti 5 år (3 år om man inte registrerar sin produkt)

På något sätt så har PNY valt att ha fyra olika serier baserade på samma krets. När den kretsen dessutom är LSI Sandforce 2281 (som ofta ger ungefär samma resultat) så tycker vi nog att skillnaderna mellan serierna är för små. XLR8 har vi redan tittat på och nu är det dags för nästa steg uppåt, nämligen XLR8 Pro.

Vad är då skillnaden mellan XLR8 och XLR8 Pro? Ja det finns faktiskt en del skillnader, även om de är små. Först och främst så har vi högre prestanda. XLR8 Pro ska ge upp till 85 000 IOPS vid skrivning av små slumpmässiga filer. XLR8 hade bara 60 000 IOPS här. Vi ser också en högre specifikationer för både sekventiell skrivning och läsning. Precis som XLR8, så är Pro baserad på synkrona minnen och det skulle göra att båda enheterna borde prestera likvärdigt trots skillnaderna i specifikationerna. XLR8 Pro har ungefär de specifikationer som vi är vana att se hos en Sandforce-enhet. Det kan vara så att PNY lagt in någon form av firmware begränsning i XLR8 för att få ner prestandan.

En annan välkommen skillnad är att XLR8 Pro har 5 års garanti. Observera att man måste gå in och registrera sin produkt hos PNY för att få 5 år. Annars är det 3 år som gäller.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
PNY XLR8 PRO
480 GB 550 MB/s 520 MB/s 85 000 IOPS N/A
PNY XLR8 PRO 240 GB 550 MB/s 520 MB/s 85 000 IOPS N/A
PNY XLR8 PRO
120 GB 550 MB/s 515 MB/s 85 000 IOPS N/A

Precis som XLR8 så kommer XLR8 Pro i tre olika storlekar. Vi kommer att testa både 120GB och 240GB-modellerna och vi kommer jämföra dem med alla de andra SF-enheterna därute och inte minst med XLR8 ”vanilla”. Ingen större skillnad i specifikationerna mellan modellerna, men vi ser en något lägre skrivhastighet på 120GB modellen.

XLR8 Pro kommer i liknande förpackning som de två andra serierna vi testar idag. Det är en simpel kartong, och man kan inte direkt se vilken kartong som tillhör vilken serie. Man måste helt enkelt gå fram och läsa på kartongen så man tar rätt enhet. Enheten i sig är en 2,5-tums enhet med en tjocklek på 9 millimeter. Vilket gör den mer till en ”desktop”-enhet. Många bärbara datorer tar enheter som är 9 millimeter höga, men fler börjar använda den tunnare 7-millimeter-standarden och jag kan inte se någon anledning till att inte använda sig av en tunnare profil.

Innehållet är givetvis det mest intressanta. Vi hade förväntat oss att XLR8 Pro skulle ha många likheter med XLR8 men det stämde inte riktigt. XLR8 Pro använder ett helt annat kretskort och ser visuellt väldigt annorlunda ut jämfört med den vanliga XLR8.

Minneskretsarna är inte heller de samma outan av något ovanligare snitt. Både 120GB och 240GB modellerna använder sig av samma kretskort, kontroller och minneskretsar. I vanlig ordning så är det en Sandforce SF2281 det handlar om. Mellan kontrollern och chassit så sitter en liten värmeledande kudde. Denna används bland annat för att överföra värme från kontrollern till själva chassit. Kudden har också effekten att den gör texten, som står på kretsarna, mer eller mindre oläslig.

På bilderna ovan så ser vi 240GB-modellen. På bilden ser vi att vi har 16 stycken minneskretsar från IMFT. 120GB-modellen ser precis likadan ut, men den lilla skillnaden att det bara sitter 8 stycken minneskretsar på den. Vi pratade tidigare om att det var något ovanliga minneskretsar från IMFT. Dessa har artikelnummer 29F16B16MCMEI. Vi har tyvärr inga kartor över Intels nya generations minneskretsar, men det verkar som om det bara är PNY och den kinesiska tillverkare Galaxy, som har släppt enheter med dessa minnen. Vad vi vet om dem är att det är baserade på IMFT:s 25 nanometerteknik och att just dessa är specificerade till 3 000 skrivningar. Det handlar alltså om ganska vanliga 25 nanometers synkrona minneskretsar. Vi jobbar på att försöka ta reda på vad det är för skillnad mellan dessa och de vi sett tidigare.

Den totala mängden NAND är 128 gigabyte respektive 256 gigabyte där 120 och 240 gigabyte finns tillgängligt för användaren att spara data på. Detta på grund av Sandforce RAISE-teknik som använder en slags inbyggd RAID för att förhindra att enheten skulle rasa ifall en av minneskretsarna skulle sluta fungera. Vissa enheter brukar ibland stänga av RAISE och använda det extra utrymmet för overprovisioning. PNY har dock valt att ha RAISE aktivt på samtliga modeller.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-drizzit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser.

Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! 🙂

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”drizzit”]Som vanligt får man väl säga så verkar det bero helt på prissättning om dom kan slå sig in på marknaden eller inte då det inte är lätt att skilja sig från mängden när alla märken kör med mer eller mindre samma komponenter. Men alltid trevligt med konkurrens för oss konsumenter då man kan hoppas på att det leder till bättre produkter samt priser. Sist men inte minst tack för ytterligare ett välgjort och välskrivet test och + i kanten för test av flera storlekar och modeller från samma tillverkare. Ser fram emot mer! :)[/quote] Ja PNY ska ha… Läs hela »