IO Latency under vardags belastning

Det finns framförallt en sak som gör en SSD så pass mycket snabbare än en mekanisk hårddisk. Det är det vi kallar för ”IO Latency”. Det är den tid som det tar från att operativsystemet sagt åt enheten att göra något, tills det att det faktiskt är utfört. På en hårddisk så tar detta förhållandevis lång tid. Disken måste först flytta läshuvudet till rätt position och sedan måste man vänta tills just den data man vill läsa kommer under läshuvudet. Gör man detta i ett slumpmässigt mönster så måste läshuvudet flyttas väldigt mycket, och det tar tid.

På en SSD så finns inga roterande skivor eller läshuvuden och därför är den här tiden betydligt lägre. Det finns dock fall då tiden att utföra en viss operation tar väldigt lång tid. Det beror ofta på att enheten måste göra någon form av städoperation först. För lång svarstid kan upplevas som frysningar eller hack och det är något som vanliga användare faktiskt kan märka av. Därför är det också viktigt konsekventa svarstider från en SSD.

I Nordichardware Storage Bench så testar vi hur en SSD reagerar under vanlig vardagsanvändning. Det ger oss också möjligheten att mäta hur lång tid varje enskild IO tog att genomföra. Vi tog därför all data som vi har från de enheter som vi testat och tittade hur många % av alla operationer som tog över 10 millisekunder att slutföra. Observera att vi plockat bort vår mekaniska hårddisk från dessa tester.

Under en spelsession så uppstår en förhållandevis liten belastning på SSD-enheten. Det syns tydligt här då många av enheterna är nere på väldigt bra resultat. Bland dem har vi Sandisk Ultra plus. Observera att alla som får samma värde har ingen inbördes ranking. Så även om Sandisk Ultra plus ligger väldigt hög upp så är den inte bättre än de andra som fått samma resultat.

När vi istället tittar på vårt Office test så ser vi att det är betydligt tyngre belastning som våra enheter utsätts för. De flesta enheter presterar bra och landar någonstans runt en procent. Ultra plus är en av de bättre enheterna här och vi ser att bara 0,56% av alla operationer tog över 10 millisekunder att slutföra.

Ju tyngre belastning som enheten utsätts för, desto längre ner i listan hamnar den och här börjar Sandisk tappa lite mark jämfört med de närmaste konkurrenterna. Samtliga 240GB Sandforce-enheter är snabbare om man inte räknar de med asynkrona minneskretsar. Även Crucial M4, Plextor M5S och Samsung 830 är snabbare. Däremot så är fortfarande Samsung 840 något efter på grund av sina TLC-minnen.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
-Tjalve-Johan Marklund Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johan Marklund
Gäst
Johan Marklund

Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”
Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Johan Marklund”]Hej! Jag har en fråga/fundering, ni skriver – ”I vanlig ordning så är det skrivprestanda som blir lidande när kapaciteten hos enheten sjunker och inte helt oväntat så är det 256GB-modellen som vi kommer att testa idag. Vi räknar med att 128 och 64 gigabyte versionerna kommer att vara betydligt långsammare.”Stämmer detta när det gäller denna modell. Jag tror inte det. Tror 128 gb varianten är typ lika snabb – men vore kul om ni kollade upp det. //Johan[/quote] Hej Johan.Ja i alla fall som vi testat hittils så är 240/256GB modellerna alltid snabbare än sina 128/120GB småskiskonen.… Läs hela »