Sandisk Ultra Plus

SanDisk Ultra Plus
Lagringskapacitet 256 GB
Kontroller Marvell 88SS9175
Minnesteknik MLC NAND (19nm Toggle)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne N/A
Sekventiell läshastighet 530 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 445 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 82 000 IOPS (320 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 39 000 IOPS (152 MB/s)
Firmware X211200
Strömförbrukning – vila/aktiv x / x W
MTBF 2 000 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (7mm)
Garanti 3 år

Sandisk Ultra plus är en intressant enhet av flera anledningar. De lanseras som en mellanklassenhet och förväntas därför inte slå några prestandarekord. Däremot så ska den vara en enhet som ger en bra kombination av pris och prestanda. Enheten är baserad på en kontrollerkrets från Marvell som heter 88SS9175. Detta är faktiskt första gången som vi ser den här kontrollern i testlabbet. Det ska vara en nerbantad version av Marvells populära kontroller 88SS9174 som vi tidigare sett i bland annat Crucial M4, Intel 510, Plextor M3 och Corsair Performance Pro. Skillnaden med den här modellen är att den använder endast 4 kanaler, till skillnad från 9174 som använder 8. Detta har givetvis en negativ inverkan på prestandan, men det ska också göra enheten betydligt effektivare i form av tillverkningskostand och strömförbrukning.

Övriga specifikationer tyder på att Sandisk Ultra plus kommer att prestera ungefär som Samsung 830 gjorde när den släpptes. Det betyder att den inte kommer att kunna konkurera med de allra snabbaste, men det visste vi ju redan.

SSD Storlek Läshastighet Skrivhastighet 4K Skriv 4K Läs Lägsta pris
Sandisk Ultra Plus
256 GB 530 MB/s 445 MB/s 39 000 IOPS 82 000 IOPS
Sandisk Ultra Plus 128 GB 530 MB/s 290 MB/s 33 000 IOPS 80 000 IOPS
Sandisk Ultra Plus
64
GB
520 MB/s 155 MB/s 29 000 IOPS 76 000 IOPS

Ultra Plus finns i tre olika storlekar. Inte helt förvånande så handlar det om enheter i storlekar om 64, 128 och 256 gigabyte. Att ha 256 gigabyte som den största enheten är ganska vanligt bland mellanklassenheter. Folk som köper dessa enheter är ofta inte redo att betala så mycket för en SSD. En annan anledning kan vara valet att använda en kontroller med bara fyra kanaler. Det begränsar nämligen antalet NAND-enheter som kan anslutas sammtidigt.

I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.

Enhetens design har många likheter med Extreme som vi testat innan. Den största skillnaden rent utseendemässigt, är att enheten bantat ner sig och är numera bara 7 millimeter tjock. Detta är något vi ser på alla nya enheter som lanseras. För att enheten även ska passa i datorer som är designade för 9,5 millimeter enheter, så får man med en liten ram som man monterar på enhetens ovansida. Ett utmärkt sätt att lösa problematiken med de olika formfaktorerna tycker vi. Sandisk lösning är för övrigt identisk med den som Kingston numera använder sig av.

En annan trend som vi börjar se bland billigare enheter, är att tillverka ett litet kretskort. Det finns flera fördelar med detta. Den mest uppenbara är att det är billigare att tillverka ett litet kretskort, jämfört med ett stort. Förutom det så låter det Sandisk använda samma kretskortsdesign i enheter som är designade för andra formfaktorer. Sandisk har tagit vara på det och skapat ett kompakt kretskort som rymmer kontroller, en DRAM-krets och fyra minneskretsar. Dessa är givetvis tillverkade av Sandisk själva.

Minneskretsarna är Sandisks egna 19 nanometer eX2 ABL MLC-NAND och har artikelnummer 05131 064G. Dessa minneskretsar är lite speciella då de använder en ny teknik som Sandisk kallar för nCache. Vi har redan tittat på nCache tidigare när vi testade Teamgroup Ultra L2 så vill ni läsa mer om hur nCache fungerar så kan ni läsa det här. Lite kortfattat så kan man säga att nCache är bara ett fint namn för att låta en del av minnet arbeta som ett SLC minne och använda detta som en cache. När många slumpmässiga skrivningar ska göras så skrivs dessa till en speciell del av minneskretsen som endast skriver en databit per minnecell. Fördelen är att detta ger något bättre prestanda. Det gör också att enheten säkert kan lagra användardata i cachen utan att man behöver vara orolig för dataförlust vid strömavbrott. Rent teoretiskt så borde nCache räcka och enheten skulle inte behöva ha någon extern dram cache. I det här fallet så ser vi att Sandisk valt att använde en dram cache iallafall. Troligtvis på grund av att Marvell kontrollern är designad att använda en extern DRAM cache.

DRAM-cachen är en krets från Samsung. Artikelnummret är lite svårt att tyda men det ser ut att vara K4T1G164QF vilket i så fall skulle betyda att det rör sig om ett 128 megabyte DDR2-800 chip. 

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Johan Marklund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan Marklund
Gäst
Johan Marklund

Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”
Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Johan Marklund”]Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan[/quote] Hej Johan.Ja i alla fall som vi testat hittils så är 240/256GB modellerna alltid snabbare än sina 128/120GB småskiskonen.… Läs hela »